Malý sprievodca detským oblečením

Redakcia | 1. august 2022
Detské oblečenie
foto: dreamstime

Detské oblečenie má byť veselé a pohodlné, príjemné na dotyk a nemá výrazne meniť svoj tvar ani po viacnásobnom vypraní. Medzi kvalitné prírodné materiály patrí bavlna, vlna, bambus, ľan a prírodný hodváb.

Pokiaľ vyberáte odevy pre deti, dôležitým faktorom je nielen látka, z ktorej sú zvršky ušité, ale aj praktickosť oblečenia. Oblečenie ušité z jemných, kvalitných materiálov, ktoré si deti môžu jednoducho obliekať a vyzliekať, zapínať a odopínať, tvorí základ pohodlného detského šatníka.  

Kvalitná spodná bielizeň

Bavlna patrí k materiálom, ktoré deti radi nosia celoročne. Je priedušná a vďaka svojej prírodnej povahe je vhodná aj na citlivú pokožku. Bavlna dobre odvádza pot, rýchlo schne a pomerne dlho odoláva zápachu. Kúpou detskej spodnej bielizne z bavlny nikdy neurobíte krok vedľa. Pokiaľ sa však cez letné prázdniny chystáte na dovolenku do vysokohorských oblastí, vsaďte na detské termoprádlo.

Medzi najpraktickejšie kúsky patria priliehavé modely s anatomickým strihom. Predĺžený zadný diel zaručí pohodlný pohyb pri nosení a pocit komfortu dotvoria aj ploché švy. Či kupujete termoprádlo dámske, termoprádlo pánske alebo detské, vždy dbajte na kvalitu a na správnu veľkosť – na vhodnú dĺžku aj šírku.  

Výhody ľanu a hodvábu

Typicky letným materiálom je ľan, ktorý patrí k najpevnejším, no zároveň najvzdušnejším materiálom. K jeho pozitívnym vlastnostiam patrí pohlcovanie vlhkosti a rýchle schnutie. Okrem toho si zvršky z tohto materiálu pomerne dobre držia svoj tvar a nelepia sa na telo. Nevýhodou ľanu je síce vyššia krčivosť, tá sa však v dnešnej dobe považuje za trendovú a mnohé mamičky ho zámerne ani nežehlia. Nesmierne jemným a príjemným materiálom je prírodný hodváb. Jeho nezameniteľný lesk dodáva zvrškom aj krásny vzhľad. Výhodou hodvábnych šiat v letnom období je skvelý chladivý pocit.

Oblečenie z tohto materiálu je ľahučké a splývavé. Bavlna, ľan a hodváb sú materiály, ktoré sú v detských šatníkoch vítané a obľúbené.     

Aj na citlivú pokožku 

Pokiaľ má dieťa citlivú pokožku, potrebuje nielen pekné a pohodlné, ale najmä zdravotne bezchybné oblečenie. Ideálne z prírodných bio materiálov, ktoré nedráždia kožu a ktoré neobsahujú žiadne škodlivé látky. Ktoré materiály nedráždia ani veľmi citlivú pokožku? Napríklad bambus, ktorý v lete chladí a v zime hreje. Je všeobecne známe, že vlákna z bambusu pôsobia antibakteriálne. Tiež bio bavlna doslova telo hladká a nechá voľne dýchať každú jeho bunku. Detské odevy, ušité z certifikovaného bio textilu, sa vyznačujú mnohými dobrými vlastnosťami - sú hebké, mäkké, jemné a maximálne príjemné na dotyk.   

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: