Koľkokrát denne by sme si mali umývať ruky, keď sme doma?

MUDr. Andrea Hervayová | 2. jún 2020
Koľkokrát si doma umývať ruky

Čo na to pediatrička?

Vaša otázka:
V súčasnosti si kvôli zvýšenej hygiene viac umývame ruky. Koľkokrát denne by sme si ich mali umývať, keď sme doma? Sú vhodné pre deti aj krémy na ruky?

Zvýšená hygiena aj doma?

MUDr. HervayováNa otázku odpovedá MUDr. Andrea Hervayová  

Nikdy sme ešte nezažili takúto pandémiu, aká je teraz vo svete. Ľudia si konečne uvedomujú pojem hygiena.

Doteraz to bolo chabé v každej sfére, ľudia neboli naučení zakryť si ústa pri kašli, kýchnutí, o rúškach ani nevravím. Boli schopní zakašľať rovno do  tváre lekára. Tento stav ich to naučí, hoci je to náročné a vyžiada si to určite svoju daň.

Mohli sme mať na toalete dezinfekčné mydlo, aj gél..., ale ľudia to nepoužívali. Bol to ťažký boj, ktorý teraz naučí ľudí, ako sa správať zodpovedne k ostatným.

Stalo sa mi, že dieťa malo až lepkavé prsty a špinu za nechtom pri rannom odbere krvi, vata po dezinfekcii bola špinavá... Aj takýto extrém som zažila.

Želám si, aby sme sa nad tým zamysleli všetci, aby sme chránili jeden druhého. Umývať si ruky a následne ich dezinfikovať, je úplne normálne vždy po kontakte s infekciou. Tiež za bežných okolností, keď sme chorí, ale sme v kontakte s niekým. Teraz ale ide o veľa.

Hygiena a dezinfekcia je alfa omega v zastavení šírenia akejkoľvek choroby, vírusovej či bakteriálnej

Aj doma si musíme zaužívať umyť ruky aspoň 5-krát denne, a to som tam nezahrnula hygienu po toalete.
V súčasnosti vysvetľujem deťom, že pokojne aj každú hodinu či dve, nech máme naozaj čistý pocit na rukách. Bez problémov i s aplikáciou krému na ruky aj u detí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: