Máme doma pubertiaka:5 kritických situácií a ich riešenia

Martina Pašková | 22. august 2018
Máme doma pubertiaka:5 kritických situácií a ich riešenia

Konkrétne rady na situácie, ktoré sa v živote s pubertiakom vyskytujú najčastejšie, nám poskytne Mgr. Mária Tóthová Šimčáková.

I.    To snáď nie, ty fajčíš?!

Ani vy ani váš manžel nefajčíte. Dokonca, ani nikto z vašich priateľov či ďalších
príbuzných. Znenazdajky však pri hľadaní pera v školskej taške nájdete i škatuľku cigariet. A zatočí sa vám hlava. Kričať? Plakať? Streliť mu za ucho?

Riešenie:

„Stále sa okolo dieťaťa deje kopec vecí, do ktorých sa chce zapojiť. To platí aj pre pitie alkoholu a skúšanie fajčenia. Štatistiky hovoria o tom, že prvú opitosť si dieťa vyskúša do 14 rokov!  To je naozaj hrôza pre rodičov. Je dôležité rozprávať o nevhodných situáciách s alkoholom. Vysvetlite, že sa strácajú zábrany, človek sa neovláda a bude mu na druhý deň hrozne zle.

Ak cítite alkohol či cigarety, môžete si s dieťaťom sadnúť a na všetko sa popýtať. Dieťa by malo pripustiť fakt, že pilo a povedať, čo a koľko pilo, či fajčí pravidelne, či je to len náhoda. (Často je to len skúšanie. To, že deťom neveríme, ich, paradoxne, môže motivovať tieto veci robiť.) Dohodnite sa, že je to pre vás neprijateľné. Pokojne zmerajte hladinu alkoholu a povedzte mu, že ho odkontrolujete aj inokedy. Dajte mu prečítať články, posuňte mu informácie. Buďte sami príkladom!“

II.    „Tak, to určite neurobím. Ja tam nejdem!“

Prvé obdobie vzdoru sa u dieťaťa prejavuje v období zhruba od 2 do 4 rokov. To druhé nastupuje v puberte. Vhodným správaním z našej strany môžeme prejavy vzdoru u detí minimalizovať. Rovnako to však platí i naopak.

Najdôležitejšie je v tomto prípade byť dôsledným. Ak niečo zakážete ako reakciu na nevhodné správanie, mali by ste tento trest dodržať. Pretože dieťa veľmi rýchlo zistí, ako s vami môže manipulovať, pokiaľ si nestojíte za svojím rozhodnutím. Ako teda „nevykypieť“, keď každá odpoveď začína predponou „ne“? Nejdem, neurobím, nechcem, nezaujíma ma, nepáči sa mi... Čo máme v takom prípade robiť?

Riešenie:

„Dýchajte. Skúste si nevšímať každú tretiu provokáciu. Je to často len o ich nevhodnom pocite osamelosti, či o tom, že ich niekto kritizuje, komentuje a oni to posielajú ďalej, na ďalších ľudí.“

III.    Kde sa stratil ten šikovný chlapec s vyznamenaním?

Do svojich detí všetci vkladáme veľké ambície. Akosi prirodzene predpokladáme a veríme, že budú úspešní. Minimálne očakávame, že úsilie, ktoré sme vynaložili na ich dobrý štart, sa nám vráti v podobe dobrého študijného prospechu. Aj to spočiatku funguje.

Len tá puberta nám prevrátila priority a škola zrazu nie je dôležitá. „Vymeškáva, neučí sa a ja si na každom rodičovskom združení sadám do poslednej lavice, dúfajúc, že budem neviditeľná. Nechcem, aby si pokazil život pre svoju ľahostajnosť,“ priznáva sa naša čitateľka Ema, mama 15-ročného syna.

Riešenie:

„Vašou rodičovskou úlohou je zistiť, čo sa deje v škole a v jeho učení. Napr. že si nespravil úlohy a tak sa ulial, alebo či má konflikt s niektorým učiteľom, prípadne ho šikanujú spolužiaci. To sú najčastejšie prípady, kedy deti unikajú zo školy.

  • Ak to urobilo dieťa len raz a hneď to objavíte, hľadajte dôvod a príčinu. Rozprávajte sa s ním a zdôvodnite, prečo je škola a učenie dôležité.
  • Dajte si viac záležať na kontrole dochádzky, vozte ho do školy, overujte si, či sa sústredí a pracuje na vyučovaní.
  • Doma mu ponúknite pomoc pri učení, lebo môže mať ťažkosti s úlohami, či prospechom a sám o pomoc nepožiada.“

IV.    „So segrou v žiadnom prípade nikam nejdem!“ „Svojho brata neznášam!!!“

Doposiaľ harmonický súrodenecký vzťah, okorenený iba občasnými, bežnými a relatívne ľahko riešiteľnými spormi, sa zo dňa na deň mení na „boj o život“.

Výrazné hádky, nadávky, dokonca fyzické ubližovanie. Súrodenecká rivalita je bežná, no niekde je predsa hranica. Ako ju neprekročiť?

Riešenie:

„Snažte sa nájsť spoločný program deťom, hlavne aktivity, ktoré môžu robiť spolu. Nedovoľte nadávanie, ani napádanie, ubližovanie už vôbec nie. Vtedy vstúpte do hádky a  deti oddeľte. Zistite, čo sa deje a nájdite, čo sa dá riešiť a skúste nájsť dohodu, či kompromis v spore. V takýchto prípadoch pomáha humor či netypické riešenie. Deti sa zabavia a zabudnú na často „hlúpy“ spor.“

V.    „Mami, som tučná a nechutná!“

Dievčatá sú v období dospievania extra citlivé na svoj výzor. Pozorujú sa, porovnávajú a za vzory si vyberajú krásne, štíhle modelky, ktoré plnia stránky všetkých časopisov. Dávajte pozor na túto „záležitosť“, pretože problém zvaný anorexia je dnes pomerne častý a vôbec nie jednoduchý. I v tomto prípade platí mať medzi sebou vzájomnú dôveru.

Riešenie:

„Základom je zdravá strava, pohyb, aktivita. Nenechajte dcéru hladovať, ale nalaďte sa spolu s ňou na zdravý životný štýl a varte pre celú rodinu diétne a chutne. Posuňte jej články o zdraví, pozor ale na vzory vychudnutých modeliek. Dieťaťu dobre padne i úprimný kompliment. Na tému chudnutia sa nevyjadrujte ani vy, ani okolie! Opakovanie, že je veľmi chudá a pod. nepomáha, skôr škodí.“

Pevné zásady, priateľský prístup, dôvera, úcta a rešpektovanie sa navzájom.Toto sú hlavné predpoklady správneho fungovania rodiny. Zvlášť dôležité v náročných obdobiach, akým, nepochybne, puberta našich detí je. Správne zvolené pravidlá a výchovné metódy vám ju pomôžu prekonať bez väčších otrasov. Držíme vám palce!

Rebelantstvom k zdravej strave!
Prečítajte si tiež:

Rebelantstvom k zdravej strave!

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: