Ekzém je častý problém, ktorý sa objavuje najmä u dojčiat. AKO pomôže homeopatia?

PR | 6. jún 2019
Ekzém je častý problém, ktorý sa objavuje najmä u dojčiat. AKO pomôže homeopatia?
foto: PR

Prebdené noci, rozškriabaná pokožka a podráždenosť dieťatka. Ekzém je nepríjemný problém, ktorý ovplyvní život celej rodiny.

Nepríjemný ekzém

Až 60% prejavov sa začína už  v prvom roku života. Zvyčajne sa ekzém objavuje po zavedení prvých príkrmov, vo väčšom percente u nedojčených detí.

Klasická liečba spočíva v prísnych stravovacích obmedzeniach, v závažných prípadoch sa lieči kortikoidnými masťami. Pokožka dieťaťa je podráždená a neustále svrbenie spôsobuje škrabanie, celkovú nepohodu dieťaťa.

Ako z toho von? Čakať, kým príznaky vymiznú? Spoliehať sa na to, že dieťa z ekzému „vyrastie“?

Čitateľka Iveta prosí o radu: Pomôže dcérke na ekzém homeopatia?

Evičke sa objavili prvé chrastičky vo vláskoch, keď mala 4 mesiace. Nepripisovala som tomu väčší význam, hlavičku sme potierali a chrastičky postupne zmizli. Všimli sme si, že má suchšiu pokožku, preto sme od detskej lekárky dostali olejový kúpeľ a v lekárni sme si zadovážili detský krém určený na potieranie suchej až ekzematickej pokožky.

Prejavy zmiernil, ale Evka reaguje škrabaním zakaždým, keď sa hnevá, plače, pokožku má rozškriabanú aj keď jej na noc dávam na ruky rukavičky. Bude mať 10 mesiacov a natrápime sa. Absolvovali sme aj more, tam sa  jej pokožka upokojila, ale po príchode domov sa opäť objavili suché miesta a škrabanie.
 
Keďže sa chceme vyhnúť kortikoidným mastičkám, ktoré predpisujú kožní lekári, hľadáme alternatívu.  Počula som o homeopatii, ale nemám s ňou skúsenosť, ani nikto z môjho okolia. Zaujímalo by ma, ako prebieha vyšetrenie a či existuje „liek“ na tento problém.

Na vašu otázku odpovedá: Mudr. Ivana Poradová MBA, pediater

„Homeopatia je veľmi nápomocná aj v  chronických ochoreniach a vie zmierniť príznaky a prejavy ekzému a pri dlhšej liečbe a trpezlivosti aj významne pomôcť . Ekzém je tvrdším orieškom aj v homeopatii a jeho liečba vyžaduje - ako každé vyšetrenie - pohovor s lekárom homeopatom .

Ide o podrobné informácie ohľadom výskytu ochorení v rodine, informácie o samotnom dieťatku, jeho prvých mesiacoch , prospievanie a  začiatkoch ako aj o prejavoch ekzému či aj iných prípadných ochoreniach. Súčasťou vyšetrenia je samozrejme aj samotné vyšetrenie dieťatka. Je dobré, ak si na vyšetrenie donesú prípadné odborné nálezy. Vzhľadom na vek dieťatka odporúčam vyhľadať lekára homeopata v okolí bydliska.“ 

HOMEOPATIA ako jedna z možností liečby našich problémov

Podľa aktuálneho prieskumu je pri riešení niektorých zdravotných problémov homeopatia preferovanou voľbou u takmer polovice Slovákov. Naopak, 15 % ju zásadne odmieta. Homeopatická liečba je ako každá iná – má svoje výhody, aj limity, preto patrí do rúk odborníkov.

Kľúčové informácie o klinickej homeopatii, názory a skúsenosti lekárov a lekárnikov sa môžete dozvedieť na na webovej stránke www.homeopatiaslekarom.sk. Súčasťou je aj pravidelná online poradňa, kde na svoje otázky o homeopatickej liečbe dostanete odpovede priamo od odborníkov.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: