Šanca na nový začiatok: Prvé Vianoce bez ocka (mamy)

Mgr. Jarmila Hýroššová | 5. december 2016
Šanca na nový začiatok: Prvé Vianoce bez ocka (mamy)

Najmä prvé Vianoce po rozvode bývajú často pre všetkých z rodiny ťažké a smutné. Nič nie je také, ako bolo predtým a už ani nebude. Preto je dôležité zbaviť sa tých „tradícií“ a „rituálov“, ktorých prísne dodržiavanie bolo zaužívané po minulé roky.

Netrvajte na tradíciách. Naopak. Vnímajte Vianoce po rozchode ako nový začiatok!

Ak budete i vy spolu s deťmi tráviť tieto sviatky po prvýkrát bez svojho partnera, vyskúšajte nový začiatok, aby sa pre vás a vaše deti nestali Vianoce desivým zážitkom, ale aby boli krásnym časom plným rozjímania a pohody. Zoberte ich ako šancu na nové témy, skúsenosti, hodnoty... 

V nasledujúcich riadkoch sme pre vás zozbierali niekoľko tipov a myšlienok, ktoré vám môžu pomôcť pri tom, aby ste tento zvláštny čas strávili so svojimi deťmi príjemne, naplnili ho pohodou i radosťou a aby ste so svojimi pocitmi zaobchádzali obozretne.
Prečítajte si: Ako dieťa v rozličnom veku vníma rozvod

Čo robiť, ak...
... máte strach, že vás prepadnú spomienky a vy im podľahnete?

Ak už vopred viete, že budete mať problémy zvládnuť Štedrý večer, potom si ho naplánujte tak, že sa nebudete do ničoho nútiť, čo vám je nepríjemné alebo čo by vás mohlo zahnať do úzkych. Pokúste sa vyhnúť zaťažujúcim situáciám alebo rituálom z minulosti, ktoré by vás mohli priviesť do hlbokého zúfalstva.

Nemusíte si nič dokazovať! Julka už napríklad teraz vie, že kapor vo vianočnom menu určite nebude. Vždy na ňom trval jej exmanžel. Ona s deťmi mala vždy radšej rybie filé a to u nich odteraz aj bude. 

Zbavte tento deň ťažoby tým, že nič nebude také ako pred rozvodom:

  • Spoločne s deťmi sa prejdete do parku či lesa. Prinesiete zvieratkám do lesa trochu slamy a položíte ju do krmelca. Pripravíte pre vtáčiky potravu a dáte ju do búdky alebo zavesíte na strom.
  • Navštívite svojich rodičov alebo príbuzných, ktorí by vás a vaše deti mali v tento čas radi vedľa seba.
  • Obdarujete deti drobnosťou už na prechádzke alebo cestou z návštevy.
  • Pozvite popoludní kamarátov vašich detí a prečítajte im vianočné príbehy.
  • Spýtate sa vo vašom okolí, či nebude niekto tráviť sviatky sám a či by sa nepotešil vašej návšteve.
  • Navštívite príbuzných alebo známych, ktorí musia tráviť Vianoce v nemocnici, domove dôchodcov alebo inom podobnom zariadení.

... aj napriek tomu nezvládate v tento večer vašu rolu?

  • Máte niekoho, komu môžete zavolať? Existuje človek, u ktorého sa môžete i na Štedrý večer ohlásiť bez toho, aby ste mu priveľmi narušili súkromie? Pokiaľ je to možné, ujasnite si to už vopred.
  • Nečakajte, až kým budete úplne bezmocná/ý.
  • Nie je vôbec hanbou požiadať o pomoc!
  • V prípade núdze zavolajte na Linku dôvery (t. č. 055/ 622 2323 – prevádzkovateľom je košická Fakultná nemocnica L. Pasteura).

...ste s deťmi sama a je to pre vás veľmi nepríjemné?

Nemáte kamarátku v podobnej situácii? Čo by sa stalo, keby ste strávili Štedrý večer spolu? Každá z vás preberie časť úloh a spolu môžete vyčariť nádhernú vianočnú atmosféru. A deti sa tiež určite potešia, že budú mať spoločníkov.

... vás prepadne obrovský smútok?

Ako sa viete za normálnych okolností uvoľniť? Ak sa vám slzy a smútok napriek snahe ovládať sa vymknú z rúk, pokúste sa to vysvetliť vášmu dieťaťu. Deti sa cítia byť často zodpovednými za to, že sa ich rodičia nemajú dobre.

Povedzte dieťaťu, prečo ste smutná a pokúste sa pritom neočierňovať svojho bývalého partnera, ktorý nie je prítomný. Zahrajte si spolu s deťmi pomocou figúrok alebo bábok divadielko na tému „Štedrý večer“ a spoločne porozmýšľajte, čo by smutným figúrkam pomohlo, aby boli znovu veselé a šťastné.

Alebo si zaobstarajte obrázkovú knihu, prípadne príbeh, v ktorom postavy zažívajú podobnú situáciu ako vy. Už len pocit, že nie ste s problémom jediná, môže byť nápomocný.

Prečítajte si: Problémy detí po rozvode

... si myslíte, že ste zlá mama/zlý otec?

Práve na Vianoce, v čase kedy človek veľa premýšľa a spomína, sa u rodičov, ktorí zostali s dieťaťom sami, opakovane vynára pocit, že zlyhali.
  • Pocity viny sú vždy znakom toho, že niečo nie je v poriadku, že sa niečo nehodí do vašich doterajších noriem.
  • Porozmýšľajte, či nie je na vás vaše svedomie príliš prísne.
  • Stačí, ak budete dostatočne dobrou mamou/otcom. Nemusíte byť vynikajúci. Ľudia robili a robia chyby.
TIP NA HRU:

Možno sa vám počas Štedrého večera podarí zozbierať niekoľko plusových bodov. Predstavte si, že spolu s vaším dieťaťom navštívite Ježiška. Cestou k nemu si premyslite, aké darčeky mu prinesiete.

Keďže sú všetky obchody zatvorené, vy prídete až k jasličkám a stále nemáte nič vhodného. Takto s prázdnymi rukami zostanete pred ním stáť. Ježiško vás privíta a opýta sa dieťaťa: „Milé dieťa, porozprávaj mi, čo všetko dokáže tvoja mamička/tvoj otecko? Za každú z dobrých vecí, ktoré o nej/ňom povieš, ti darujem jednu hviezdu na nebi.“

Dieťa rozpráva: „Moja mamička/môj ocko vie dobre ...“

Ježiško nakoniec povie: „Buď hrdý/hrdá na to, že tvoja mamička/tvoj ocko robí toto všetko pre teba. Nezabúdaj na to. A keď bude nabudúce tvoja mamička/tvoj ocko opäť smutná/ý, spomeňte si spolu na to, že veľa hviezd na nebi môže svietiť len vtedy, ak nebudete zabúdať na všetky pekné veci, ktoré sa vám prihodili.“

... chce vaše dieťa vedieť, prečo ocko/mama nepríde?

  • Odpovedajte dieťaťu jasne a čestne. Berte však ohľad na jeho vek.

... je vaše dieťa napriek všetkej vašej snahe nespokojné?

Môže sa stať, že vaše dieťa nebude brať všetko vaše úsilie vážne a bude frfľať na rôzne „maličkosti“ alebo vám bude signalizovať, že keď tu ešte býval ocko/mama, bolo všetko oveľa lepšie. Darčeky boli oveľa väčšie.  Stromček býval vyšší. Jedlo bolo omnoho lepšie. 

  • Nereagujte urazene! Zostaňte pokojná/ý. Vaša snaha nebola zbytočná.
  • Pri spracovávaní minulosti sa stáva, že mnohé udalosti sa dieťaťu zdajú byť krajšími a väčšími, ako v skutočnosti naozaj boli. Vaše dieťa nepozná dôvod rozvodu a nemôže a ani to nemusí chápať. Vaše dieťa chce mať kompletnú rodinu. A nechce vám – a to je dôležité – spôsobovať bolesť a ubližovať zámerne!
  • Neobhajujte sa!
  • Nenechajte sa vtiahnuť do žiadneho emocionálneho ani finančného konkurenčného boja. Lebo porazeným budete vy!
  • Bolesť dieťaťa nie je žiadnym útokom voči vám.
  • Pevne vezmite dieťa do náručia a povedzte mu jasne: „Zlatko, teraz to bude takto.“ „Odteraz budeme veci robiť takto.“

Život ide ďalej i napriek smútku z rozvodu

Aj keď sa vám rozpadla rodina, život ide ďalej. Sú tu najmä deti, ktoré nemôžu za vaše skrachované manželstvo. Prvé Vianoce sú pre ne ťažkou skúškou. Túžia po jedinom darčeku – aby bola rodina pohromade.

Tento darček žiaľ pod vianočným stromčekom nenájdu. A budú to musieť akceptovať. Je teda len na vás, aby ste urobili všetko pre to, aby vaše deti neprežívali v tieto sviatočné dni zbytočný stres, ale aby spolu s vami začali nový život. Plný pohody a lásky. Prajeme vám k tomu veľa síl.

Prečítajte si: Vianoce s deťmi a bez stresu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: