Je tma pre vaše deti doslova nočnou morou? Vyskúšajte náš boj so strašidlami!

Michaela Klamová | 27. február 2018
strach z tmy, nočné mory, strašidlá, deti, spánok, pavúky

Detská izbička – cez deň raj plný hračiek sa po zotmení a zhasnutí svetla stáva neznámou krajinou plnou hrôzostrašných tieňov a desivých zákutí. Aspoň pre našich najmenších, ktorým tma poskytuje priestor, aby si ich fantázia s nimi zahrala strašidelnú hru.

Do boja so strašidlami!

Ak sa vaše dieťa noc čo noc schováva pod rodičovskú perinu, lebo jeho izbičku osídlili desivé bytosti, poproste ho, aby ráno nakreslilo, čoho sa v noci bojí.

Niektoré deti sa boja nereálnych vecí, ako duchov, kostier či upírov, iné majú strach z vecí reálnych, ako sú napríklad hady či pavúky.

Či sa však jedná o strach zo strašidiel pod posteľou alebo jedovatého pavúka, nikdy sa dieťaťu za jeho strach nevysmievajte, ani si z neho neuťahujte.

Poznámky typu „Už si priveľký na to, aby si sa bál“ efekt nemajú a dieťaťu iba ukážete, že je na svoj problém samo. Radšej sa porozprávajte o tom, z čoho má strach, klaďte mu otázky, dajte mu najavo, že vás to zaujíma a ste tu pre neho. Snaha schovať sa v rodičovskej posteli môže byť niekedy iba túžbou dieťaťa po fyzickom kontakte či pozornosti rodičov.

Noc praje pripraveným

Na noc sa pripravte už cez deň. Spoločne prezrite izbu, najmä miesta, s ktorými má dieťa po zhasnutí svetla problém. Môžete si vyskúšať zažínať a zhasínať svetlo, aby videlo, ako vznikajú rôzne tiene. Tieň zlého draka sa odrazu premení na obyčajnú hračku a obrovský pavúk v rohu je iba tieň z vešiaka na bielizeň.

strach z tmy, deti, spánok, nočné mory, strašidlá

Protistrašidlová sviečka

Vyrobte si špeciálnu sviečku proti strašidlám. Vezmite pevnú sklenenú nádobu, napríklad zaváraninový pohár, vosk na sviečky a knôt.

Ďalej môžete do sviečky pridať špeciálne ingrediencie odháňajúce strašidlá – zázračné kamienky (nájdené na prechádzke), kúzelnú zmes bylín (čaj vysypaný z vrecúška), drobný talizman pre šťastie, trblietky... Ak chcete sviečke pridať farbu, siahnite po zvyškoch detských voskoviek. Ak nemáte k dispozícii vosk, môžete roztopiť ľubovoľné sviečky vo vodnom kúpeli a naliať ich do pohára. Čím viac farieb spojíte, tým bude sviečka čarovnejšia.

Dôležité je vyrábať sviečku spoločne s dieťaťom. Spoločne pred spaním sviečku vždy zapáľte, poprechádzajte sa po celej izbe, aby jej svetlo vyhnalo všetky mátohy.

Antiduchový sprej

Kúpte dieťaťu rozprašovač na kvety, do ktorého spolu zarobíte antiduchový elixír. Spojte rôzne ingrediencie a spoločne uvarte „lektvar“. Môžete použiť rôzne rastlinky či plody, ktoré nájdete vonku, listy a kôru stromov...

Všetko spolu povarte a preceďte cez sitko, aby sa rozprašovač neupchal. Môžete pridať aj pár kvapiek éterického oleja, zaženiete duchov a izbička bude príjemne voňať. Na dobrú noc sa výborne hodí vôňa levandule, mandarínky alebo materinej dúšky.

Pri varení nezabudnite, samozrejme, odriekať magické zaklínadlá.

Na rozprašovač nalepte obrázok s preškrtnutým strašidlom, hadom či upírom a sprej je pripravený. Nechajte dieťa pred spaním vysprejovať všetky inkriminované miesta a rozprašovač nechajte, pre pocit bezpečia, pri postieľke na dosah ruky.

Nepodporujte strach

Každý rodič občas zlyhá a na neposlušné dieťa použije nejakú lesť. Nestrašte deti tým, že ak nebudú poslúchať, príde si po ne čert alebo ich zje zlá ježibaba.

Deťom stačí málo a pre dospelého nevinná poznámka môže v detskej hlave plnej fantázie narásť do obludných rozmerov. Preto, ak vidíte, že má dieťa z niečoho strach, nepodporujte ho (strach, nie dieťa), ale pomôžte mu vysporiadať sa s ním.

Zoznámte sa, pán Pavúk

Strach pramení z nepoznaného, zoznámte preto dieťa s tým, čoho sa bojí. Vymyslite strašidlu meno a príbeh, ako sa sem dostalo. Možno je to malé strašidielko, ktoré sa samo bojí, lebo sa stratilo a potrebuje pomoc.

Môžete mu spoločne nakresliť mapu do strašidelného sveta, aby trafilo naspäť. Alebo mu porozprávajte príbeh o pavúčej rodinke a zábavných príhodách, ktoré zažívajú. Kúpte alebo spolu vyrobte hračku reprezentujúcu objekt strachu a dozdobte ju zábavnými doplnkami. Hrôzostrašný vlkolak tak dostane napríklad ružovú baletnú sukničku, kvietkovaný klobúk a obrovské smiešne okuliare.

Najsilnejšou zbraňou proti strachu je smiech, ak sa dieťa dokáže na strašidlách zasmiať, máte vyhrané!

Strašivtipy

„Čo je zlé a zákerné vo vnútri a zelené zvonka?“
„Ježibaba prezlečená za uhorku!“


„Čo sa stane, ak skrížiš pavúka so slonom?“
„To teda neviem, ale keď polezie po strope, radšej rýchlo utekaj, kým na teba nespadne!“


Príde malá Príšerka domov zo školy a otecko Strašiak jej hovorí:
„Tak, ukáž mi svoje vysvedčenie.“
„Ale oci, uvidíš ho až zajtra. Požičala som ho spolužiakovi – Vlkolakovi.“
„A prečo?“
„No, chcel postrašiť svojich rodičov.“


„Ako sa môže upír oholiť, keď sa nevidí v zrkadle?“

Hovorí jeden had druhému:
„Ty, počuj, sme jedovatí?“
„Neviem, prečo sa pýtaš?“
„Práve som sa pohrýzol do jazyka!“

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: