Buďte si s Vašim dieťatkom bližšia vďaka ergonomickým nosičom

Be Lenka | 5. november 2021
belenka
foto: Be Lenka

Blízkosť je ten najväčší dar, ktorý môžeme svojmu dieťatku dať. Nosenie detí, či už od narodenia alebo v neskoršom veku, pozitívne vplýva na ich zdravotný, psychomotorický a najmä emocionálny vývoj.

Deti potrebujú našu pozornosť, hlbokú náklonnosť a milujúci dotyk. Ergonomická šatka alebo nosič vám umožňuje dopriať vášmu dieťatku ešte väčší pocit bezpečia a zahrnúť ho láskou a dotykom v omnoho väčšej miere.  

Návrat ku koreňom 

Nosenie detí v šatkách alebo ergonomických nosičoch má svoju tradíciu hlboko v minulosti. Okrem tradičných kmeňov, kedy nosili matky svoje deti zabalené v šatkách, nájdeme tento zvyk aj na Slovensku. Nie je to tak dávno, čo naše prababky nosili svoje deti zabalené v plachtách na chrbte a pracovali s nimi na poli. Naše prababky možno ani nevedeli ako veľmi svojou blízkosťou svojim deťom pomáhali. Robili tak, lebo museli. Dnes mamičky svoje deti nemusia nosiť ihneď po pôrode kvôli práci, môžu si však z tejto tradície vziať to najlepšie.

Prečo nosiť svoje dieťa? 

Po narodení, kedy matka nosila svoje dieťa pod srdcom 9 mesiacov, očakáva dieťatko rovnakú blízkosť. Postupne však pre svoj zdravý vývoj musí pomaly začať opúšťať svoju komfortnú zónu plnú bezpečia a objavovať svet plnými dúškami. Vďaka správnemu nosiču si dieťa s matkou prehlbuje vzťah aj po pôrode. Zároveň by malo dieťatko dostávať dostatočný priestor, aby sa učilo samostatnosti - avšak s láskou, súcitnosťou voči dieťatku samému a takisto voči matke - postupne po malých krokoch. 

belenka                                                                              Ergonomický nosič pre dieťatko, ktorý vás zahreje na srdci aj na tele

Pri nosení dieťatka sa harmonizuje tlkot vášho srdca s vašim dieťatkom a tiež jeho vnútorný stav. Dieťatko počuje váš hlas, vníma váš dych, dotyk, teplo. Plač, nervozita, strach alebo frustrácia dieťatka je tak vymenená za jeho väčšiu spokojnosť a pokoj. Nosené dieťatko má tiež množstvo stimulov z okolia, s ktorými prichádza do kontaktu, rýchlejšie ich prijíma a spracúva, čo mu neskôr pomáha lepšie nadväzovať kontakty. 

Okrem emocionálneho hľadiska pomáha nosenie detí aj ako prevencia proti kolikám, dieťatko si tiež vie v správnej vertikálnej polohe odgrgnúť, keď potrebuje - čo spôsobuje menšiu pravdepodobnosť refluxu po kojení. Nosenie dieťatka vám pomôže tiež v období prerezávania zúbkov, či pri zvýšenej teplote. V ergonomickej polohe je zároveň zabezpečená podpora zdravého vývoja bedrových kĺbov dieťatka. Nosené deti jednoduchšie naberajú hmotnosť, majú hlbší spánok a budujú si lepšiu imunitu.

belenkaŠatka na ergonomické nosenie dieťatka, ktorá vám uľahčí prácu v domácnosti

Nosenie ocenia aj samotné matky

Voľnosť rúk a voľnosť pohybu je výhodou pre každú mamičku. Mať pri tom stále spokojné dieťatko a mať ho blízko sebe je absolútna výhra. Vďaka tomu, že máte v nosiči dieťatko blízko pri sebe a jeho hlavičku máte takmer pod bradou, môžete mu kedykoľvek prejaviť svoju náklonnosť bozkom na hlavičku. Nosenie je tiež možnosťou lepšej socializácie pre mamičku, kedy si môžete vďaka voľnosti a lepšiemu odpočinku užiť čas s priateľmi alebo rodinou omnoho viac. 

Pozor na klokanky na nosenie detí

Medzi ergonomickým nosičom a klokankou na nosenie detí je veľký rozdiel, čo si nie vždy mamičky uvedomujú. Prípadne je produktov tak veľa, že nie vždy sa vie začiatočník dobre rozhodnúť. Aké sú hlavné zásady ergonomického nosenia, ktoré je pre deti zdravé a prečo sa klokanky neodporúčajú? 

  • 1. Dieťatko by malo byť v nosiči uložené v ergonomickej polohe pripomínajúcej písmenko M - stred tohto písmenka predstavuje zadoček a čiary smerujúce od stredu nahor do strán sú detské stehná, bočné čiary sú nôžky od kolien nadol. Takáto poloha zabezpečuje zdravý vývoj kĺbov detí. Naopak v klokanke dieťatko visí, nohy má spustené voľne nadol a žiadnu ich časť nemá podopretú.
  • 2. Ďalej je potrebné, aby malo dieťatko podopretú hlavičku a fixovanú krčnú chrbticu. Ergo nosiče majú napríklad priestor na stiahnutie hornej časti chrbtovej opierky, prípadne sa používa kapucňa nosiča, ktorá sa zroluje. Pri klokanke dieťatko nemá podopretú hlavičku, preto sa často stáva, že dieťatko plače a nechce v klokanke byť.
  • 3. Veľmi dôležité je aj aby malo dieťatko zaoblený chrbátik do tvaru písmena C, čo uvidíte, keď sa pozriete na dieťatko v nosiči zboku. O tejto polohe sa veľmi diskutuje, no je dieťatku úplne prirodzená a nie je sa čoho báť. Najmä po narodení, kedy bolo dieťatko v takejto polohe uložené 9 mesiacov. Ak uložíme dieťatko do klokanky, je otočené tvárou dopredu a chrbátik ma opretý o rodiča - tým pádom nemá zaoblený chrbátik do písmena C. Dieťatko by nikdy nemalo byť nosené tvárou smerom dopredu.
  • 4. Dieťatko by ste mali mať v nosiči uložené tak vysoko, aby ste mu jednoducho pri miernom sklonení vašej hlavy mohli dať pusu na čelo. V klokanke tak jednoducho svojmu dieťatko pusu nedáte, býva zvyčajne uložené príliš nízko.
  • 5. Ruky dieťatka by mali byť v nosiči alebo v šatke vo vnútri, až keď je dieťatko väčšie, môžu ísť ručičky z nosiča von. V klokanke má dieťatko ruky vonku - väčšinou cez otvory na obidvoch bočných stranách. Aj najmenšie detičky majú teda v klokanke ruky von z nosiča, čo nie je zo zdravotného hľadiska dobré. 

Klokanky sú dostupné niekedy za veľmi nízku cenu, čo sa môže zdať ako ideálne riešenie na “vyskúšanie”, no takisto so sebou nesú nízku kvalitu a nízky dôraz na zdravie a fyzionómiu vášho dieťatka. Pri nosení nezabúdajte na ergonomické zásady, ktoré sme spomenuli vyššie, aby ste tak pre svoje dieťatko a pre jeho zdravie urobili maximum. 

belenkaLenka Cenigová, zakladateľka Be Lenka

Lenka Cenigová: Z osobnej skúsenosti do sveta

Svoje o výhodách nosenia detí vie aj Lenka Cenigová, bývala paraolympionička a zakladateľka slovenskej značky barefootvej obuvi a detských nosičov a šatiek Be Lenka. “Často počúvam od mamičiek, že s bábätkom na rukách len ťažko urobia niečo v domácnosti. Teší ma, že práve vďaka nosičom vieme tento problém vyriešiť a dieťatko si spokojne položí hlavičku v blízkosti svojej mamičky, ktorá je z toho absolútne nadšená. Je to pre mňa krásny pocit, že môžeme ľuďom zjednodušovať a zlepšovať niekedy nie úplne jednoduché chvíle,” hovorí Lenka.

Jej príbeh začal, keď nemohla nájsť vyhovujúci nosič, tak navrhla ten svoj. Podelila sa oň na sociálnej sieti Facebook a objednávky sa začali hrnúť. Dnes sa výhodám nosičov od Be Lenka tešia mamičky po celom svete. Sú vyrábané na Slovensku s láskou k zákazníkom a k prírode. Nosiče charakterizuje ekologický prístup a snaha pomôcť.  Všetky ústrižky z látky, ktorá sa používa pri šití nosičov, posiela Be Lenka zadarmo do chránenej dielne v Stupave na ďalšie spracovanie, kde z nich zdravotne znevýhodnení ľudia vyrábajú rôzne vankúšiky alebo hračky.

Či už s nosičom alebo bez, blízkosť je nenahraditeľný liek a dar, ktorý si zaslúži každé dieťatko. Podeľte sa oň každý deň o niečo viac a veríme, že vás v najbližších mesiacoch aj príjemne zahreje. 
www.belenka.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: