Dieťa články

Spoznať vaše dieťa vám umožnia i spoločenské hry

„Spoločenská hra je fenomén, ktorý aj v dnešných časoch dokáže spojiť celú rodinu k spoločnej činnosti, čo má pozitívny efekt na súdržnosť rodiny, lebo prináša spoločné pozitívne zážitky.  No hra nie je len o spoločnom trávení času, rozvíja mnohé z kompetencií, tak často deklarované ako cieľ školského vzdelávania,“ hovorí RNDr. Monika Dillingerová, PhD., z Univerzity Komenského v Bratislave. Čítať viac..

Deti bude učiť cirkusant a papierový kráľ

Snahou festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava je aj v júli pomocou atraktívneho a netradičného programu získať pozornosť detí a podporiť ich tvorivosť. Rodičia zažijú príjemné chvíle a hravým spôsobom uľahčia deťom nástup do školy. Čítať viac..

Už aj malí školáci majú problém s hmotnosťou

Analýza stravovacích zvyklostí slovenských detí mladšieho školského veku odhalila, že viac ako tretina z nich pravidelne neraňajkuje a nemá dostatočný denný príjem ovocia  a zeleniny. Alarmujúce je, že 3,5-krát sú prekročené odporúčané denné limity soli v jedle. Nesprávna skladba stravy a nedostatok pohybovej aktivity sa podpisujú pod zvýšenie počtu detí s civilizačnými ochoreniami. Čítať viac..

Malý sebec

Posadila ho na koberček v detskej izbe a odišla. Malý – sotva ročný drobec – usedavo plakal a nevedel sa utíšiť. Nechápal, prečo mama odišla. Čítať viac..

Potraviny pre deti. Len biznis?

Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Platí to aj pri nákupe potravín určených pre deti. Nemusíme nekriticky prijímať všetko, čo nám trh ponúka. Čítajme, buďme informovaní a snažme sa deťom vysvetliť, že  ružový nápoj s princeznou im smäd nezaženie.   Čítať viac..

Ako porozumieť deťom

Po prvý raz prichádza do Bratislavy uznávaná autorka Naomi Aldort. Namiesto mentorovania a ovládania učí, ako dieťaťu porozumieť a ako s nim komunikovať s úctou a rešpektom. Čítať viac..

O rok SKȎR do školy

Skorší nástup do školy najviac preferujú rodičia tých detí, ktorým, ľudovo povedané, „zle vychádzajú roky“. T.j. narodili sa v mesiacoch september až december a podľa rokmi zaužívaného úzusu v našom školstve takéto deti nenastupujú do školy so svojimi rovesníkmi narodenými v tom istom roku (no v mesiacoch január až august), ale o rok neskôr. Dôvodom je zohľadnenie (ne)zrelosti vo vzťahu detí narodených v odstupe niekoľkých mesiacov (napr. na začiatku a konci roku). Čítať viac..

Psy na lyžiach

Už nasledujúci víkend sa dočkajú tatranské svahy možno aj štekajúcich lyžiarov. Mašéri návštevníkom predvedú pravé snežné psy v záprahoch a známe osobnosti, divadelníci a tanečníci sa postarajú o skvelú zábavu počas lyžovačky v Tatranskej Lomnici. Čítať viac..

Školské obedy u nás a v Európe

Kvalitu a nutričné zloženie školských obedov v jednotlivých krajinách ovplyvňujú ekonomické, ale aj kultúrne rozdiely. V rámci Európy sú štandardy pre školské obedy základom pre zlepšenie nutričného príjmu všetkých školákov. Ako vyzerajú školské obedy u našich európskych susedov? Čítať viac..

Článkov: 1914