Rok 2018 bol pre ČERVENÝ NOS Clowndoctors rekordným

TS | 17. január 2019
Rok 2018 bol pre ČERVENÝ NOS Clowndoctors rekordným
foto: Červený nos

Vlani zrealizovali profesionálni zdravotní klauni rekordný počet návštev v 15 ročnej histórii občianskeho združenia ČERVENÝ NOS Clowndoctors. Zároveň spustili nový program pre seniorov pod názvom Varieté a do zoznamu navštevovaných nemocníc pribudli dve ďalšie. V tomto čase hľadá združenie nových zdravotných klaunov do svojho tímu.

Profesionálni zdravotní klauni zrealizovali minulý rok 2 799 zdravotných klauniád (klaunských návštev), čo je o 243 viac ako v roku 2017. 

„Z celkového počtu až 2 079 zdravotných  klauniád predstavovali návštevy hospitalizovaných detí na 83 detských oddeleniach v 53 nemocniciach po celom Slovensku,“ upresňuje výkonná riaditeľka združenia  ČERVENÝ NOS Clowndoctors Zuzana Ambro. „Zoznam nami navštevovaných nemocníc sme rozšírili o nemocnicu na Myjave a vo Veľkom Krtíši, ale napr. aj o chirurgické oddelenie košickej Detskej faktultnej nemocnice. V decembri 2018 sme tiež rozbehli  ambulantné klauniády v čakárňach odborných ambulancií v DFN Košice,“ dodáva Z. Ambro.

Červené nosy na operačnej sále aj v liečebných domoch 

V rámci špeciálneho programu N.O.S. - Na operačnú sálu (zdravotný klaun sprevádza počas celého dopoludnia deti na operáciu) urobilo združenie 212 klauniád, čo je taktiež doterajší rekord. Program sa realizuje na chirurgiách v NÚDCH v Bratislave a v banskobystrickej DFNsP.

Dvojica profesionálnych zdravotných klaunov zavítala s programom Prezuvky máme v r. 2018 do domácností  s nevyliečiteľne chorým dieťaťom v paliatívnej  či intenzívnej domácej starostlivosti až 46 krát. 

S programom Fidlikára putovali klauni po celom Slovensku do špeciálnych škôl za autistickými deťmi a deťmi s ťažkým a kombinovaným postihnutím 59 krát. 

ČERVENÝ NOS Clowndoctors pripravil počas minulého roka 10 krát celotýždňový program Cirkus Paciento, počas ktorého sa deti na psychiatrických oddeleniach, onkologických oddeleniach či v liečebných domoch učia klaunské zručnosti, aby sa stali hviezdami na záverečnom vystúpení.

Červený nos aj pre dospelých pacientov a seniorov

Zdravotní klauni navštevujú okrem detí aj seniorov na geriatrických oddeleniach nemocníc a v domovoch seniorov (pravidelne chodia do 28 zariadení).  „V r. 2018 sme zrealizovali 298 seniorských návštev v rámci programu Smiech nepozná vek. Zároveň sme v domovoch dôchodcov úspešne odštartovali nový trojdňový program Varieté,“ hovorí Zuzana Ambro.

ČERVENÝ NOS Clowndoctors má vo svojom portfóliu aj 2 programy zamerané na dospelých pacientov. V novembri priniesli klauni závan humoru a  dobrej nálady na 6 onkologických oddelení v rôznych kútoch Slovenska. 

Z pilotného programu návštev na ženskom oddelení Psychiatrickej nemocnice P. Pinela v Pezinku sa v r. 2018 stali obľúbené pravidelné návštevy v dvojtýždňovej frekvencii. 

Špeciálnu klauniádu pripravili zdravotní klauni v decembri aj pre chorých ľudí bez domova v Útulku sv. Lujzy de Marillac v Bratislave.

Za všetkými týmito číslami  vidí riaditeľka združenia hlavne ľudí: „Či už ide o 61 profesionálnych zdravotných klaunov, ale aj našich podporovateľov, bez ktorých by sme naše poslanie nemohli napĺňať. A hlavne rozosmiate tváre detí, ich rodičov, seniorov či personálu. Veľkým zadosťučinením a ocenením našej práce bol dvojitý titiul Slovenka roka 2018 pre našu predsedníčku MUDr. Katarínu ŠImovičovú.“

Rok 2019 v znamení 15. výročia a ďalšieho rozširovania tímu. Chcete sa stať členom? 

V tomto roku, kedy si združenie pripomína 15. výročie od svojho vzniku, pripravuje ČERVENÝ NOS Clowndoctors ďalší rozvoj svojho projektu. 

„Už od začiatku januára 2019 začali zdravotní klauni navštevovať detské psychiatrické oddelenie prešovskej nemocnice,“ informuje Zuzana Ambro. „Veríme, že sa nám podarí projekt ďalej rozvíjať a prinášať radosť a smiech ešte väčšiemu počtu tých, ktorí to potrebujú – či už sú to choré deti, seniori aj dospelí pacienti.“ 

Aj vzhľadom na rozširovanie svojich aktivít sa združenie rozhodlo vyhlásiť výberový workshop na nových členov, ktorí posilnia súčasný 61 členný tím profesionálnych zdravotných klaunov a klauniek a to v regiónoch Banská Bystrica, Bratislava a okolie Komárna a Nových Zámkov.

Podmienkou pre absolvovanie výberového workshopu sú vek nad 21 rokov, dobrý zdravotný stav, vítané sú skúsenosti z oblasti dramatického umenia, hudobný talent, prirodzený vľúdny vzťah k ľuďom a humor. Záujemcovia môžu posielať svoje životopisy s fotografiou spolu s motivačným listom na adresu: administrativa@cervenynos.sk do 10.02.2019. 

www.cervenynos.sk

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: