Nechce LOZIŤ? V marcovej Mama a ja nájdete skvelé hry a tipy, ako batoľa motivovať

Redakcia | 28. február 2020
štvornožkovanie, dôležité lozenie, mama a ja

Vedeli ste, že lozenie prináša viaceré významné benefity, pretože otvára dieťaťu „dvere“ na ceste z horizontálnej do vertikálnej polohy?

 „Slúži tiež dieťaťu na posilňovanie, štrukturalizáciu a organizáciu prepojení v mozgu na základe jeho interakcie s okolím,“ upozorňuje PaedDr. Jaroslava Barčíková špeciálna pedagogička, neurovývinová terapeutka INPP Diagnostické a terapeutické centrum Euspe v Žiline.

Lozenie je dôležité pre správny vývoj dieťaťa

„Napriek tomu, že sa dieťa učí v každej etape svojho vývinu, je oveľa účinnejšie, ak sa tak deje v súlade s jeho neurologickou „pripravenosťou“. Tým chcem povedať, že nie je vhodné, ak mamičky detailne lipnú na vývinových tabuľkách alebo porovnávajú deti medzi sebou, aj keď sú narodené približne v rovnakom období. Vývin je jedinečnou a individuálnou záležitosťou, ktorú treba plne rešpektovať a prijať aj mierne odchýlky. Dôležité je presmerovať svoju pozornosť na hľadanie vhodných stimulov.“ 

Marcové vydanie Mama a ja prináša celý rozhovor s PaedDr. Jaroslava Barčíková a tipy, ako lozenie u dieťaťa podporiť. No schválne, na ktoré tieto aktivity si spomínate? 

  • Pečieme palacinky – je aktivita, pri ktorej používame obe ruky súčasne. Vystrime ruky pred seba a otočíme dlane do vzájomnej opozície. Jedna dlaň je otočená smerom nahor, druhá nadol. Vykonávame rýchle striedavé pohyby, pri ktorých otáčame iba dlane. Vyzerá to tak, ako keby sme piekli a otáčali palacinky. Môžeme použiť bzučiak alebo tlesknúť, čo je znamenie pre dieťa, aby protichodný pohyb zastavilo.
  • Hra na opice – dieťa imituje pohyby dospelého. Jednou rukou vykonávame krúživý pohyb nad hlavou napr. v smere hodinových ručičiek a druhou robíme protichodný krúživý pohyb po bruchu. Posilňovať môžeme aj pravoľavo: chyť si pravou rukou ľavé ucho, ľavou rukou sa dotkni pravého kolena. Striedame ruky a časti tela, čím posilňujeme aj vnímanie telesnej schémy a súčasné používanie oboch strán tela.
  • En-ten-tiky – využívame rytmizáciu riekaniek spojenú s tlieskaním. Matka si sadne oproti dieťaťu a na ľubovoľnú riekanku si spoločne tlieskajú na dlane, pričom uplatňujeme aj vytlieskavanie do kríža. Keď je dieťa šikovné, môžeme zapojiť aj dolné končatiny – tlieskanie v koordinácii s dupnutím.
  • Hry v ľahu na chrbte – dieťa leží na chrbte, ruky má vystreté nad hlavou, nohy sú ohnuté v kolenách. Pravou rukou sa dotýka päty na ľavej nohe a naopak. Opäť krížime stredovú líniu tela. Dieťa sa v tejto polohe môže načahovať za predmetmi do kríža, ktoré mu dospelý ponúka.
  • Hry v ľahu na bruchu – dieťa leží na lopte alebo doske na kolieskach, po ktorej sa posúva smerom dopredu k dvom napr. plastovým boxom. Do pravého musí ukladať predmety napr. červenej farby ľavou rukou, do ľavého ukladá predmety modrej farby pravou rukou.
  • V pozícii na štyroch – vystrie súčasne pravú ruku a ľavú nohu, a naopak. Cvičenie posilňuje rovnováhu aj koordináciu.
  • Písanie ležatej osmičky vo vzduchu – dieťa by malo sledovať svoj prst očami, môžete mu pomôcť tým, že vediete jeho ruku. Smer písania treba prispôsobiť, ak sa vyhraňuje ako ľavák

Zaujímavé témy, rozhovory, odborné rady a tipy, ako sa v rodičovstve nestratiť. Každý mesiac pre vás pripravujeme témy, ktoré žijete ako ženy, matky, partnerky. 

Máte už predplatné? Objednať si môžete TU:
Vedeli ste, že v rámci členstva v Klube Mama a ja máte aj ročné predplatné časopisu a mnoho ďalších výhod? Pozrite sa TU: 
marcova mama a ja

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: