Aby mali aj tí najzraniteľnejší vhodné podmienky pri hospitalizácii v nemocnici

OZ malíček | 16. marec 2023
Vhodné podmienky aj v nemocnici OZ malíček
foto: OZ malíček

OZ malíček sa už dlhé roky snaží zlepšovať podmienky pre predčasne narodené deti a ich rodiny. Víziou je, aby bol rodič súčasťou tej najlepšej starostlivosti o dieťa počas jeho hospitalizácie v nemocnici.

„Našim cieľom je spolupracovať s nemocnicami na plánovaní, resp. rekonštrukciách oddelení tak, aby sa čo najviac priblížili modelom moderných nemocníc západných štátov a zohľadňovali potreby bábätiek, rodičov i zdravotníkov,“ uvádza predsedníčka združenia OZ malíček Ľubica Kaiserová. 

Európsky štandard aj v slovenských nemocniciach

Európske štandardy starostlivosti o zdravie novorodencov sú súborom dokumentom pre novorodenecké jednotky intenzívnej starostlivosti, kde prichádzajú na svet predčasne narodené a rizikové bábätká. Ich cieľom  je podporiť starostlivosť o tých najmenších a najrizikovejších pacientov, vytvoriť prostredie pre rodinu a zároveň bezpečné a optimálne podmienky pre zdravotníkov.

OZ malíček tento rok prichádza s prekladmi časti štandardov s názvom Dizajn Jednotky Intenzívnej Starostlivosti Novorodencov (JISN) a ich prezentáciou v rámci slovenských perinatologických centier a ďalších neonatologických oddelení. 

Víziou OZ malíček je, aby bol rodič súčasťou tej najlepšej starostlivosti o dieťa počas jeho hospitalizácie v nemocnici. Vďaka spolupráci so slovenskými nemocnicami, projektmi OZ malíček  i materiálnou pomocou sa táto oblasť za ostatné obdobie v mnohom posunula, no stále tu ešte narážame na problémy s priestormi, kapacitnými možnosťami oddelení a najmä financiami, ktoré by zabezpečili rekonštrukciu novorodeneckých pracovísk tak, aby zohľadnil všetky potreby malinkých pacientov, ich rodičov a zároveň zdravotníkov.

oz malíček

Aby mali tí najzraniteľnejší čo najlepší štart do života

 „V prípade predčasne narodených a rizikových bábätiek ide o zabezpečenie čo najlepšieho štartu do života, čo zahŕňa kvalitné a moderné prostredie, najkvalitnejšiu starostlivosť a prítomnosť rodiča,“ uviedla predsedníčka združenia Ľubica Kaiserová, ktorá dodáva, že OZ malíček je pripravené participovať na týchto zmenách.

Celá snaha sa sústreďuje na poskytovanie vysokokvalitnej starostlivosti zameranej na rodinu. V neposlednom rade rešpektuje a vyzdvihuje zdravotné benefity pre hospitalizované bábätko umožnením nepretržitého kontaktu s jeho rodičmi, ich vzájomné interakcie vrátane kontaktu koža na kožu. V dokumente Európskych štandardov je za týmto účelom spracovaný dizajn rodinných izieb, ktoré zabezpečia rodine súkromie a chránia ju aj samotné dieťatko pred vizuálnym a sluchovým stresom oddelenia. Dizajn novorodeneckej jednotky je rovnako navrhnutý tak, aby sa uľahčil kontakt a blízkosť medzi rodičmi a deťmi, čoho výsledkom je napredovanie bábätka v jeho vývoji a raste. 

oz malíček

Slovenský preklad dokumentu OZ malíček distribuuje na jednotlivé oddelenia a postupne rokuje o zavádzaní konceptu Dizajnu JISN z Európskych štandardov pri rekonštrukciách súčasných oddelení a budovaní nových pracovísk.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: