NEPLYTVAJTE – jedlom ani miestom
Viac ako polovica vyhadzovaných nespracovaných surovín pochádza z domácností, ide predovšetkým o ovocie a zeleninu, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínov aj tekutín. Ako tomu zabrániť?
Čo do chladničky patrí a čo nie?
Pokiaľ chceme obmedziť plytvanie, musíme potraviny správne uchovávať.
Ste si istí, že do chladničky patria všetky čerstvé potraviny, ktoré prinesiete z obchodu? Aj keď väčšine čerstvých potravín chlad svedčí, neplatí to všeobecne.
- Studený vzduch v chladničke zabraňuje procesu dozrievania a napríklad paradajky strácajú svoju aromatickú vôňu. Preto by ste ich mali radšej vložiť do misky alebo do košíka na kuchynskej linke. Taktiež zemiakom je v chladničke až príliš veľká zima a škrob sa v nich chladom mení na cukor. Môžu mať potom dokonca sladkastú chuť.
- Pozor taktiež na bazalku, ktorá potrebuje svetlo a je veľmi citlivá na chlad. V chladničke rýchlo vädne a stráca chuť. Čerstvé listy bazalky ale môžete zamraziť, napríklad v miske na prípravu kociek ľadu s trochou oleja.
- A ani pečivo do chladničky nepatrí, rýchlo v nej uschne. Pokiaľ máte väčšie zásoby, radšej ho zamrazte. Do mrazničky môžete dať aj jednotlivé krajce chleba a potom ich len rýchlo rozmrazíte v hriankovači.
- Do chladničky taktiež nedávajte tropické ovocie, ako napríklad citrusy alebo avokádo.
Ak si neviete poradiť, čo do chladničky patrí a čo nie, pomôžu vám inteligentné chladničky s integrovanými kamerami. Nielenže si môžete kedykoľvek a kdekoľvek skontrolovať, čo v chladničke máte a čo chýba, ale v aplikácii Home Connect na mobilnom telefóne alebo tablete nájdete aj užitočné informácie o jednotlivých potravinách, ich správnom uchovávaní, tipy na recepty a ďalšie praktické návody.
Dlhšie čerstvé a plné vitamínov
Rôzne druhy potravín vyžadujú rôzne podmienky skladovania.
Suchá zóna s nízkym stupňom vlhkosti je ideálna pre hygienické uloženie mäsa a rýb. V priehradkách s možnosťou prispôsobenia vlhkosti zase vydrží ovocie alebo zelenina dlhšie a plné vitamínov.
Tieto zóny ponúka vo svojich chladničkách napríklad značka Bosch pod označením VitaFresh. Systém VitaFresh vytvára optimálne podmienky pre uchovanie každého čerstvého jedla.
Kúzlo vákuovania
Obmedziť plytvanie čerstvými potravinami aj zvyškami hotových jedál pomáha aj čoraz obľúbenejšie vákuovanie. Potraviny vzduchotesne uzavrite a vysajete z nich vzduch. K potravinám sa nedostane kyslík ani vlhkosť, sú chránené pred vysychaním aj spálením mrazom. Zavákuovaná čerstvá zelenina, zvyšky od večere alebo olovrant vydržia v potravinových dózach alebo vo vreckách dlhšie čerstvé. Nepotrebujete pritom žiadne zložité nástroje.
Napríklad systém Bosch ErgoMixx Fresh jednoducho nacvaknete na tyčový mixér a potraviny vložíte do potravinových dóz alebo špeciálnych vreciek, ktoré je možné umývať v umývačke riadu. Sú odolné proti pretrhnutiu a určené na opätovné používanie. Stohovateľné dózy možno umiestniť do chladničky, mrazničky alebo špajzy, môžete si ich vziať do práce alebo na výlet.
Ďalšie tipy, ako v domácnosti skoncovať s plytvaním, nájdete na www.smebosch.sk