Letná nádcha je vždy kratučká...

PR | 24. júl 2019
Letná nádcha je vždy kratučká...
foto: PR

Ak vás toto leto prekvapí nádcha, bude to záležitosť krátka.

Hoci máme horúce leto, choroby dovolenku nemajú. Príliš časté striedanie teplôt, keď z 35-stupňových horúčav prechádzame do klimatizovaných priestorov, alebo z noci to rána do chladnejších dní, kde rozdiel môže byť aj 15 stupňov, s našou imunitou zamáva poriadne. Navyše, ak sme našu imunitu „netrénovali“, málo sa hýbeme, väčšinu dňa sme zatvorení vo vnútri, nejeme zdravú stravu a o 8-hodinovom spánku nemožno byť ani reči, nemôžeme sa čudovať...

Nádcha sa šíri rýchlo

Hovoríme o tzv. kvapôčkovom prenose, teda stačí, ak „infikovaná“ osoba zakašle, či kýchne a vírus sa rozšíri do okolia – na kľučky, ktoré chytáme rukami, nákupné košíky v supermarkete ap. U detí je prenos ešte rýchlejší, keďže ich obranyschopnosť je ešte slabá. 

Choroba môže začať nenápadne – občasné kýchnutie, bolesť hlavy, soplenie. Už pri týchto prvých náznakoch treba začať s očistou nosa a zvýšenou hygienou, pretože neliečená alebo nedostatočne liečená nádcha môže prejsť do zápalu stredného ucha, alebo môžu stečené hlieny viesť ku kašľu či zápalu priedušiek, pľúc. 

Je to spôsobené tým, že na nosovej sliznici sa zachytávajú vdychované nečistoty, napr. prach, peľ. Ak má človek slabú imunitu, alebo už „chytil“ nejaký vírus, funkcie nosovej sliznice sa narušia a sekrét sa začne tvoriť nadmerne. Z horných dýchacích ciest sa vírusy či baktérie ľahko dostanú do dolných dýchacích ciest, do priedušiek, prípadne až pľúc a dochádza k zápalom. Z toho dôvodu je dôležité nádchu nepodceňovať. 

Vhodným prípravkom na liečbu nádchy pre najmenších je napr. Nasivin Soft 0,01%, nosové kvapky s dávkovacím systémom „padajúcej kvapky“. Môžete ich aplikovať v ležiacej polohe a jedno stlačenie fľaštičky obrátenej hore dnom zabezpečí vypadnutie 1 kvapky. 

Naučte deti správne fúkať nos

Poviete si: to nič nie je! Pre nás dospelých ani nie, ale malé deti nemajú vrodenú schopnosť vysmrkať si nos, jednoducho sa to musia naučiť. A je to dôležitý úkon, pretože správnym smrkaním možno uvedeným ochoreniam predchádzať. Ak ste rodič, môžete svoje dieťa ľahko naučiť, ako si správne vyfúkať nos.

Stačí sa hlboko nadýchnuť (ústa sú zatvorené), jednu nosovú dierku si zatlačiť a z druhej vyfúkať sekrét do vreckovky. Potom úkon zopakovať na druhej strane.

Spočiatku môžu mať deti s týmto problém. Napríklad sa nedostatočne nadýchnu, alebo majú otvorené ústa, či si chcú vyfúkať obe nosové dierky. Skutočne to chce len trochu tréningu. Odmenou za to je však zdravšie dieťa, pretože pravidelným čistením a vyfúkaním nosa sa baktérie a vírusy nedostanú ďalej do organizmu. 

Liečená i neliečná 7 dní?

Keďže najčastejšie je nádcha vírusového pôvodu, antibiotiká sa na jej liečbu nepredpisujú. Ak sa spojí so zvýšenou teplotou nad 38,5 °C, odporúčajú sa lieky na jej zníženie (antipyretiká). Pri nádche u detí i dospelých sú vhodné prípravky s morskou soľou, ktoré dostatočne zvlhčujú nosovú sliznicu. Pri akútnej nádche je možné aplikovať prípravky na odpuchnutie nosovej sliznice,  najčastejšie vo forme kvapiek alebo nosových sprejov. Takto chránená a posilňovaná nosová sliznica je odolnejšia voči infekciám. 

Výber vhodného prípravku je dôležitý najmä pri malých deťoch. Okrem účinnosti je zaujímavé sa pozrieť aj na obsah konzervačných látok a určite stojí za pozornosť aj komfort podávania. Zistili sme za Vás, že napríklad Nasivin Soft 0,025% je už pre deti od 1 roka. 

Napomôcť zbaviť sa nádchy môžu aj režimové opatrenia:

  • ak sa objaví zvýšená teplota (nad 38,5 °C), podávame lieky na jej zníženie;
  • konzumácia ľahkého jedla, veľa ovocia a zeleniny;
  • piť veľa tekutín, najmä čistej vody, čajov, riedených čerstvých ovocných štiav;
  • dostatočne zvlhčovať  vzduch v miestnosti;
  • dostatok odpočinku;
  • pri spánku je vhodné mať vyvýšenú hlavu podloženú vankúšom, aby hlienovitý sekrét mohol stekať a  lepšie sa dýchalo;
  • ak choroba prepukne, treba ju vyležať.
Ako naučiť dieťa fúkať nos?
Prečítajte si tiež:

Ako naučiť dieťa fúkať nos?

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: