Ja už idem do škôlky!

redakcia | 4. marec 2011
Ja už idem do škôlky!

Pokiaľ plánujete, aby váš drobček chodil do materskej školy už budúci školský rok, teda od septembra 2011, prípadne januára 2012, je na to potrebné myslieť už teraz.

Pokiaľ plánujete, aby váš drobček chodil do materskej školy už budúci školský rok, teda od septembra 2011, prípadne januára 2012, je na to potrebné myslieť už teraz.

Prihlášky do škôlok na nasledujúci školský rok sa podávajú v marci, v niektorých škôlkach ich dokonca prijímajú už od začiatku januára. Presné miesto a čas zverejní riaditeľ na budove predškolského zariadenia alebo iným obvyklým spôsobom, najneskôr do 15. februára. Prihlášky si môžete vyzdvihnúť osobne v materskej škole, resp. niektoré škôlky ich majú k dispozícii na webovej stránke, odkiaľ si ich môžete vytlačiť.

My vám však odporúčame navštíviť MŠ osobne, pretože takto si môžete prezrieť jej priestory a informovať sa o aktivitách, dennom rozvrhu i prípadných špecifikách. Písomné rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí dieťaťa do zariadenia vydá riaditeľ spravidla do 30. apríla. V prípade, že prihlášku podáte neskôr, má riaditeľ na rozhodnutie o prijatí čas 30 kalendárnych dní. Rozhoduje hlavne to, či má materská škola ešte voľné miesta.

Môžete si zvoliť akúkoľvek materskú školu, aj mimo svojho trvalého bydliska. Na druhej strane, máte právo ponechať si dieťa v celodennej opatere do nástupu plnenia povinnej školskej dochádzky. Psychológovia však odporúčajú najneskôr rok pred vstupom do školy umiestniť dieťa do predškolského zariadenia do prípravnej triedy, predídete takto problémom pri adaptácii dieťaťa v škole.

Kedy môže dieťa nastúpiť do škôlky?

Hlavným kritériom prijatia dieťaťa do materskej školy je dosiahnutie požadovaného veku ku dňu plánovaného nástupu. Spravidla sú to tri roky, ale mnohé materské školy už znížili túto hranicu na 2,5 roka, niektoré dokonca na dva roky. Väčšinou sa od detí vyžaduje, aby ovládali základnú hygienu a nenosili plienky, ale sú aj materské školy, hlavne súkromné, kde ani toto nie je problém.

Vyhraďte si čas a obehnite niekoľko vybraných materských škôl, kde môžete získať informácie priamo od vedenia materskej školy. Zbierajte informácie aj od svojich známych, ktorých deti už navštevujú niektorú MŠ. A porovnávajte. Ak ste ešte nezačali, urobte tak čo najskôr, lebo čoskoro sa budete musieť definitívne rozhodnúť!

Ak budete mať od nasledujúceho školského roka doma škôlkara, určite si prečítajte články zo sekcie dieťa na našej stránke:

Budem škôlkar - o tom, ako je vhodné pripraviť dieťa na nové obdobie v jeho živote...

Hry pred vstupom do školy  - hry vhodné pre predškolákov ale i mladších škôlkarov

Nechcem ísť do škôlky!  - o probléme, ktorý stretne väčšinu rodičov detí prvé dni, niekedy mesiace v škôlke...

Vhodný odev do materskej školy - poradíme vám, aký odev je vhodný pre vaše dieťa v škôlke a aký, naopak, nevhodný

Ako vybrať pre dieťa tú správnu materskú školu?  - ak ste škôlku ešte nevybrali, možno vám pomôžeme zorientovať sa v tom, čo máte hľadať...

 

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: