Prečo NIE antibiotiká pri chrípke?

Redakcia | 21. december 2019
Prečo NIE antibiotiká pri chrípke?

Chrípka nie je banalita. Je vhodné očkovanie už u malých detí?

Prečo nie antibiotiká?

MUDr. Marta ŠpánikováPediatrička MUDr. Marta Špániková upozorňuje:

„U detí sa chrípka prejavuje mrzutosťou, odmietaním jedla. Objaviť sa môže aj u detí do jedného roka, čo mnohých rodičov prekvapí. Máva dlhodobý priebeh s teplotami trvajúcimi aj desať dní.

Až neskôr sa pridruží kašeľ, niekedy nádcha, občas môže byť dieťatko aj zachrípnuté. Okrem prípadov, keď vzniknú komplikácie alebo hrozia bakteriálne komplikácie, nie je vhodná liečba antibiotikami. Je potrebný dostatočný prívod tekutín, podávanie liekov od teploty, vitamínov, časté vetranie a pokoj na lôžku.

Veľmi dôležitá je dostatočná rekonvalescencia po chrípke

Rodičia robia chybu, ak dávajú dieťa do kolektívu hneď po ústupe teploty. Má byť doma najmenej takú dlhú dobu, ako trvalo ochorenie, teda najmenej jeden týždeň. Bežné hygienické úkony, ako je sprchovanie, sú, samozrejme, potrebné aj počas ochorenia. Na prechádzku, rešpektujúc počasie, môžeme s dieťatkom ísť najskôr 24 hodín po skončení teplôt. Dieťa však nezaťažujeme žiadnou športovou ani inou činnosťou, nechodíme do uzavretých priestorov.“ 

Na chrípku nie sú antibiotiká účinné, pretože jej pôvodcom je vírus a antibiotiká pôsobia proti baktériám. Keď sa však ku chrípke pridruží bakteriálna infekcia a spôsobí zápal pľúc či inú komplikáciu, vtedy sú už antibiotiká namieste. 

chrípka

Prevencia je dôležitá

Ak sa chcete chrípke vyhnúť, v rámci preventívnych opatrení nezabúdajte na zdravú stravu, dostatočný relax, vitamíny. „Počas chrípkovej epidémie nie je vhodné navštevovať podujatia a miesta s vysokou koncentráciou ľudí. Dôležité je v domácnosti častejšie utierať prach, ale napríklad aj pred vstupom do výťahu ho nechať minútu otvorený, aby sa vyvetral. Namieste je tiež časté a správne umývanie rúk, nielen spláchnutie dlaní, ale umyť treba celé ruky, medzi prstami, chrbát ruky. Trvá to zväčša jednu až dve minúty, a treba to naučiť aj deti,“ upozorňuje pediatrička.

Očkovanie proti chrípke

Účinnou zbraňou proti chrípke je očkovanie. Možno zaočkovať aj malé deti?

MUDr. Špániková: „Áno, s týmto očkovaním môžeme začať už u detí od šiestich mesiacov veku. Dôležité je, aby boli v rodinách s malými deťmi zaočkovaní všetci, aby sa tak ochorenie do rodiny vôbec nedostalo – hovoríme tomu cocoon strategie – stratégia čistého hniezda.“

Na Slovensku však máme proti chrípke veľmi nízku zaočkovanosť. V lekárňach sú dostupné účinné, štvorvalentné vakcíny, ktoré poisťovne preplácajú. Sú účinné proti viacerým druhom chrípky. Očkovanie je možné počas celej sezóny, očkovacia látka však potrebuje 10 až 12 dní, aby začala účinkovať. 

Posledných 7 chrípkových sezón sa zaočkovanosť ľudí na Slovensku pohybovala iba okolo 5 %.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: