Je pečenie na olivovom oleji naozaj ŠKODLIVÉ?
Mýtus, alebo pravda?
Olivový olej sa teší veľkej popularite a je často prezentovaný ako súčasť zdravej stravy. Určite sa nachádza aj vo vašej kuchyni a dopĺňa šaláty či dresingy. Je však vhodný aj na tepelné spracovanie?
Ktorý olej je bezpečný do detských príkrmov?
Môžeme vyprážať na olivovom oleji?
Rastlinné oleje sú počas zohrievania náchylnejšie k produkcii toxických chemikálií – aldehydov. Ich konzumácia sa spája so vznikom cukrovky a srdcových ochorení.
Pri porovnávaní slnečnicového, sezamového a olivového oleja, ktoré boli ohrievané na 190 °C, mal olivový olej nižší obsah škodlivých aldehydov ako zvyšné dva. Aj keď smaženie nie je najvhodnejší spôsob prípravy jedla, olivový olej v tomto prípade nie je zlou voľbou.
Nezabúdajte však, že akýkoľvek olej, ktorý sa prepáli, je zdraviu škodlivý.