Návrat do škôlky či školy? Pediatrička odporúča zvážiť TOTO

Marika Koscelníková, MUDr. Marta Špániková | 22. máj 2020
Návrat do škôlky je riziko?

Risk alebo príjemná zmena pre deti aj rodičov? Aké sú riziká návratu do kolektívu?

S otázkami sme sa obrátili na pediatričku MUDr. Martu Špánikovú.

Veľa rodičov má v týchto dňoch dilemu.
Od 1. júna sa opäť otvárajú škôlky a školy, ale na dobrovoľnej báze. To znamená, že rodičia sa môžu rozhodnúť, či budú pokračovať v domácom vzdelávaní, resp. zostanú so škôlkármi doma, ale nie. Čo by mal každý rodič zvážiť pred tým, ako dieťa po niekoľkotýždňovej izolácii pustí opäť do kolektívu?  

Po tomto pre každého z nás doposiaľ nepoznanom období, kedy boli zatvorené školy a škôlky a deti boli dlhodobo doma, prichádza obdobie návratu do bežného života a teda aj návratu detí do kolektívnych zariadení a škôl. Neviem presne, čo môžeme očakávať.

Isté je, že chorobnosť detí na akútne ochorenia, hlavne dýchacích ciest, bola v tomto období nízka. To podporuje názor všetkých lekárov, že opakované ochorenia horných dýchacích ciest u detí nie sú prejavom poruchy imunitného systému, ale prejavom reakcie imunitného systému na kontakt s inými deťmi, konkrétne s ich mikrobiomom.

Tu by som rada uistila mamičky, že aj niekoľko ochorení dýchacích ciest po nástupe do kolektívu alebo v zimnom období nie je dôvodom odosielať hneď deti na imunologické vyšetrenie a pátrať po poruche imunitného systému. Toto nás obdobie pobytu detí mimo kolektív naučilo.

Povedať dopredu ako deti zareagujú na návrat do kolektívneho života nie je možné. Môžeme očakávať, že prichádza obdobie leta, zníženej chorobnosti na akútne ochorenia, deti sú po dlhodobom pobyte doma, mimo kolektív zotavené, takže predpoklad nízkej chorobnosti po opätovnom nástupe do škôl a škôlok je pravdepodobný.

Samozrejme, že platí, čím viac ľudí sa stretne na jednom mieste, tým je väčší predpoklad nakazenia sa nejakým ochorením, vrátane Covid-19. Preto by mala byť zvýšená opatrnosť pri stretávaní, držať určitý odstup, najmenej tých 1,5 metra, stále si umývať ruky, dezinfikovať ruky a napríklad aj kľučky a iné predmety doma a v spoločných priestoroch budov.

Čo odporúčam? Na začiatku teda iste bude najlepším spôsobom, ak do kolektívnych zariadení príde menej detí. Preto deti, ktorých rodič je na rodičovskej dovolenke s mladším súrodencom by zatiaľ mali ostávať doma, jednak preto, aby v zariadení bolo menej detí a jednak preto, aby predsa neochoreli a nenakazili aj mladšieho súrodenca.
To isté platí v prípade, že rodina je viacgeneračná a žije spolu v jednej domácnosti so seniormi alebo chronicky závažne chorými členmi rodiny. 

Je potrebné deti, ktoré sa opäť vrátia do kolektívu "vyzbrojiť" vitamínmi, alebo iným spôsobom im posilniť imunitu? Predsa len -  po dobe, ktorú strávili len so svojimi najbližšími sa dostanú do väčšieho kolektívu.  

Imunitu podporíme určite správnou výživou, dostatkom ovocia, zeleniny v strave. Tiež je možné spočiatku podávať aj vitamín C vo forme vhodného preparátu. Mne sa veľmi osvedčuje pred nástupom do kolektívu, napríklad po letných prázdninách alebo pred prvým vstupom do kolektívu podporiť imunitný systém dieťatka podávaním imunoglukánu.

Netreba zabúdať na podávanie vitamínu D všetkým deťom celú zimu od novembra do konca marca. Počas slnečných dní dopriať deťom dostatočný pobyt  na slnku, na čerstvom vzduchu a v prírode. Iste by som obmedzila pobyt v herniach, detských kútikoch a telocvičniach, všeobecne v uzavretých priestoroch.  

Aké opatrenia odporúčate rodičom, ktorých deti sa vrátia do kolektívu škôl či škôlok? Bude potrebné zvýšiť hygienické štandardy doma po príchode z vonku? 

Bude veľmi dôležité, aby sme na časté umývanie rúk, zvýšenú dezinfekciu priestorov, kľučiek a všeobecne dôslednejšie dodržiavanie hygienických opatrení nezabudli ani po uvoľnení opatrení prijatých v súvislosti epidémiou Covid-19. V našich domácnostiach je zvykom po príchode domov sa prezúvať, ale teraz to bude oveľa dôležitejšie ako inokedy. Taktiež oddeliť topánky a veci, ktoré nosíme tzv. medzi ľudí a vonku od domáceho oblečenia.

Jednoducho po príchod dieťatka domov ho prezujeme, prezlečieme a samozrejme dohliadneme na dôkladné umytie rúčiek a tváre, ideálne osprchovať. Tiež je dôležité vydezinfikovať domáce kľučky a naozaj oddeliť veci, ktoré sme mali vonku a mohli sa kontaminovať od tých, ktoré používame doma.

Dôležité je vydezinfikovať napríklad mobilný telefón, ktorý berieme do rúk niekoľkokrát denne a nie vždy máme ruky umyté. Taktiež ovládače na domáce elektronické zariadenia, klávesnice počítačov je potrebné pravidelne dezinfikovať.   

Ruky by sme si mali utierať do jednorázových papierových utierok aj doma alebo používať textilné uteráčiky, ktoré sa po použití hneď dávajú do koša s bielizňou na pranie.   

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: