Nový rozmer fritovania: Skúste bezlepkové jablkové ryžové rolky
Sladké rolky alebo zeleninové hranolky? Ponúknite deťom zdravšie verzie obľúbených jedál, ktorým absencia oleja na chuti nič neubrala. A môžu ich aj celiatici.
Syr, rezne, hranolky, chipsy... vysmážané jedlá milujeme odmalička. Ale každý jeden kúsok, pripravený v horúcom oleji, predstavuje záťaž pre náš tráviaci trakt. Vašich obľúbených „vysmážancov“ sa však hneď nemusíte vzdať. V teplovzdušnej fritéze „vysmažíte“ všetko ako na oleji – lenže bez neho, alebo len s minimálnym množstvom.
Fritovacie hrnce znamenali pre gazdinky veľké šetrenie času v kuchyni, najmä čo sa čistenia zaprskaného sporáka a jeho okolia týka. Olej z klasickej fritézy sa potom jednoducho scedil, zlial a použil viackrát. Zdraviu ani chuti to určite neprospievalo.
Dnes už klasické fritézy vytláčajú teplovzdušné. Namiesto oleja používajú na fritovanie horúci vzduch, prúdiaci fritézou, čím sa výrazne znižuje kalorická hodnota jedál. Pri niektorých jedlách sa však odporúča malé množstvo tuku pre zvýraznenie chute a tiež pre lepšie spracovanie živín zo surovín. Ďalšou výhodou teplovzdušných fritéz je rýchlejšie nahriatie a multifunkčnosť.
Tip:
Teplovzdušná fritéza Philco PHAF 5000 s cyklónovým ohrevom má objem nepriľnavého fritovacieho koša s oddeľovačom potravín až 5 l a kapacitu 1, 2 kg, takže hravo pripravíte aj celé kura. S fritovaním vám pomôže 9 programov a časovač s nastavením až 60 minút a možnosť voľby teploty od 80 do 200 °C. Inteligentné prerušenie varenia šetrí energiu a neovplyvňuje výsledný pokrm.
Dostanete ju za výhodnú cenu na www.planeo.sk a v 52 predajniach PLANEO Elektro po celkom Slovensku. Do 23.12. sa zároveň môžete zaradiť aj do veľkej Vianočnej hry, v ktorej je až tisícka úžasných darčekov.
Zeleninové hranolky
- ¼ zelerovej buľvy
- 2 mrkvy
- 1 batát
- 1 cukina
- 1 vajce
- 6 lyžíc rozdrvených neochutených cornflakesov
- 1 lyžica sezamových semiačok
- Soľ, korenie
Postup:
1. Očistenú zeleninu nakrájame na hranolky. Zeler, mrkvu a batát nakrájajte na tenšie kúsky, cukinové hranolky môžu byť hrubšie.
2. Fritézu zohrejte na 200 °C.
3. Zmiešajte podrvené cornflakesy so sezamom, pridajte soľ a korenie podľa chuti. Hranolky obaľte vo vajci a potom v zmesi cornflakesov a sezamu.
4. Fritovací kôš zvnútra veľmi jemne potrite olejom. Všetky hranolky okrem cukinových fritujte 10 – 13 minút.
5. Po šiestich minútach fritovania pridajte aj cukinové hranolky.
6. Podávajte s obľúbeným dipom.
Jablkové koláčiky v ryžových rolkách
- 2 veľké jablká
- 1 lyžica masla
- 1 lyžička trstinového cukru
- ½ lyžičky škorice
- 1 klinček
- 4 plátky ryžového papiera
Postup:
1. Očistené jablká nahrubo nastrúhame.
2. Na rozpustenom masle prehrejeme jablká, pridáme cukor, klinček, škoricu. Keď jablká pustia šťavu, podusíme ich cca 8 minút. Ak je málo šťavy, podlejeme jablká troškou vody, aby sa nepripálili. Necháme trochu vychladnúť.
3. Ryžový papier pripravíme podľa návodu.
4. Teplovzdušnú fritézu predhrejeme na 200 °C.
5. Na každú ryžovú placičku dáme časť dusených jabĺk a zavinieme.
6. Rolky môžeme jemne potrieť maslom. Fritujeme cca 11 minút.