Škaredo píše? Nemusí byť za tým lenivosť

Redakcia | 14. február 2023
Škaredo píše

Trápite sa nad písmom svojho dieťaťa? Je nedbalé, nedotiahnuté, ťažko čitateľné? Nuž, možno máte doma malého génia.

Prvý ročník býva pre rodičov a deti veľkou skúškou trpezlivosti. Naučiť sa základné veci, ktoré potrebuje dieťa na fungovanie v škole - teda písať, čítať, počítať - dá zabrať.  Najmä s písmom majú niektoré deti problém. 

Nedbalé písmo

Ak odhliadneme od porúch ako sú dysgrafia či dyslexia, trápenie s pekným písmom je na stole. Trvá na ňom učiteľka a aj rodičia. Veď včelička za úpravu vždy poteší. Sú však deti, ktoré krasopisne píšu naozaj doslova v pote tváre. Nemajú čas. Napíšu, čo potrebujú, gramaticky správne a už premýšľajú o inej činnosti. 

Ich zošity nevyzerajú úhľadne a veru, na diktáte sa musia učitelia premáhať, aby uznali správnosť napísaného a neznížili známku za úpravu (niektorí to aj tak spravia).

Škaredý rukopis - malý génius?

Ak máte aj doma takého "škrabopisca", možno vás poteší správa, že  ani Albert Einstein či Beethoven nepatrili k ukážkovým žiakom v písaní. Ich geniálne mysle nemali čas sústrediť sa na krasopis. 

Nedbalý rukopis môže byť prejavom toho, že myseľ premýšľala rýchlejšie, ako píšu ruky. Ak je aktivita mozgu príliš rýchla, má vplyv na motorické zručnosti.

To je síce príjemné zistenie, ale dieťa môže mať problémy, ak učiteľ nedokáže rozlúštiť správne písmená alebo čísla. Skúste s ním pracovať minimálne do tej miery, aby mu nedbalosť nezhoršovala zbytočne známky. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: