Keď problémom je OBEZITA

Redakcia | 12. apríl 2018
obezita, váha, chudnutie, strava

Obezita alebo tučnota je nadmerné ukladanie telesného tuku v organizme, spojené s nárastom telesnej hmotnosti.

Obezita

Nie je iba estetickým nedostatkom  a problémom s nákupom oblečenia v obchodoch. Nadváha ako taká výrazne zasahuje do zdravia, dokonca sa podieľa na skoršej úmrtnosti.

Obezita je súčasťou závažného ochorenia – cukrovky, podieľa sa na jej rozvoji, na vzniku aj rozvoji zvýšenej hladiny cholesterolu, taktiež na vysokom krvnom tlaku.

Všetky spomenuté ochorenia vyúsťujú do tzv. metabolického syndrómu. Má negatívny vplyv na zdravie jedincov v podobe onkologických ochorení: rakoviny tenkého či hrubého čreva, pažeráka, konečníka, u žien rakoviny prsníka po menopauze, krčka maternice, u mužov prostaty.

Navyše, obezita je i veľký psychologický problém, obézni ľudia často trpia depresiami zo svojho stavu, dokonca, majú väčší problém so zamestnanosťou. Zjednodušene o vzniku obezity hovoríme vtedy, ak nastane nepomer medzi výdajom a príjmom energie.

obezita, váha, chudnutie, strava

Na jej vznik môže pôsobiť aj vplyv dedičnosti či vplyv prostredia. Zlomové obdobie, keď obezita môže prepuknúť, môže byť čas dospievania, tehotenstva, menopauzy, zmeny stravovacích a pohybových aktivít, ale i zmeny zamestnania, pracovných či rodinných problémov, ukončenie aktívnej športovej činnosti alebo obdobie dlhodobého ochorenia. Obezitu však spôsobujú aj nesprávne stravovacie návyky.

Keď vyhlásite boj nadváhe, nepostačuje len zmeniť zloženie stravy, ale zmenu zaveďte i do stravovacieho správania (jedzte päťkrát za deň, menšie porcie...) a pridajte viac fyzickej aktivity.

Najskôr sa budete cítiť lepšie a potom zdravšie. Najmä zdravšie! Klaďte si však reálne ciele a celoživotne dodržiavajte manažment zdravého jedenia. Nielen sebe, ale aj vašej rodine, deťom, poskytnete dobrý základ v podobe správnych stravovacích návykov, lebo podľa posledných údajov žije v súčasnej dobe v EÚ viac než 22 miliónov detí s nadváhou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: