Očkovanie nespôsobuje autizmus

PR | 28. január 2020
Očkovanie nespôsobuje autizmus

Bývalý internista Andrew Wakefield zavádzal, keď zverejnil v roku 1988 rozporuplnú štúdiu v britskom časopise Lancet. Uviedol, že existuje vzťah medzi očkovaním a autizmom. Trúfalý výrok preverovala britská lekárska komora a Wakefielda následne vylúčila z registra lekárov. Jeho tvrdenia sa nezakladali na pravde. Diskreditovanému odborníkovi však dodnes dôveruje mnoho rodičov.

Vedecky podložené štúdie nepreukázali vzťah medzi očkovaním a autizmom. Oddialenie očkovania alebo rozhodnutie neočkovať dieťa nezmenší riziko autizmu, len zvýši riziko ochorení, ktorým možno očkovaním predchádzať,“ hovorí na margo vyše dve dekády starého mýtu profesorka Daniela Ostatníková, zakladateľka Akademického centra výskumu autizmu na Slovensku. Odborné stredisko existuje u nás už sedem rokov.

Veríme zo strachu

Otázku, prečo veríme nepodloženým tvrdeniam, skúmali viacerí psychológovia i sociológovia. Podľa niektorých je dôvodom najmä strach z neznámeho. Môže k nemu prispieť aj nedostatok overených informácií.

,,Hoci počet rodičov, ktorí sú za očkovanie klesá, neznamená to, že pacientov trpiacich autizmom je tiež menej. Na vývojovú poruchu vplýva viacero faktorov, ako zvyšujúci sa reprodukčný vek rodičov, prenatálne infekcie či vystavenie dieťaťa toxickým látkam ešte pred narodením,“ hovorí Daniela Ostatníková.

Odborníci sa zhodujú, že základom je dôveryhodná a faktami podložená informovanosť o očkovaní a o autizme. Spoľahlivé informácie ponúka web https://www.ockovaniechrani.sk/ pod záštitou Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a oficiálna webová stránka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti. V oboch prípadoch odpovedajú rodičom fundovaní a skúsení odborníci.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: