POZOR! Chystajú sa zmeny v očkovacom kalendári

Redakcia | 6. jún 2019
POZOR! Chystajú sa zmeny v očkovacom kalendári

Plánuje sa zmena očkovacieho kalendára na pravidelné povinné očkovanie detí a dospelých.

Podľa novej očkovacej schémy budú deti očkované druhou dávkou vakcíny proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR) v šiestom roku, v súčasnosti je to v 11. roku života. Obdobie aplikovania prvej dávky MMR vakcíny zostáva nezmenené, naďalej sa bude vykonávať v 15. až 18. mesiaci života.

Zmena! Preočkovanie MMR bude v 6. roku života

"Ide o dôležitý a potrebný krok s dôrazom na efektívnejšiu ochranu zdravia detí pred infekčnými ochoreniami. Aj v rámci súčasných epidémií osýpok na Slovensku ako aj v Európe evidujeme vysokú chorobnosť práve u detí. Druhou dávkou MMR vakcíny sú už v súčasnosti očkované v predškolskom veku v rámci povinného očkovania deti z Českej republiky, Slovinska, Chorvátska alebo Talianska,“ povedala ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.

Deti pôjdu do školy kompletne zaočkované MMR vakcínou

Vzhľadom na zvýšený výskyt osýpok na Slovensku a v Európe je potrebné zvýšiť ochranu zdravia detí. Našim zámerom je, aby boli deti už pri nástupe do školy kompletne očkované dvoma dávkami MMR vakcíny, čo zabezpečí väčšiu ochranu proti osýpkam než v súčasnosti podávaná prvá dávka vakcíny v 15.-18. mesiaci života a druhá dávka vakcíny v 11. roku života,“  uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Povinné očkovanie
Prečítajte si tiež:

Povinné očkovanie

Zmeny v očkovaní

Zmeny sú plánované aj v rámci odporúčaného očkovania proti vírusovej hepatitíde A. Navrhuje sa rozšírenie veku očkovania dvojročných detí žijúcich v miestach s nízkym sociálno-hygienickým štandardom, bez prístupu k pitnej vode, bez odkanalizovania odpadových vôd alebo s nízkym štandardom bývania na očkovanie vo veku dva až päť rokov.

Na základe výsledkov Imunologického prehľadu 2018 MZ SR spolu s ÚVZ SR odporúčajú osobám vo veku 25-49 rokov v rámci celého Slovenska, ktoré nie sú kompletne očkované dvomi dávkami MMR vakcíny alebo nepoznajú svoj očkovací status, s výnimkou osôb s kontraindikáciou očkovania, preočkovanie jednou dávkou MMR vakcíny, a to prioritne zamestnancom v detských kolektívoch ale aj zdravotníckym zamestnancom.

Zdroj: http://www.uvzsr.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: