Prvé tohtoročné jahody vypestované na Slovensku si kúpite v BILLA
Jahody patria medzi najobľúbenejšie druhy ovocia Slovákov. Na celoročný vysoký záujem o toto ovocie zareagovala spoločnosť BILLA, ktorá v týchto dňoch spúšťa predaj prvých tohtoročných jahôd pôvodom zo Slovenska. Jahody s názvom Slahôdka z farmy Bruty pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva, majú výraznú vôňu, sladkú chuť a dostupné budú pre celú vašu rodinu desať mesiacov v roku.
Jahody sú najobľúbenejším ovocím
Podľa prieskumu o ovocí a zelenine, ktorý si predvlani nechala vypracovať spoločnosť BILLA, sú jahody najobľúbenejším ovocím opýtaných Slovákov. Vyjadrili sa tak viac ako dve tretiny respondentov (69 %). Okrem čerstvosti, ceny a kvality je pritom pre spotrebiteľov dôležitý aj pôvod ovocia a zeleniny, ktoré si vkladajú do nákupných košíkov.
Na čoraz väčší dopyt po tomto sortimente z domácich sadov BILLA najnovšie odpovedá ponukou prvých slovenských jahôd. Konkrétne ide o jahody s názvom Slahôdka, ktorú pre zákazníkov BILLA pestuje na juhu Slovenska farma Bruty, ktorá je členom družstva Ovozela. „Ide o spoločnosť, ktorá prináša produkty tej najvyššej kvality, aj preto s ňou dlhodobo a radi spolupracujeme. Slovenských pestovateľov a farmárov už od roku 2013 podporujeme aj našou privátnou značkou Slovenská farma. Od minulého roka výrobky zo Slovenska ponúkame prostredníctvom nášho uceleného konceptu Doba slovenská, ktorý vyjadruje hrdosť na kvalitné lokálne produkty a ctí si ľudí, ktorí ich s láskou vyrábajú či pestujú,“ povedala Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa BILLA.
Jahody najvyššej kvality
Slovenskí spotrebitelia si v minulých rokoch mohli vychutnávať prvé domáce jahody z fóliovníkov, v ktorých bežne dozrievajú v máji. Jahody na poliach pritom dozrievajú až na začiatku júna. Jahody s názvom Slahôdka, ktoré zákazníkom už teraz ponúka BILLA, je však vypestovaná v unikátnom skleníku a zasadená už v januári. Prvé jahody zo Slovenska sa tak k zákazníkom tento rok dostanú skôr. „Keďže jahody Slahôdky sú pestované v skleníku, nie sú závislé od zmeny počasia, a tak si ich naši zákazníci môžu v nezmenenej kvalite vychutnávať takmer počas celého roka. Jahody sú zbierané ručne až po úplnom dozretí, čo zaručuje ich jasno červenú farbu, ale aj výbornú chuť a prenikavú vôňu, ktorá je príznačná pre poslednú fázu dozrievania,“ vysvetlila K. Kirchnerová.
Obec Bruty, v ktorej prvé slovenské jahody vyrastajú, sa nachádza na juhu krajiny a je preto ideálna na pestovanie sladkého ovocia. Navyše má nadmerné množstvo slnečných dní a dlhoročnú pestovateľskú tradíciu.
Pestovanie v súlade s prírodou
Jahody Slahôdka sa pestujú v špeciálnom skleníku, ktorý je jediný svojho druhu na Slovensku aj v okolitých štátoch. Vyhrievaný je obnoviteľnými zdrojmi, pričom je v ňom vždy šestnásť stupňov, bez ohľadu na to, ako chladno je vonku. Skleník je riadený softvérom, ktorý má na starosti otváranie a zatváranie okien tak, aby bola zabezpečená stála cirkulácia vzduchu, teplota a vlhkosť. Ak je slnko príliš silné, zatiahne sa tieniaca fólia.
Systém kontroluje aj závlahu, recykláciu vody či hodnoty oxidu uhličitého. Jahody sú zasadené v kvetináčoch s rašelinovým substrátom, ktorý nahrádza pôdu, a zavlažované sú dažďovou vodou, ktorá má pre ne ideálne pH. Táto voda sa zbiera zo strechy skleníka do zberných jazierok umiestnených v jeho blízkosti. „Pestovanie Slahôdok v kvetináčoch v skleníku je veľkou výhodou. Jahody na poliach či vo fóliových tuneloch sa totiž každoročne sadia na rovnakých miestach, pôda tak časom môže byť unavená a nedostatočne vyživená. Rašelinový substrát v kvetináčoch sa však po sezóne recykluje. Následne sa vysadia nové sadenice do nového substrátu.
Skleníkové Slahôdky sú navyše v uzavretom priestore, kde ich pred škodcami chráni prirodzená biologická ochrana, teda dobré chrobáky, pavúky a larvy. Rastliny tak nemusíme postrekovať chemikáliami,“ povedal Peter Kelemen z Farmy Bruty. Farma navyše disponuje certifikátom GLOBAL G.A.P., ktorý garantuje bezpečnosť plodín a zaručuje, že ovocie a zelenina sú vypestované v súlade so zásadami trvalej udržateľnosti, s ohľadom na životné prostredie aj verejné zdravie.
Nie je jahoda ako jahoda
Pri výbere jahôd v obchode by si zákazníci mali na prvom mieste všímať pôvod produktu. Jahody zo Slovenska sa zbierajú dozreté a v obchodoch sú pre zákazníkov dostupné v priebehu niekoľkých hodín. Dôležité je tiež to, aby zákazníci zaobchádzali pri prezeraní jahôd jemne a opatrne. „Často sa stáva, že zákazníci balenia jahôd pretáčajú a kontrolujú zo všetkých strán. Nie je to však vhodné, pretože jahody sa takouto manipuláciou môžu poškodiť a znehodnotiť,“ vysvetľuje zákazníkom K. Kirchnerová.
Prvé slovenské jahody s názvom Slahôdka z farmy Bruty ponúka spoločnosť BILLA v balení 225 gramov.