Videohry trénujú mozgy

Redakcia | 1. marec 2023
Videohry trénujú mozgy

Za počítačmi sedí čoraz viac detí a hlavne oveľa dlhšie ako kedykoľvek predtým. Čím sú deti staršie, tým náročnejšie je pre rodičov kontrolovať, čomu sa na internete venujú. Mnoho z nich deťom zakazuje hrať hry, v obave o ich zdravie. No nič nie je čiernobiele.

Výhody videohier

Skúmaním vplyvu videohier na agresivitu a depresiu detí sa v minulosti zaoberalo zopár menších štúdií, no Bader Chaarani, odborný asistent psychiatrie na Univerzite vo Vermonte sa rozhodol zamerať na výhody, ktoré by hranie hier mohlo poskytnúť (ext. zdroj štúdia). Preskúmali kognitívne schopnosti približne 2 000 detí vo veku 9 a 10 rokov, ktoré rozdelili do dvoch skupín.

Prvá skupina detí nehrávala videohry vôbec a druhá hrávala viac ako tri hodiny denne. Dve jednoduché úlohy sa zameriavali na ovládanie impulzov a pracovnú pamäť detí. Pravidelní hráči videohier mali v oboch úlohách lepšie výsledky ako ich nehrajúci rovesníci. Mozgy hráčov tiež vykazovali väčšiu aktivitu v oblastiach spojených s pozornosťou a pamäťou. 

Videohry sú lepšie ako pasívne pozeranie sociálnych sietí

Štúdia pokračuje ďalej a autori dúfajú, že o pár rokov budú môcť priniesť jasnejšie informácie o vplyve videohier na deti a ich kognitívne schopnosti. „Samozrejme, nadmerné trávenie času pred obrazovkou má na celkové duševné zdravie a fyzickú aktivitu negatívny dopad,“ upozorňuje Chaarani, no tiež dodáva, že videohry by mohli byť lepším využitím času pred obrazovkou, ako napríklad pasívne pozeranie youtube videí, ktoré nemá na kognitívne schopnosti mozgu žiadne účinky (ext. zdroj výskum).

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: