Alergici: Pozor na stres!

Redakcia | 7. december 2017
Alergici: Pozor na stres!

Ľudia, ktorí trpia alergiami, nie sú schopní primerane reagovať na stres a správajú sa neadekvátne k podnetom z vonkajšieho prostredia.

Vyplýva to z prebiehajúceho unikátneho výskumu, ktorý realizujú psychológovia Univerzity Komenského v Bratislave.

Alergici by sa mali stresu vyvarovať

Na tomto psychológmi koordinovanom interdisciplinárnom výskume, zameranom na sledovanie a pochopenie stresovej reakcie sa podieľajú mikroelektronici, endokrinológovia i alergiológovia.

Zistenia experimentov okrem iného potvrdzujú, že osoby trpiace silnou alergiou reagujú na stres až nebezpečne neprimerane.

U silných alergikov dochádza k istému zablokovaniu komunikácie s vonkajším svetom pri vystavení sa stresu, čo spôsobuje výrazne nedostatočné vyplavovanie stresového hormónu kortizolu, ale aj neadekvátnu reakciu autonómneho nervového systému, konkrétne zníženú funkciu tzv. sympatika (t. j. určitý aktivizátor organizmu).

Tento stav možno charakterizovať ako pasívnu rezistenciu, keď jedinec nereaguje na stresové podnety – v podstate sa správa, ako keby „sa nič nedialo“.

Ako organizmus reaguje na stres?

V normálnych situáciách organizmus reaguje na stresové stimuly aktiváciou sympatika aj kortizolu, čím prirodzene „bojuje“ voči nepriaznivým stresovým podnetom.

„Takáto anomálna reakcia na stres je pre organizmus nebezpečná, a to tak z psychologického aspektu, ako aj, v konečnom dôsledku, z aspektu biologického,“ hovoria vedúci výskumného tímu – psychológovia doc. PhDr. Igor Brezina, PhD., a Mgr. Petra Soláriková z Univerzity Komenského (Katedra psychológie Filozofickej fakulty UK).

Okrem už uvedeného, reakcia na stres bola zaznamenaná aj u osôb, u ktorých je alergia menej rozvinutá. Na základe predbežných výsledkov bolo zistené, že u týchto jedincov sa prejavuje vyššia úzkostlivosť, viac depresívnych symptómov, vyššia úroveň nepriateľského konania voči iným a celkovo je u nich zaznamenaná vysoká úroveň distresu, čiže negatívnej formy stresu.

Vo všeobecnosti títo jedinci preferujú viac vyhýbavých stratégií vyrovnania sa so stresom, ktoré sú však značne neprospešné pre zdravé fungovanie organizmu. Všetky spomínané zistenia pôsobia ako posilňovače už biologicky narušenej adaptability.

Výskum reflektuje enormný nárast výskytu stresom podmienených ochorení, vrátane alergických ochorení, a je súčasťou rozsiahleho výskumu zameraného na sledovanie a pochopenie stresovej reakcie, s výrazným prepojením na psychické a endokrinné faktory.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: