Tip pre rodičov: Nerobte z peňazí TABU

Kristína Böhmer | 19. január 2023
Nerobte z peňazí tabu

Kedysi sa o peniazoch pred deťmi veľmi nehovorilo. Ak však nepočujú, ako sa rodičia dohadujú, čo kúpia a čo nie, či na niečo majú alebo musia šetriť, a či to vlastne potrebujú, tak nebudú mať vôbec predstavu o tom, že takéto veci treba riešiť.

Nemusíte deti zaťažiť veľkými problémami, ale základný prehľad o finančnej situácii by mať mali. Potrebujú nadobudnúť pocit, že peniaze sú bežnou súčasťou nášho života. 

Hodnoty a peniaze

Vezmite ich nakupovať potraviny. Dajte im na výber, ktoré ovocie kúpite a vysvetľujte im čo najčastejšie na príkladoch, prečo si niečo nekúpite. Rozmýšľajte pred nimi nahlas. Tým im priamo ukážete, aké sú vaše hodnoty a ako uvažujete. „Dala by som si slivky aj jahody, ale musím si vybrať, lebo kúpiť naraz oboje je zbytočné vyhadzovanie peňazí, pretože to možno ani nestihneme zjesť a skôr sa to pokazí. A my jedlo ani peniaze nevyhadzujeme.”

Peniaze za domáce práce?

Mnohí odborníci sa nezhodujú v tom, či dávať deťom peniaze za domáce práce alebo nie. Obhajcovia tvrdia, že deti si vďaka tomu uvedomia, že peniaze si treba zarobiť prácou. Odporcovia ale upozorňujú na to, že starostlivosť o svoje vlastné veci nie je práca. Na starostlivosti o domácnosť sa má podieľať celá rodina. Keďže deti sú plnohodnotnými členmi domácnosti, mali by sa o ňu starať zadarmo. Výplatou za upratanú izbu dieťa nenaučíme, že o svoje veci sa treba starať a ku všetkému sa treba správať s úctou. Naučíme ich, že za všetko im niekto zaplatí, čo v reálnom svete nie je pravda.

Pokúste sa v deťoch vypestovať správne návyky:

  • Musíš počkať: Ak budú deti odmalička zvyknuté, že na veci si treba počkať, budú aj v dospelosti zvládať finančné situácie s väčším prehľadom. V dobe kuriérov a dodania tovaru do 24 hodín je pre nás veľmi jednoduché splniť dieťaťu želanie zo dňa na deň, ale ak to robíme, škodíme mu tým.
  • Kupujeme to, čo potrebujeme: Nerobte s dieťaťom zbytočné výlety do hračkárstva a nekupujte mu hračky len tak.
  • Buďte dobrým príkladom: Nekupujte nepotrebné veci ani pre seba. Nie je totiž spravodlivé učiť dieťa dobrým zvykom, ak ich sami nemáme. Nekupujte si oblečenie, ktoré si dáte dvakrát a bude vám potom ležať v skrini. Ani vtedy, ak je v akcii, lebo nejde len o sumu, ale aj o správne návyky. Nekupujte jedlo, ktoré nezjete a budete musieť plesnivé vyhodiť.
  • Dajte možnosť voľby: Veci, ktoré dieťa potrebuje, kúpiť musíte. Zahrňte ho ale do rozhodovacieho procesu, aby si plne uvedomovalo, že si samo vyberá, čo bude používať. Potrebuje zimnú bundu? Topánky? Vezmite ho do obchodu a pomôžte mu vybrať si. Nenahovárajte ho na niečo, čo nechce, lebo ak vás aj nechá zaplatiť za to, nebude to chcieť nosiť.
  • Dajte nakupovaniu sociálny rozmer: Je škoda, že dnešná doba nás naučila nakupovať lacno, veľa a anonymne. Ak ale pôjdete med kúpiť k výrobcovi medu, chlieb do pekárne a knižku do malého kníhkupectva, dáte nakupovaniu sociálny rozmer, pretože vždy budete nakupovať u tej istej osoby a vaše dieťa si to všimne. Musíme si navzájom pomáhať. Malé obchodíky neprežijú bez zákazníkov, a za každým takým malým obchodíkom je človek, ktorý potrebuje uživiť svoju rodinu.

Vreckové a deti

Väčšie deti už asi majú vlastné peniaze, možno vreckové. Ak majú správne základy a od vás sa naučili, že peniazmi neplytváme a nenakupujeme do zbláznenia, pravdepodobne sa budú vedieť trochu ovládať, keď do rúk dostanú vlastné peniaze. Samozrejme, závisí to od veku. Netreba zabúdať, že deti do takých šiestich rokov sa nevedia ovládať. Žijú v danom momente.

Vyšlo to aj z výskumu, počas ktorého si vedci sadli za stôl s dieťaťom a povedali mu: „Tu ti položím keksík a idem na päť minút preč. Ak ho nezješ, dám ti potom ešte jeden a budeš mať dva. Ak chceš, môžeš ho zjesť, kým tu nebudem, ale v tom prípade ti druhý nedám.” Deti do šesť rokov keksíky pojedli v momente, ako vedec odišiel z miestnosti. Nedokázali počkať, aby mali dva keksy, lebo ony žijú v prítomnej chvíli. Treba na to myslieť, ak dáte peniaze do rúk malému dieťaťu. 

Peniaze a deti do 5 rokov

  • Choďte im príkladom a nakupujte s rozvahou
  • Hovorte pred nimi o peniazoch
  • Nekupujte zbytočne veľa hračiek
  • Dovoľte im vybrať si veci, ktoré potrebujú (napríklad oblečenie alebo pomôcky do škôlky)
  • Dajte nakupovaniu sociálny rozmer a nakupujte u malých lokálnych predajcov 

Peniaze a deti na základnej škole

  • Dajte im hotovosť, lebo bankomatové karty sú pre ne príliš abstraktné
  • Jasne stanovte, na čo sú ich peniaze určené, ak očakávate, že sa napríklad samy postarajú o pomôcky do školy
  • Vysvetlite im, prečo je dobré si nejaké peniaze odkladať a začnite s nimi sporiť v pohári alebo prasiatku (aby peniaze videli, v banke ich nevidia)

Peniaze a tínedžeri:

  • Už môžu mať bankomatovú kartu, ale musia presne vedieť, koľko majú peňazí a či sa od nich očakáva, že sa postarajú napríklad o pomôcky do školy či oblečenie, doplnky...
  • Založte im sporiaci účet
  • Verte im. Dobre ste ich vychovali, tak im dôverujte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: