Máte nočné mory? Špeciálny akord a pero môžu pomôcť

Michaela Klamová | 9. december 2022
Nočné mory

Mať raz za čas zlý sen je úplne normálne, ako u detí, tak aj u dospelých. No čo robiť, keď sa nočné mory opakujú?

„Mami, mal som zlý sen...“ počujete uprostred noci a viete, čo nasleduje. Vezmete dieťa k sebe do postele, aby sa upokojilo a vyspalo, no kvalita vášho spánku pôjde zrejme dolu.

Čo robiť, keď sa nočné mory opakujú?

V prvom rade treba pátrať po príčinách.

  • Má dieťa z niečoho strach?
  • Stalo sa niečo v škole, doma či s kamarátmi?
  • Videlo čosi, čo nebolo určené pre jeho oči?

Prepíš svoje sny

Zlé sny však môžu prichádzať aj bez zjavnej príčiny, alebo pre ich vznik stačí aj úplne neopodstatnená obava, ktorá v detskej hlavičke nadobudne obrovské rozmery. Jednou z techník, ako zatočiť s opakujúcimi sa zlými snami, je prepísať ich. Nechajte dieťa, aby vám porozprávalo, čo sa v jeho zlom sne stalo a potom ho poproste, aby skúsilo snu vymyslieť dobrý koniec. Ideálne bude, ak celý sen znova prerozpráva, no tentokrát v pozitívnom svetle so šťastným záverom. 

Hudbou proti nočným morám

Vedci skúmajúci nočné mory však posunuli túto metódu ešte o krok ďalej. Ich pacienti absolvovali špeciálne terapie, v ktorých sa snažili vytvoriť v ich mysli spojenie medzi pozitívnou verziou ich sna a hudbou.

Pacienti počúvali klavír, konkrétne akord c69. Počas spánku nosili slúchadlá, ktoré počas REM fázy spánku, kedy najviac snívame, prehrávali akord každých 10 sekúnd. Pacientom sa nielenže znížil počet zlých snov, no stúpol aj počet tých šťastných.

Stojí za to vyskúšať, čo poviete? 

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: