Koľko ctižiadostivosti má vaše dieťa?

Redakcia | 30. jún 2010

Náš test vám to prezradí.

„Škola je nudná a nemám ani obľúbený predmet“, vysvetľovala mi nedávno desaťročná dcéra mojej priateľky, keď som sa jej pýtala, o čo sa zaujíma najviac. Popoludní sa hrá najradšej so svojimi kamarátmi na novej hracej konzole, ale na gitare, ktorú dostala na Vianoce, už cvičiť nechce. A pritom si ju tak veľmi priala! Chýba jej ctižiadostivosť? A ako sú na tom vaše deti? Náš test vám to prezradí.   

Test: Aké ctižiadostivé je vaše dieťa? 
1. Je vaše dieťa so sebou spokojné, keď sa mu niečo podarí?
2. Je pre dieťa dôležité, aby patrilo v triede k najlepším žiakom?
3. Vynakladá zvýšené úsilie pri ťažkých úlohách?
4. Snaží sa vaše dieťa pri skupinových prácach?
5. Je vaše dieťa spokojné so sebou, keď vlastnou námahou zvládne nejakú úlohu?
6. Keď má vaše dieťa strach z písomky, pripraví sa na ňu dôkladne?
7. Má vaše dieťa predstavu o tom, aké známky by chcelo dosiahnuť v jednotlivých predmetoch?
8. Je dieťa hrdé na svoje výkony a úspechy?
9. Chcelo by vaše dieťa v súťažiach najradšej vyhrávať?
10. Robí dieťaťu radosť, ak môže venovať všetky svoje sily pre nejakú vec?
11. Vie dieťa zvládať neúspechy a začínať odznova?

Vyhodnotenie:
Ak ste na takmer všetky otázky odpovedali „áno“, potom má dieťa prehnanú, teda už nezdravú ctižiadostivosť, ktorú by bolo treba brzdiť. Svojou  zarytou snahou po uznaní dosahuje síce niekedy najvyššie výkony, jeho pohoda a úcta k sebe sú však silne závislé od jeho úspechov. Vtedy zostáva len málo času na oddych a odpočinok a to môže viesť  dlhodobo i k zdravotným problémom.

Ak ste na takmer všetky otázky odpovedali „nie“, patrí vaše dieťa k ľuďom, ktorí vidia radšej pracovať iných, akoby sa sami namáhali. Dieťa sa nezaťažuje ani vysokými cieľmi, ani zvláštnou angažovanosťou a jeho pohoda nie je závislá od vlastných výkonov a úspechov. V prípade, že  dieťa nie je nadpriemerne nadaným géniom, nebude s takýmto postojom v škole dosahovať vynikajúce výsledky.

Ak ste odpovede „áno“ a „nie“ použili približne v rovnakej miere, môžete byť viac menej spokojní, lebo dieťa má zdravú ctižiadostivosť. Nesnaží sa v prehnanej forme o úspech a vie si medzi jednotlivými zaťaženiami aj oddýchnuť. Chyby vie zvyčajne dobre spracovať a vyrovnané sebavedomie sa postará o dôveru vo svoje vlastné schopnosti. Vaše dieťa má ciele a pokúša sa ich aj dosiahnuť a to bez toho, aby ho odradili neúspechy.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: