Kedy škodí zmrzlina?

Redakcia | 29. jún 2009

Približne jednej pätine Slovákov, ktorí trpia neznášanlivosťou mliečneho cukru, spôsobuje zmrzlina nepríjemné zdravotné ťažkosti, ako sú hnačky či bolesti brucha. Aj pre nich našťastie existujú rôzne spôsoby, ako si vychutnať toto sladké a studené potešenie.

V lete by si každý z nás rád doprial zmrzlinu, či už na osvieženie alebo len tak pre chuť. Približne jednej pätine Slovákov, ktorí trpia neznášanlivosťou mliečneho cukru, ale spôsobuje nepríjemné zdravotné ťažkosti, ako sú hnačky či bolesti brucha. Aj pre nich našťastie existujú rôzne spôsoby, ako si vychutnať toto sladké a studené potešenie.

Počas horúceho leta zmrzlinu či nanuk len tak niečo nenahradí. Na tejto sladkej dobrote by si chcel pochutnať každý. Tým, ktorí nedokážu stráviť mliečny cukor, to ale nie je dopriate. Na Slovensku je ich približne dvadsať percent z dospelej populácie. Po konzumácii zmrzliny ich čaká nadúvanie, bolesti brucha či hnačky. Môžu im nejako predísť a zmrzlinu si vychutnať aj bez týchto nepríjemností?

Ľudia postihnutí intoleranciou mliečneho cukru — laktózy, by mali vyhľadávať také zmrzliny a nanuky, ktoré obsahujú namiesto živočíšnych tukov rastlinné. Našťastie existuje povinnosť označovať na potravinách zloženie, takže si môžu pri kúpe nanuku overiť, čo obsahuje. Horšie to je so zmrzlinou v stánkoch, cukrárňach či v rôznych reštauračných zariadeniach.

„Z našej skúsenosti obsluha zákazníkom informácie o pôvode tuku v zmrzline podať nevie. Vtedy je pre laktózovo intolerantných najjednoduchšie použiť zopár minút pred zjedením zmrzliny enzým laktáza vo forme tabletky, ktorá zabráni možným nepríjemnostiam,“ hovorí Rastislav Stolárik, predseda združenia Intolerancia laktózy, ktoré ma za cieľ radiť ľudom s týmto rozšíreným zdravotným problémom. „Na západe je využívanie tejto ‘pomôcky’ na bezproblémové trávenie mliečnych výrobkov bežná prax niekoľko rokov. Podobné prípravky teraz našťastie začali byť dostupné už aj v našich lekárňach,“ približuje situáciu Stolárik.

Laktóza sa do mnohých potravín či liekov často umelo pridáva. Okrem jej latinského názvu je potrebné pozorne sledovať na etiketách pojmy: mliečny cukor, mlieko, smotana, maslo a srvátka, a to vo všetkých formách. Riziko nepredstavujú výrobky a jedlá, ktoré obsahujú mliečnu bielkovinu, kyselinu mliečnu či baktérie kyseliny mliečnej a mliečnan.

Pozor!
Uvedené tipy sú určené pre ľudí s intoleranciou latózy. Neplatia pre ľudí alergických na mliečnu bielkovinu, ktorých je u nás asi 1-3%.

Intolerancia laktózy nie je choroba, ide o stav, pri ktorom ľudské telo neprodukuje enzým laktáza v dostatočnom množstve. Telo tak nemôže štiepiť láktózu — zložený mliečny cukor, ktorý v prípade, že sa dostane do hrubého čreva, spôsobuje ťažkosti. Miera intolerancie laktózy stúpa vekom. Viac o nej sa dočítate na www.laktoza.sk.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: