Môže byť udržateľná móda zmyselná a ženská?

ladime.sk | 27. máj 2021
Ladíme
foto: ladime.sk

Z každej strany čítame o udržateľnej móde. Rieši sa, že odkiaľ a ako je naše oblečenie spracovávané. Lenže čo presne udržateľnosť znamená a prečo je pre nás dôležitá?

Udržateľnosť sa začala skloňovať v súvislosti s tragédiou v bangladéšskej textilnej továrni v roku 2013. Pri zrútení budovy zahynulo 1 129 zamestnancov. Tragédia spustila vlnu kritiky a odhalila, v akých neľudských podmienkach títo zamestnanci pracujú.

Tragédia otvorila oči ľuďom po celom svete

Napriek veľkému nešťastiu sa do povedomia ľudí dostala udržateľnosť zahŕňajúca kolektívnu zodpovednosť od výrobcov materiálov, ich spracovania, distribúcie až po lokálnu výrobu.

ladíme.sk

Preto sa niektoré e-shopy zaviazali fungovať udržateľnejšie. Napríklad im môžete poslať naspäť veci, ktoré ste si u nich kúpili a už ich nepotrebujete. Oni im následne vdýchnu nový život alebo ich posunú ďalej tým, ktorí ich potrebujú. 

V módnom priemysle sú okrem udržateľnosti veľmi dôležité aj materiály, z ktorých je oblečenie ušité. 

Certifikáty sú zárukou férového zaobchádzania

Materiály neobsahujúce škodlivé chemické látky pre zdravie ako pesticídy alebo ťažké kovy sú označené certifikátom OEKO-TEX 100. Tie sa delia aj na triedy, pričom trieda 1 je vhodná aj pre dojčatá – tam sú kritéria posudzovania najprísnejšie. 

ladime.sk

Ak si dávate záležať aj na ekologicky prírodných vláknach bez chemikálii, pozerajte sa na certifikát GOTS - Global Organic Textile Standard. Prísne kritériá zabezpečujú, že bavlna sa spracováva šetrne a dbá sa aj na zamestnancov. 

Dá sa byť súčasne udržateľná a ženská?

Čoraz viac Sloveniek preferuje udržateľné kúsky, pričom stále chcú podčiarknuť svoju ženskú stránku, ale byť aj uvedomelé k našej planéte. 

Šikovná slovenská dizajnérka Mia Hierweg vytvára z ekologických látok zmyselné kúsky, ktoré si zamilovali ženy na Slovensku, ale aj v Čechách. Okrem dámskych kúskov na jej e-shope Ladíme  si môžu mamičky skombinovať outfity s ich partnermi a deťmi. Ladiaci prvok sa dá nájsť takmer všade – na manžetách, na vreckách alebo vo farebných kombináciách.

ladime.sk

Všetky látky využívané v Ladíme spĺňajú prísne normy z certifikátov OEKO-TEX 100 a GOTS. Tak sú kúsky z Ladíme dôkazom, že udržateľná móda môže byť zmyselná, ženská a jedinečná, pričom v popredí sú materiály, ich spracovanie a férové podmienky pre všetkých zamestnancov. 

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: