VRECKOVÉ u detí: Koľko? Kedy? Ako ho nastaviť?

Redakcia | 20. apríl 2018
vreckové, šporkaska, puberta, adolescent

Vreckové učí vnímať hodnotu peňazí a zložitosť ich zarábania..

Učiť deti vnímať reálnu hodnotu peňazí, aj vecí za ne kúpených, je potrebné už od útleho detstva. Zásadnú úlohu v tom zohrávajú rodičia a ich nastavenie odmien, prípadne vreckového.

Čím viac si dieťa bude uvedomovať, že nič nie je zadarmo a pre všetko je potrebné vyvinúť určité úsilie, tým bude pre život pripravenejšie a v budúcnosti aj úspešnejšie.

Prvý krok finančnej výchovy sa začína prvým vreckovým.

Naučiť sa hospodáriť s malou sumou peňazí nie je pre deti úplne jednoduché, ale jedine tak sa naučia uvedomovať si ich hodnotu a zložitosť ich zarábania. Na výške vreckového by sa mali vždy dohovoriť rodičia spoločne s deťmi a stanoviť si aj ciele, ktoré im umožnia získať viac peňazí.

POZOR! O míňaní svojho vreckového by mali rozhodovať iba deti.

Vreckové by malo obsahovať ideálne dve zložky, automatickú a motivačnú:

Automatická zložka je fixná čiastka, ktorú deti dostávajú pravidelne. Avšak ani automatická zložka vreckového by nemala predpokladať, že dieťa doma nepomáha, napr. vynesenie koša by malo byť samozrejmosťou a nijako zvlášť ocenené.

Motivačnú čiastku vreckového by dieťa malo dostávať za špeciálne zásluhy, ktoré nie sú úplne bežné, dieťa muselo vyvinúť enormné úsilie a pod. – napríklad si samo od seba zlepší známku na vysvedčení o jeden či dva stupne – v takom prípade to môžete oceniť aj finančne. Alebo urobí niečo, čo viete, že nerobí rado – výnimočne to môžete odmeniť finančným bonusom, nielen pochvalou a nadšením. No nie pravidelne, aby deti nezačali tieto veci robiť účelovo.  

vreckové u detí, šporkasa, šetrenie, prasiatko, motivácia


Deti by si mali samy platiť všetko nadštandardné, či už sa jedná o počítačovú hru, alebo napríklad vysoký účet za telefón. Nemusí to byť zakaždým celá suma, rodičia môžu tiež participovať, ale dieťa musí vedieť, že to nezíska zadarmo.

Občas sa stane, že dieťa minie vreckové hneď na druhý deň, ako ho dostane. Ak sa tak stane, dajte mu vľúdne, ale jasne najavo, že urobilo chybu. Na prvýkrát ju môžete odpustiť, ale nabudúce už zostaňte neoblomní. Snažte sa mu vštepiť správne zásady, ktoré sa mu budú hodiť v dospelosti. Skrátka – ak si peniažky minie a potom na čosi potrebuje, má smolu. Pretože tak to v reálnom svete chodí – s financiami treba plánovať.

ODMENY: TIPY na bodovací systém
Prečítajte si tiež:

ODMENY: TIPY na bodovací systém

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: