Nedostalo sa dieťa do škôlky? Riešením môže byť detská skupina

MK | 28. september 2022
Detské skupiny

Založte si ju, alebo vyhľadajte vo svojom okolí túto formu starostlivosti.

Tento koncept starostlivosti je možný od júna tohto roka. Pomôže rodičom, ktorých deti sa do škôlky nedostali, ale aj tým, ktorí si založením detskej skupiny môžu zvýšiť svoj príjem. Je rovnako vhodná pre rodičov, ktorí chcú dieťa umiestniť do menšieho kolektívu a domáceho prostredia. 

Kto môže prevádzkovať detskú skupinu? 

Táto forma starostlivosti o dieťa nenahrádza formálne vzdelávanie, tz., že osoba, ktorá chce začať prevádzkovať detskú skupinu nemusí byť odborne spôsobilá ani plniť kvalifikačné predpoklady. Stačí navštíviť vyšší územný celok, kde sa zapíšete do registra sociálnych služieb. Oprávnenie prevádzkovať detskú skupinu vzniká týmto zápisom. Viac informácii TU

Čo je to detská skupina

Detská skupina je zložená najviac zo štyroch detí. Je možné ju poskytovať dieťaťu od narodenia až po začatie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole. 

Keď sa osoba, ktorá prevádzkuje detskú skupinu stará aj o svoje vlastné dieťa,(vo veku od narodenia až po začatie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania), takéto dieťa sa tiež započítava do počtu detí detskej skupiny. 

Rodič si sám vyberie detskú skupinu, ktorú bude jeho dieťa navštevovať. Uzavrie zmluvu s prevádzkovateľom tejto skupiny, v ktorej si dohodnú bližšie podrobnosti - čas, stravovanie, poplatok. S touto zmluvou rodič môže žiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa v skupine ( predstavuje najviac 160 eur mesačne).

PRÍSPEVOK NA STAROSTLIVOSŤ O DIEŤA V DETSKEJ SKUPINE

Príspevok na starostlivosť o dieťa sa poskytuje do dovŕšenia troch rokov veku, resp. šiestich rokov veku v prípade dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa. V prípade zabezpečovania starostlivosti o dieťa v detskej skupine sa príspevok na starostlivosť o dieťa poskytuje rodičovi v sume najviac 160 eur mesačne a z neho platí úhradu za túto sociálnu službu. 

Všetky potrebné informácie a postupy nájdete na internetovej stránke ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. TU

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: