Jar je v plnom prúde, POZOR na bodnutia hmyzom!

Redakcia | 16. apríl 2018
bodnutie hmyzom, alergická reakcia, hmyz, osa, včela, anafylaktický šok

Prirodzená reakcia ľudského organizmu na bodnutie alebo uhryznutie hmyzom sa prejavuje začervenaním a vznikom menšej svrbiacej vyrážky v mieste vpichu.

Do dvoch dní stopy po bodnutí samy od seba miznú.

Vážnejšia situácia nastane v prípade, keď človeka zasiahne žihadlo do krku, vo vnútri úst. Vzniknutý opuch môže zablokovať dýchacie cesty a hrozí udusenie.

V takom prípade nechajte postihnutého sedieť, krk chlaďte studenými obkladmi a do úst vložte kocku ľadu. Ak ho nemáte poruke, ústa vyplachujte studenou vodou. Bezprostredne vyhľadajte lekársku pomoc. Riziko sa, pochopiteľne, zvyšuje pri mnohopočetnom pobodaní.

Smrteľnú dávku jedu predstavuje v závislosti od druhu hmyzu a ďalších okolností (zdravotná kondícia, telesná hmotnosť pobodaného človeka a pod.) približne tristo žihadiel.

Miestna alergická reakcia

Alergická reakcia môže byť buď lokálna alebo celková. Pri lokálnej sa v oblasti vpichu objaví bolestivý červený opuch, ktorý pretrváva niekoľko dní. Opuch býva väčší ako obyčajná vyrážka, aj o 10 cm, a nezriedka je postihnuté celé rameno alebo noha. Všeobecne vyššie riziko alergickej reakcie je u atopikov.

Celková alergická reakcia

Celková alergická reakcia je závažnejšia a môže nastať aj u ľudí, ktorí alergiou netrpia, prípadne sa u nich nikdy predtým alergická reakcia na bodnutie hmyzom neobjavila. Po pichnutí hmyzom sa veľmi rýchlo rozvíja opuch tváre, vrátane jazyka, pier, očných viečok (aj keď žihadlo je na inom mieste tela), svrbenie, slzenie očí, žihľavka, zvracanie, hnačka, niekedy aj dýchacie ťažkostianafylaktický šok.

Poznáte príznaky anafylaktického šoku?

•    problémy s dýchaním až kŕče
•    zrýchlené dýchanie
•    takmer nehmatateľný pulz
•    nevoľnosť a malátnosť
•    svrbenie kože
•    celková bledosť
•    omdlievanie až strata vedomia

Pokiaľ sa u postihnutého po bodnutí hmyzom niečo také prejaví, je nutné neodkladne navštíviť lekára alebo privolať rýchlu zdravotnícku službu.

Ťažká miestna alebo celková reakcia je spojená s rizikom opakovania v prípade ďalšieho bodnutia hmyzom. Opakovaná reakcia je vždy podstatne závažnejšia, preto musí byť každý človek, ktorý už silnú reakciu na uštipnutie mal, riadne vyšetrený alergiológom pre získanie detailnej anamnézy a následne liečený!

Poznáte zásady PRVEJ POMOCI?
Prečítajte si tiež:

Poznáte zásady PRVEJ POMOCI?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: