TAKTO budú mať deti radi matematiku

Redakcia | 19. november 2018
TAKTO budú mať deti radi matematiku

Aj vy svojim deťom čítate rozprávky? A čo tak porozprávať sa s nimi pred spaním o matematike? Tak isto ako rozprávka rozširuje slovnú zásobu detí a cibrí fantáziu, zábavné matematické príbehy môžu zlepšiť ich matematické schopnosti.

Nová štúdia vedcov z Univerzity v Chicagu sa zaujímala práve o to, čo sa stane, ak rodičia – aspoň jeden deň v týždni – nahradia čítanie rozprávky „matematickými príbehmi.“ Zistenie bolo prekvapivé – v porovnaní s rovesníkmi, ktorí počúvajú iba klasické rozprávky, sa deti môžu výrazne zlepšiť.

Čítajte matematické príbehy pred spaním 

Väčšina rodičov si uvedomuje, že ak chcú, aby ich deti akademicky prospievali, tak by im mali čítať,“ hovorí Sian Beilock, psychologička a vedúca novej štúdie z Chicagskej univerzity. S matematikou je to však úplne iné. Rodičia predpokladajú, že škola sa o matematiku postará a to stačí.

Práve tento výskum však možno zmení pohľad rodičov na to, že škola by mala byť výlučne zodpovedná a mala by mať záujem, aby deti matematicky rástli. Pomoc rodičov má totiž v tomto smere jasne pozitívne výsledky. Počas 9 mesiacov školského roka deti, ktoré sa venovali matematickým problémom pred spaním, dosiahli v priemere 3-mesačný náskok v porovnaní so svojimi spolužiakmi – uviedli vedci na portáli Science.

Navyše podľa nich tento systém funguje aj keď rodičia matematiku nemali radi, neboli v nej dobrí a vo všeobecnosti sa hanbili diskutovať o nej so svojimi deťmi. Výskum realizovali na 587 žiakoch prvého stupňa verejných i súkromných škôl, bohatších i chudobnejších oblastí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: