Ako presvedčiť deti, aby jedli vajíčka

PR | 15. október 2019
Ako presvedčiť deti, aby jedli vajíčka
foto: PR

Vajcia sú kvalitnou potravinou bohatou na bielkoviny, obsahujú dostatok živín a zároveň majú nízku kalorickú hodnotu. V našom jedálničku sa objavujú pomerne často a pomerne rýchlo si ich obľúbia aj deti. Ak by ste svoje ratolesti predsa len potrebovali k ich jedeniu presviedčať, ponúkame hneď niekoľko návodov ako na to.

10 vecí, ktoré ste o vajciach možno nevedeli

1. Jeme ich všetci a radi - vajcia sú u nás skutočne populárne.

Každý tretí Slovák konzumuje vajcia aspoň každý druhý deň a takmer polovica ich zaraďuje do stravy aspoň raz týždenne. Tento i ďalšie údaje sú z prieskumu, ktorý uskutočnila prednedávnom pre BILLA agentúra 2muse. 

2. Vajcia zniesli sliepky, ktoré žijú neďaleko.

Aj pri vajciach dbáme podľa prieskumu na ich pôvod – až 60 % Slovákov uprednostňuje vajcia s domácim pôvodom. Práve preto nájdete v BILLA len vajcia od slovenských producentov, rovných 100 % pochádza z neďalekého okolia. 

vajce billa

3. Možností prípravy vajec je neúrekom, stačí si len vybrať.

Najčastejšie si v našich končinách pripravujeme vajcia ako praženicu (32 %), v obľúbenosti potom pokračuje omeleta, volské oko a vajce natvrdo (všetky okolo 20 %). Ale tam možnosti nekončia... 

4. K sliepkam sa chováme ohľaduplne, aj vajcia na raňajky pre vaše deti môžu byť od spokojných sliepok.

Viaceré odborné štúdie poukazujú na fakt, že čím viac sú sliepky kŕmené voľne, ideálne na tráve a vo výbehu, tak ich vajcia majú viac omega 3 mastných kyselín, čo je lepšie pre ľudský organizmus. Štyrom z piatich Slovákov záleží aj na tom ako žijú nosnice a pozitívny postoj k podstielkovému chovu má 69 percent opýtaných. Práve preto je v predajniach taká široká ponuka vajec – každý si môže vybrať svojho favorita.

5. Každé vajce má svoju pečiatku s kódom, ktorý sa dá rozlúštiť.

Prvé číslo označuje spôsob chovu (0 – ekologická poľnohospodárska výroba, 1 – chov vo voľnom výbehu, 2 – chov na podstielke, 3 – chov v klietkach), potom kód krajiny (v BILLA vždy SK) a nasleduje kód farmy (označuje okres, kde sa nachádza farma a jeho číselné označenie). 

6. Dnešná praženica je lepšia ako od šéfkuchára

Aj tu sa dá čarovať a priniesť deťom niečo nové. Osvedčený tip: výbornú praženicu pripravíme, ak pridáme trošku mlieka a štipku jedlej sódy. Mlieko praženicu zjemní a vďaka jedlej sóde bude vaša praženica nadýchaná a vláčna. K praženici môžeme pridať aj chute a farby - cibuľku, šunku, slaninku, papriku, zeleninu... fantázii sa medze nekladú...

prazenica

7. Táto omeleta bude s prekvapením.

Omeleta si vyžaduje viac času na prípravu, ale výsledok stojí za to. Majstri varešky upozorňujú, že vajíčka vylejeme na panvicu až po poriadnom premiešaní a pečieme ich na miernom ohni. Prílohy ako syr, slaninu, šunku, jarnú cibuľku alebo šalát pridávame až na konci, potom ako omeletu obrátime na druhú stranu. Ak omeletu s prílohou zapečenou uprostred pekne preložíme, bude skrývať prekvapenie...

omeleta

8. Toto volské oko je pripravené á la chef - za dokonalým volským okom je trpezlivosť. 


Vyhnite sa zhoreným okrajom a dajte vajíčku čas na poriadne prepečenie na panvici na miernom ohni. Prikryte panvicu pokrievkou a nechajte prepekať približne tri minúty. Existujú aj špeciálne formy, ktoré položíte na panvicu a vajíčko vlejete do nich. Vytvoríte tak volské oko s okrajmi v tvare kruhu, kvetu alebo srdiečka. 

9. Pretože si môžete odmerať čas varenia vajec spolu s deťmi.

Vajce natvrdo potrebuje stráviť vo vriacej vode 10 minút, na mäkko 6 minút a na hniličku len 2 až 3 minúty. Sekundy a minúty čakania môžete rátať aj spolu a precvičíte si pritom matematiku. 

vajíčka

10. Pretože vajcia môžu priniesť do kuchyne aj čo-to z čarov mágie.

Benediktínske, alebo stratené vajíčko, je kulinárska delikatesa, ktorú poznáte z instagramov snáď všetkých kuchárskych influencerov, pretože zaujme každého – rovnako aj vaše deti. S trochou praxe to pritom zvládne každý.

Vo veľkom hrnci zohrejte vodu s troškou octu tak, aby bola horúca, ale aby ešte nebola vo vare. Varechou urobte vodný vír a do jeho centra vlejte rozbité vajíčko. Nie však priamo zo škrupiny, ale z misky, do ktorej ste si ho rozbili predtým. Ocot sa postará o to, aby sa bielko pekne spojilo a vytvorilo pochúťku, ktorú opatrne vyložíte na chlebík, zeleninový šalát, alebo len tak na tanier. Nič vám nebude brániť v tom, aby ste ho s veľkou pompou spoločne s deťmi rozkrojili vidličkou. 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: