9 zaujímavostí o placente

Cord Blood Center | 22. november 2021
Zaujímavosti o placente
foto: Cord Blood Center

Vedeli ste, že placenta je orgán, v ktorom nenájdete jedinú nervovú bunku? Rastie, vyvíja sa a zabezpečuje všetko potrebné pre plod bez toho, aby bola prepojená alebo jej činnosť kontrolovaná mozgom matky.

Placenta je orgán, ktorý vzniká v maternici tehotnej ženy a zabezpečuje správny rast a vývoj dieťaťa. Začína sa vytvárať z rýchlo sa deliacich buniek oplodneného vajíčka druhý týždeň od počatia. To ale nie je všetko, čo by ste o tomto orgáne mali vedieť.

Fakty a zaujímavosti o placente

1. Placenta môže mať hmotnosť až pol kila a priemer cca 20 cm.

S dieťaťom je spojená pupočníkom. 

2. Placenta funguje aj ako žľaza.

Stimuluje tvorbu hormónov, ktoré napr. zvyšujú prietok krvi, stimulujú rast maternice a prsného tkaniva, zrýchľujú metabolizmus matky (aby telo matky držalo krok s energetickými nárokmi na rast dieťaťa) a uvoľňujú maternicu (zabraňujú predčasnému pôrodu). Tieto hormóny ale zároveň môžu aj za ranné nevoľnosti, tehotenskú cukrovku, kŕčové žily, zápchy či hemoroidy.

3. Placenta produkuje rastový hormón, vďaka ktorému dochádza k rastu a deleniu buniek.

Rastový hormón je tak zodpovedný za to, že sa z jedného oplodneného vajíčka vyvinie dieťa s desiatkami biliónov buniek. 

4. Placenta ako multifunkčný orgán plní funkciu viacerých orgánov.

Nahrádza pľúca a zaisťuje prísun okysličenej krvi do plodu. Plní funkciu obličiek, odfiltruje toxíny,  odstráni oxid uhličitý a ďalšie odpadové látky, ktoré by mohli byť pre plod nebezpečné. Zároveň nahrádza aj tráviaci a imunitný systém.  Chráni ešte nenarodené dieťa pred prienikom patogénov a zásobuje ho potrebnými živinami.

5. Tehotenstvo môže liečiť.

Podľa najnovších zistení sa môžu bunky plodu dostať cez placentu do organizmu matky. Našli sa v koži, kostnej dreni, mozgu a aj v srdci  tehotných žien. Ich najväčšia koncentrácia sa našla v chorých a poškodených tkanivách, ktoré pomáhali liečiť. 

6. Placenta je orgánom, ktorý je tvorený bunkami matky aj bunkami dieťaťa.

Vďaka tomu môžeme fetálne bunky placenty použiť pri genetickom testovaní a je tak možné zistiť, na aké choroby bude v budúcnosti dieťa náchylné. 

7. Každú minútu pretečie cez placentu asi pol litra krvi.

Prostredníctvom placenty dochádza k výmene živín a kyslíka, ale nie k zmiešaniu krvi matky a krvi plodu. Placenta zabezpečuje transport kyslíka a živín k plodu. Ak by sa krv dieťaťa dostala do krvného obehu matky, jej imunitný systém by si mohol začať vytvárať protilátky proti krvi dieťaťa. Placenta chráni matku aj plod pred potenciálnou imunitnou reakciou. 

8. Placenta je orgán, v ktorom nenájdete jedinú nervovú bunku.

Rastie, vyvíja sa a zabezpečuje všetko potrebné pre plod bez toho, aby bola prepojená alebo jej činnosť kontrolovaná mozgom matky. 

9. Ochrannú funkciu, ktorú plní placenta počas vnútromaternicového vývinu dieťaťa, môže plniť aj desiatky rokov po jeho narodení.

Placenta obsahuje veľké množstvo kmeňových buniek,  ktoré boli základom pre vývoj dieťaťa. V budúcnosti mu tie isté bunky môžu pomôcť pri liečbe rôznych ochorení. Z toho dôvodu  čoraz viac budúcich rodičov vo svete uvažuje nad uskladnením placenty. Na Slovensku je možné pri pôrode odobrať placentu spolu s pupočníkovou krvou a tkanivom pupočníka. Po ich spracovaní môžu byť pre dieťa bezpečne uskladnené pri teplote -180 °C po celý jeho život. 

Viac na www.cordbloodcenter.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: