Máme doma psíka

Redakcia | 5. júl 2017
dieťa a pes, šteniatko

Ak ste sa rozhodli pre psíka do rodiny, vedzte, že vaše deti dostanú od vás jeden z najväčších darov do budúcna. Získajú verného kamaráta a spoločníka, naučia sa dodržiavať pravidlá a považovať povinnosti za samozrejmosť.

Pokiaľ ste sa rozhodli zaobstarať si psíka do rodiny,  vaše deti dostanú od vás jeden z najväčších darov do budúcna. Po boku svojho zvieracieho kamaráta sa celkom prirodzene a nenútene naučia tolerancii, pravidlám, zodpovednosti, slušnému správaniu, ale aj zdravému životnému štýlu.

Neprehliadnite: Šteniatko verzus novorodenec

Najprv psík, až potom deti

V dnešnej dobe nie je nič výnimočné, ak si psíka mladý pár zadováži skôr ako dieťa. Pri jeho kúpe by ste však mali myslieť hlavne na budúcnosť s dieťaťom. Veď psík sa  dožíva veku aj nad 10 rokov a je voči nemu fér, ak sa s ním ráta v jednej domácnosti na celý život. Aj na takúto situáciu sa dá psík pripraviť. Preto využite každú možnosť stretnutia psa s deťmi, a to už od „šteniatkovského“ veku. 

Psík by mal mať možnosť pochopiť typické detské prejavy, častokrát nepredvídateľné, pretože dieťa sa správa inak než dospelý.

šteniatko, novorodenec, dieťa a pes

Ak sa vám bábätko práve narodilo, už z pôrodnice pošlite psíkovi prvý pachový pozdrav, napr. košieľku, alebo bavlnenú plienočku, s ktorou ste bábätko utreli. Keď bude psík vecičku ovoniavať zdôrazňujte meno dieťatka. Po príchode z pôrodnice dovoľte psíkovi, aby ovoňal napríklad chodidlá bábätka.

Dieťatko rastie a stáva sa stredobodom pozornosti rodiny. Netreba však zabúdať na fakt, že doteraz sa tejto pozornosti tešil váš psík. Preto by sa naň nemalo zabúdať a venovať mu dostatok času a aktivít. Využite prechádzky s kočiarom a vždy, keď sa dá, berte so sebou aj psíka.

Dieťa a pes: 10 krásnych fotiek, ktoré sú dôkazom úžasného puta

Približne do 3-4 mesiacov dieťaťa sa pes o nového tvora zaujíma len v prípade, že vonku stráži kočiar, alebo reaguje na detský plač. Vníma ho ako mláďa a tak sa k nemu zväčša aj chová – chráni ho.

Určite si pravidlá

Keď však vaša ratolesť začne spoznávať svet a začne sa aktívne pohybovať, nastáva pre psa zmena. Preto mu pomôžte vybudovať si k nemu čo najlepší vzťah a určite pravidlá. Najlepšie aj psovi, aj dieťaťu a dbajte na to, aby sa dodržiavali.

V prvom rade, nikdy nenechávajte malé dieťa so psíkom bez dohľadu dospelého. Pretože dieťa je ním, ako živým tvorom fascinované a bude ho bez predsudkov skúmať. Môže sa stať, že ho chytí za slabinu a psík sa v sebaobrane, či v záchvate bolesti zachová nepredvídateľne. Práve takýmto „chmatom“ musí rodič, v záujme dieťaťa aj psa, zabrániť.

Ako zoznámiť psíka s bábätkom?

dieťa a pes, dieťa a mačka, domáci maznáčik

V každom prípade nemajte strach, že by si psík na dieťa nezvykol. Drvivá väčšina je dostatočne chápavá a nového člena rodiny pokojne prijme.

Neprehliadnite: Pre všetkých milovníkov psov: bábätko a pes - patria k sebe?

Psík prichádza do rodiny s deťmi

Ak ste sa rozhodli kúpiť si psíka a deti už máte, musíte ich naučiť, ako sa majú k nemu správať. V prvom rade im treba vysvetliť, že pes nie je hračka a bolesť cíti rovnako ako ony. To znamená, že psa síce môžu objímať, musia však dávať pozor, aby to nebolo pre psa bolestivé. Tiež sa musia naučiť rešpektu k nemu a  zbytočne ho nedráždiť.

Dávajte pozor, aby dieťa nesiahalo na psí „majetok“, ako sú napríklad jeho hračky, jedlo či miska s vodou. Buďte opatrný najmä pri kŕmení, alebo ak je psík na svojom mieste a spí. Treba dieťaťu vysvetliť, že toto nie je doba na hranie a pes chce mať súkromie.

Staršie deti zapojte priamo do výchovy psa. Môžu vám pomáhať s jeho kŕmením, venčením či výcvikom, čím ich naučíte zodpovednosti.

Zvieratá a deti: kedy dieťa zvládne starostlivosť o zvieratko?

Svoje povinnosti má však aj pes. Napríklad nesmie nikdy brať do tlamy hračky dieťaťa. Ak sa tak stane, poučte ho, aby ju psovi nikdy nebralo, ale požiadalo o to dospelých. Pes nesmie nikdy na dieťa skákať, lebo ho môže vystrašiť. Tiež nedovoľte, aby dieťa a pes spávali spolu v posteli. Prílišná dôveryhodnosť môže vyústiť do dominantného správania psa voči dieťaťu.

Ku psíkovi sa správajte pekne, lebo dieťa všetko vníma a opakuje podľa vzoru. Bude sa k nemu chovať rovnako ako vy. Ak si zachováte k psovi pozitívny vzťah, bude ho mať aj vaše dieťa a on sa mu odmení najkrajším zvieracím priateľstvom.

Problémy medzi dieťaťom a psom

Problémy medzi dieťaťom a psom treba brať veľmi vážne a je nutné ich okamžite preventívne riešiť.  Pokiaľ si dieťa a pes očividne nerozumejú, dôvodom je naše zlyhanie. Neboli sme schopní dieťaťu vysvetliť, ako psy chápu naše správanie. Nedokázali sme psa naučiť, že musí vždy a bezpodmienečne dieťa rešpektovať a nikdy mu nesmie ublížiť. Ospravedlňovanie a vysvetľovanie sú po takejto udalosti úplne zbytočné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: