PROBIOTICKÉ BAKTÉRIE bojujú za vaše zdravie

PR | 22. február 2021
PROBIOTICKÉ  BAKTÉRIE  bojujú za vaše zdravie
foto: PR

Je tu obdobie roka, v ktorom sa najčastejšie predpisujú antibiotiká. V tomto smere je však lepšie zmýšľať preventívne.

Keď v roku 1928 Alexander Fleming izoloval z huby penicilín a spustila sa tak tzv. zlatá éra antibiotík, netušil, aký dopad to bude mať na zdravie ľudstva. Antibiotiká sa dnes považujú za účinné lieky ničiace alebo spomaľujúce rast mikroorganizmov. Vďaka tomuto účinku sú úspešne používané na liečbu mnohých infekčných chorôb, ktorých pôvodcami sú baktérie.

Ako všetko, aj antibiotiká napriek svojmu pozitívnemu účinku majú i mnohé vedľajšie účinky. Neničia totiž iba škodlivé baktérie, ale aj tie, ktoré sú súčasťou našej prirodzenej imunity, a tým ju oslabujú. Navyše, nadmerné užívanie antibiotík, ktoré je typické napríklad pre chronicky chorých, i starších ľudí, ale aj deti, výrazne poškodzuje žalúdočnú sliznicu.

PROBIOTIKÁ a PREBIOTIKÁ

Spoliehať sa iba na to, že antibiotiká urobia svoje, nestačí. Tlmiť ich vedľajšie účinky pomáhajú vo veľkej miere probiotiká.

PROBIOTIKÁ sú charakterizované ako živé „dobré“ baktérie, ktoré sú dôležité pre zdravé fungovanie nášho organizmu. Podporujú trávenie, imunitu a podieľajú sa na mnohých dôležitých procesoch ľudského tela.

PREBIOTIKÁ sú látky podporujúce rast probiotických baktérií. Probiotiká a prebiotiká sú súčasťou mnohých potravín prirodzene obsahujúcich probiotiká, ako sú kyslomliečne výrobky produkty, jogurty, bryndza, acidofilné mlieko alebo potraviny podporujúce rast probiotických baktérií s vyšším obsahom rozpustnej vlákniny (ovocie, zelenina, strukoviny, obilniny, semienka). Niekedy však ani zdravá strava nestačí, najmä v prípadoch, ak ochorieme a musíme užívať antibiotiká a následne sa pridruží nechutenstvo, hnačky a pod. Ťažko skúšaný žalúdok v takýchto prípadoch zvláda iba ľahšiu stravu.

probiotika a prebiotika

V čase choroby, počas užívania i po užívaní antibiotík, je preto veľmi dôležité udržiavať normálnu črevnú rovnováhu. Vtedy je nutné siahnuť po špecifických prípravkoch, ktoré pomáhajú obnovovať rovnováhu črevnej mikroflóry doplnkami s obsahom živých kultúr. 

Na rozdiel od bežných potravín obsahujú probiotické výživové doplnky živé probiotické baktérie v miliónoch až miliardách a ich účinok je preto rýchlejší a silnejší. Keď na vás doľahne choroba a chcete jej priebeh urýchliť a pomôcť svojmu telu byť čo najskôr fit, siahnite po účinných probiotikách.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: