Baby boom sa nekoná

Michaela Klamová | 19. apríl 2021
Baby boom

Očakávaný nárast pôrodnosti? Pandémia nás poznačila skôr opačne...

Počas prvej vlny sa mnoho odborníkov i laikov zamýšľalo nad tým, či si ľudia nebudú vypĺňať voľný čas činnosťami, ktoré spôsobia v ďalšom roku prudký nárast pôrodnosti. Súčasné ukazovatele však naznačujú skôr opačný trend.

Pôrodnosť zrejme poklesne

Podľa nedávnej štúdie, čím viac kľúčových slov súvisiacich s tehotenstvom (tehotenský test, ranná nevoľnosť...) ľudia zadávali do vyhľadávača Google, o to viac detí sa o pár mesiacov narodilo.

Vzhľadom na pokles vyhľadávania podobných termínov za posledné mesiace predpokladajú odborníci pokles pôrodnosti o približne 15 %. Podľa iného prieskumu sa vzhľadom k svetovej pandemickej situácii približne tretina žien plánujúcich materstvo rozhodla svoje plány zmeniť alebo presunúť na neskôr.

Približne 17 % žien však práve vďaka pandémii chcelo buď skôr otehotnieť, alebo mať viac detí, než pôvodne plánovali. 

Keby som mohla ešte raz...
Prečítajte si tiež:

Keby som mohla ešte raz...

Menej nevery

Ďalšia štúdia zistila, že pandémia mala dopad aj na sexuálne správanie ľudí. Zatiaľ čo voľnejší prístup k sexu a striedanie partnerov bolo z pochopiteľných dôvodov limitované, vzrástla podľa prieskumu u participantov kreativita a skúšanie nových vecí a boli aj trikrát spokojnejší so svojím sexuálnym životom ako doteraz.

Zdroj: www.iza.orgwww.tandfonline.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: