Zúfalá matka: Svojho syna beriem zo školy! Mala som to urobiť skôr

Monika Sa. | 18. jún 2018
Zúfalá matka: Svojho syna  beriem zo školy! Mala som to urobiť skôr

Miško je prvák a do školy sa tešil. Zobrali ho dokonca na základnú školu, ktorá je v meste vychytená a boli sme radi, lebo je veľmi šikovný. Asi po pol roku začal chorľavieť.

Bolelo ho hrdlo, kašľal, niekedy sa ozvalo bruško.  Keďže je mlčanlivý a nikdy nič z neho nedostanem, išla som za pani učiteľkou. Bolo mi jasné, že za chorobou sa skrýva nechuť až strach ísť do školy.

Rodičia chodia prosiť o známky

Miškova učiteľka je mladá slečna pred tridsiatkou, ktorú deti milujú. Je veselá, pekná, nie je prísna, tak som sa s ňou chcela poradiť o našom probléme so školou. Jej prvé slová keď som za ňou prišla boli: „Miško sa zhoršil. Netreba poľaviť, ja za jeho známky nemôžem“.

Vysvetlila som jej, že som neprišla kvôli trojke z  písania, ale chcem sa s ňou poradiť. Akoby sa jej uľavilo: „Samozrejme, preto som tu. Rodičia za mnou často chodia kvôli známkam, viete, každý chce jednotkára.“ Z nášho rozhovoru vyplynulo toto: vraj je Miško zakríknutý a bol sa sťažovať na spolužiakov, že ho ťahajú cez prestávku na chodbu, aj keď nechce. 

Najmä na Lukáška chodí žalovať, ale že mám pochopiť chlapcov, ktorí sú temperamentnejší...živší.
Že sedáva počas prestávok sám a s nikým sa nebaví. Na vyučovaní  si kreslí  a nespolupracuje, preto má aj horšie známky. A či sa doma niečo nedeje. 

Miška som doma vyspovedala a vypadlo z neho, že „živší“ Lukáško mu kradne pastelky a cez prestávku mu dva krát vylial vodu z fľaše na stôl. Že chalani ho na chodbe okopávajú a keď ide za pani učiteľkou, tá mu povie, že to sa len hrajú a že on je citlivka. Lukáško mal v diktáte štyri chyby a má jednotku, zatiaľ čo on mal za tri dvojku.  Lukáško  je synom mestského poslanca a zrejme má na neho pani učiteľka iný meter.
Takých Lukáškov bude v Miškovom živote ešte niekoľko, povedali sme si s mužom sa snažili sa nepríjemné situácie, ktoré Miško prežíval v škole s ním nejako prediskutovať.
Ale nič nepomáhalo.

sikana na skole

Miška berieme zo školy

Stratil záujem o učenie a robil len to, čo musel.  Raz priniesol domov tri jednotky, inokedy tri trojky a plač.  Opätovné stretnutie s pani učiteľkou nič nevyriešilo, opäť sme skončili pri tom, že asi má doma problémy, lebo to, čo sa deje v škole ona nepovažuje za problém.

Koncom mája sme sa s mužom rozhodli, že Miška preradíme do inej školy. Do takej obyčajnejšej, kde nebudú deti papalášov, kde sa Miško bude cítiť bezpečne. Možno nerobíme dobre a naozaj by si mal zvyknúť, ako hovorí jeho pani učiteľka, že svet je dravý a on chudáčik v ňom nepochodí taký zakríknutý. Možno robíme chybu.

A možno  tam Miškovi bude lepšie. Keď sme mu to oznámili, veľmi sa potešil.   Aj koncoročné testy urobil hneď výborne.  Tak uvidíme, čo prinesie september a iná škola. Zatiaľ mi stačí, keď vidím, ako mu spadol kameň zo srdca a ani bruško ho už nebolí. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: