Chrípková sezóna potrvá do apríla: Chrípku treba vyležať!

MK | 4. február 2019
Chrípková sezóna potrvá do apríla: Chrípku treba vyležať!

Stúpajúci počet akútnych respiračných ochorení stále stúpa! Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky zdôrazňuje, že chrípka môže mať vážny priebeh a chorí na chrípku by nemali chodiť do práce či školy. Ochorenie je potrebné vyležať a v liečbe sa riadiť podľa pokynov ošetrujúceho lekára.

Akútne respiračné ochorenia a chrípka a chrípke podobné ochorenia sú prenášané vzduchom (kvapôčkovou infekciou) a infekčným aerosólom vznikajúcim pri kašľaní i kýchaní, ľudia v bezprostrednej blízkosti chorých sa môžu s pomerne vysokou pravdepodobnosťou nakaziť.

Chrípka a jej príznaky
Prečítajte si tiež:

Chrípka a jej príznaky

Chrípku treba vyležať!

„Akútne respiračné ochorenia, no najmä chrípku a chrípke podobné ochorenia netreba počas prebiehajúcej chrípkovej sezóny v žiadnom prípade podceňovať, ľudia s teplotou či horúčkou sa musia liečiť pod dohľadom lekára. Neraz sme svedkami, že mnohí s nádchou, bolesťami hrdla a mnohokrát aj so zvýšenou teplotou sa pohybujú po vonku, v obchodoch, cestujú v dopravných prostriedkoch a navštevujú rôzne spoločenské podujatia. Škodia tým nielen okoliu v podobe rizika ohrozenia zdravia, ale aj sebe.

Napríklad pri chrípke sa im klinický stav môže skomplikovať. Najčastejšími komplikáciami chrípky sú zápal priedušiek, zápal stredného ucha, prínosových dutín a zápal pľúc,“ povedal hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Je potrebné pravidelne vetrať a dbať na čistotu rúk

Vstupnou bránou pre pôvodcov chrípky a prechladnutia sú horné dýchacie cesty a spojovky, prameňom pôvodcu nákazy je človek v akútnom štádiu ochorenia. K prenosu ochorenia môže dôjsť i kontaminovanými predmetmi na verejných priestranstvách či v domácnosti (držiaky v MHD, nákupné košíky, kľučky) a rukami (niektoré odporúčania zahŕňajú aj obmedzenie podávania rúk počas chrípkovej sezóny).

V čase narastajúceho počtu chorých je v rámci prevencie vhodné vyhýbať sa uzavretým priestorom s vysokou koncentráciou ľudí (kiná, divadlá, koncerty, štadióny, rôzne spoločenské podujatia, obchody či nákupné centrá). Ak je nákup nevyhnutný, možno si jeho obsah dopredu premyslieť v záujme skrátenia pobytu v obchode.

Ranný filter v škôlkach 

V prípade predškolských zariadení je potrebné zo zákona vykonávať takzvaný „ranný filter“, vďaka ktorému by mala zodpovedná osoba (zväčša pedagóg) v zmysle ochrany zdravia zamedziť, aby sa do kolektívu dostalo choré či nedoliečené dieťa.

Dôležité je takisto dbať na pravidelné vetranie miestností (domácnosť, výchovno-vzdelávacie zariadenia, pracoviská), a to takzvane nárazovo, s oknom dokorán niekoľkokrát denne, aby sa vzduch v miestnosti „vymenil“.

Počas chrípkovej sezóny je mimoriadne dôležité dbať na čistotu rúk, treba si ich umývať čo najčastejšie (vrátane každého kýchnutia či zakašľania), a to teplou vodou  a mydlom, v prípade núdze účinne pomôžu aj dezinfekčné gély na alkoholovej báze. K čisteniu rúk treba pristupovať zodpovedne a nevynechať žiadnu časť dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami aj pod nechtami. Najlepšie je po dôkladnom opláchnutí použiť jednorazovú utierku alebo čistý uterák.

Dôkladné umývanie rúk je vhodnou prevenciou

„Ak si ľudia dostatočne neumývajú ruky, hrozí riziko prenosu rôznych ochorení vrátane chrípky. Umývanie rúk je najjednoduchší spôsob, ako vo veľkej miere predísť rozšíreniu respiračných infekcií, rovnako ako hnačkových ochorení i žltačky typu A. Vírus chrípky prežíva na odeve, papieri, vreckovkách 8 až 12 hodín, na hladkých (neporéznych) povrchoch je to dokonca 24 až 48 hodín. Vzhľadom na tieto fakty patrí umývanie rúk medzi základné formy prevencie chrípky,“ zdôraznil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Pokiaľ máte v domácnosti člena rodiny s chrípkou či prechladnutím, je vhodné pre neho vyčleniť príbor, taniere i poháre. U chorej osoby má význam používanie rúšok, pretože sa tým redukuje riziko šírenia ochorenia pri osobnom kontakte. Používať by mala aj jednorazové papierové vreckovky, ktoré je potrebné po použití bezpečne zlikvidovať.

Nemenej dôležité je myslieť na čistotu priestorov. Povrchy a kľučky možno dezinfikovať dezinfekčnými prostriedkami s obsahom chlóru, glutaraldehydu, peroxozlúčeniny, chlóhexidínu či jódu. V domácnosti sa počas chrípkovej sezóny vo všeobecnosti odporúča upratovanie „navlhko“, pretože vírus chrípky prežije v prachu v izbovej teplote i niekoľko dní. 

chrípka

Zvýšte príjem vitamínu C

Obranyschopnosť organizmu vrátane detského možno podporiť zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B – komplexu. Získame ich konzumáciou dostatočného množstva čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. Najvhodnejšie je vyberať si z nej druhy bohaté najmä na vitamín C – papriku, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel, kapustu. Najmä v zimnom období je vhodné dopĺňať vitamín C.

Na posilnenie celkovej  odolnosti organizmu sa odporúča udržiavať sa stále v dobrej fyzickej kondícii (každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, cvičenie), otužovať organizmus, dopriať si dostatok spánku a obliekať sa primerane počasiu.

Chrípková sezóna potrvá do apríla

Chrípková sezóna trvá na severnej pologuli od októbra do konca apríla nasledujúceho roka (od 40. kalendárneho týždňa aktuálneho roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka). V priebehu chrípkovej sezóny sa aktivita chrípky postupne zvyšuje, dochádza k lokálnym, okresným a krajským epidémiám, ktoré môžu zasiahnuť celé Slovensko.

„Aj keď v ostatných týždňoch došlo k nárastu počtu akútnych respiračných ochorení vrátane chrípky a chrípke podobných ochorení, v súčasnosti dochádza zatiaľ k lokálnym epidémiám, na základe čoho je prerušený výchovno-vzdelávací proces v mnohých predškolských a školských zariadeniach. Vo všeobecnosti hovoríme o epidémii vtedy, ak ide o nahromadenie viacerých alebo mnohých ochorení vyvolaných v pomerne krátkom čase na ohraničenom mieste tým istým pôvodcom nákazy,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Zdroj: www.uvzsr.sk 
Zabojujte proti CHRÍPKE!
Prečítajte si tiež:

Zabojujte proti CHRÍPKE!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: