Jablko je chrumkavým a zdravým darom jesene
foto: istockphoto.com
Jablko kraľuje ovociu v našich zemepisných šírkach. V akej forme je vhodné pre deti a ktoré odrody sú najsladšie?
Voňavé, chrumkavé, šťavnaté a výživné. Jablká sú nielen chutné, ale aj plné živín, ktoré podporujú imunitný systém a trávenie. Už ste si dnes dali?
Prečítajte si tiež:
Jablko denne doktora zaháňa
Jablko si doprajte každý deň
Vedeli ste, že existuje viac ako 7 500 druhov jabĺk a každý má svoju špecifickú farbu, chuť a textúru? Slovensko má bohatú pestovateľskú tradíciu jabĺk. Medzi populárne odrody patria napríklad Golden Delicious, Gala a Jonagold.
Využite sezónu a doprajte si jeden z najzdravších darčekov, ktoré nám príroda ponúka. Prospievajú nielen po zdravotnej stránke, ale obohacujú aj naše zmysly svojou chuťou a vôňou.
TIP: Ak deti majú radi sladké chute, siahnite po sladkých odrodách jabĺk, ako napríklad Gala alebo Fuji.
Prečo zahrnúť jablká do stravy nielen počas jesenných mesiacov?
Jablko a výživové hodnoty:
Jablká sú bohatým zdrojom vitamínu C, vlákniny a antioxidantov (napríklad quercetín, ktorý pomáha bojovať proti voľným radikálom v tele a chráni bunky pred poškodením). Vitamín C podporuje imunitu, vláknina zdravé trávenie a udržiava tiež stabilnú hladinu cukru v krvi.
U detí s alergiou na peľ buďte obozretní, pretože niektoré odrody jabĺk môžu spôsobiť krížové alergie. Vždy sledujte reakcie dieťaťa na nové potraviny a akékoľvek obavy konzultujte s lekárom.
V akej forme podávať jablká deťom?
Jablká sú vynikajúcim ovocím pre deti. Pre najmenších stravníkov pripravte jablkové pyré, pre väčších, ktorí už vedia hrýzť, nakrájajte jablko na menšie kúsky, pričom odstráňte semená aj tvrdú časť jadra.
Tu je niekoľko spôsobov, ako podávať jablká deťom:
Tu je niekoľko spôsobov, ako podávať jablká deťom:
- Jablkové pyré: Pyré je jemná a hladká pasta vyrobená z uvarených a rozmixovaných jabĺk. Je vhodné pre najmenšie deti, ktoré ešte nemajú dostatočne silné žuvacie schopnosti. Jablkové pyré môžete podávať samostatne alebo zmiešané s inými ovocím.
- Sušené jablká: Obsahujú podobné živiny ako čerstvé jablká, ale sú ľahko prenosné a majú dlhšiu trvanlivosť. Uistite sa, že si kupujete sušené jablká bez pridaného cukru, prípadne si ich nasušte doma.
- Jablčné krúžky: Jablká nakrájané na tenké plátky. Takto servírované sú atraktívne pre deti kvôli svojej špecifickej forme a dajú sa ľahko konzumovať ako snack. Deti si ich môžu máčať do jogurtu alebo medu.
- Primiešajte nastrúhané jablká do koláčov, palaciniek, lievancov či šalátov. Obohatia pečené kura aj smoothie.
Prečítajte si tiež:
Dojčenské recepty: V hlavnej úlohe JABLKO
Ako spoznám zdravé jablko?
Zdravé ovocie znamená lepšiu chuť a plnohodnotné živiny. Tu sú niektoré tipy, na čo sa zamerať pri výbere.
- Farba: Zdravé jablká majú žiarivo farebnú pokožku bez veľkých škvŕn, šupinatosti alebo zhnitých miest. Sú prirodzene lesklé.
- Štruktúra: Jablko by malo byť pevné na dotyk. Ak sa pri ľahkom stláčaní ovocia ľahko deformuje, môže to byť znak prebytočnej zrelosti alebo mäknutia, čo môže indikovať zhoršenú kvalitu.
- Zápach: Zdravé jablká majú príjemnú a čerstvú vôňu. Vyhnite sa ovociu, ktoré má nezvyčajný zápach alebo zápach plesnivosti.
- Hmotnosť: Jablko by malo byť ťažšie, primerané svojej veľkosti. Vyhnite sa ovocu, ktoré je príliš ľahké, čo môže naznačovať dehydratáciu alebo nedostatočnú zrelosť.
Ak je to možné, vyberajte si čerstvé jablká od miestnych pestovateľov alebo z farmárskych trhov. Čerstvo zozbierané jablká sú chutnejšie a plné živín.
Prečítajte si tiež:
Snažilky, pozor: Recept na antistresovú omáčku podľa Paula O’Briena!
Konzumovať jablká so šupkou alebo bez šupky?
Vláknina, ktorá sa nachádza v jablkovej šupke, je dôležitá pre trávenie a reguláciu hladiny cukru v krvi. Šupka obsahuje vitamíny a minerály, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu, vrátane vitamínu C a antioxidantov. Na druhej strane jablká z bežného pestovania môžu mať na svojej šupke zvyšky pesticídov a chemikálií. Dôkladné umytie alebo ošúpanie môže pomôcť znížiť vystavenie týmto látkam.
Celkovo platí, že konzumácia jabĺk so šupkou je zdravá voľba, ak sú dobre umyté, alebo ak ide o bio jablká. V opačnom prípade ich konzumujte radšej bez šupky.
Dobrú chuť a užite všetky benefity, ktoré konzumácia jabĺk prináša.
Dobrú chuť a užite všetky benefity, ktoré konzumácia jabĺk prináša.