TIPY ako pripraviť svoje dieťa na PRVÚ návštevu zubára!

Mgr. Jarmila Hýroššová | 19. január 2018
zuby, zubár, deti, bojím, nebojím

Aby bola prvá návšteva v zubnej ambulancii úspešná, je potrebné dieťatko na ňu pripraviť. Ponúkame vám jednoduché tipy ako docieliť, aby sa dieťa zubára nebálo.

Trojročná Nina je na seba taká pyšná, ako ešte nikdy predtým. Jej hlas až trilkuje, keď večer ockovi rozpráva o svojej prvej návšteve zubára dnes poobede: ako bez maminej pomoci vyliezla na stoličku, ako jej pán doktor kázal otvoriť ústa a potom sa čudoval, že vie otvoriť pusu ako vráta, že si nechala prezrieť zúbky a že ju ujo zubár stále za všetko chválil.

Potom opúšťa miesto pri kuchynskom stole, aby si išla vyčistiť zúbky – tak ako jej to vysvetlil ujo doktor. Otec nevychádzal z údivu.

Určite si aj vy želáte pre svoje dieťa  takýto úspešný štart u zubného lekára. A ono sa to určite podarí, ak na tom trochu popracujete.

Ponúkame vám preto zopár tipov.

Čím skôr, tým lepšie

Človek má vždy strach z neznámeho. Preto pomôžete svojmu dieťaťu najlepšie tak, že ho na prvú návštevu zubného lekára pripravíte. Lebo dieťa, ktoré vie, že všetko bude v pohode, sa nebude báť. Vezmite ho preto skôr so sebou, keď pôjdete k svojmu zubnému lekárovi na preventívnu prehliadku.

Kým vás budú ošetrovať, môže dieťa sedieť na stoličke v ordinácii. Týmto spôsobom postupne spoznáva ordináciu, lekára i sestričku a zistí, že kontrola zubov je práve takou samozrejmou záležitosťou, akou je nákup v supermarkete. Pri druhej alebo tretej návšteve môžete dieťatko skúsiť posadiť do zubárskeho kresla – takto ho opatrne pripravíte na jeho ozajstný prvý termín. Atmosféra mu už bude dobre známa a nebude sa tak veľmi báť.

Žiadne hororové príbehy

To, že by ste dieťaťu nemali rozprávať o vašich bolestivých zážitkoch u zubára, by malo byť jasné. Vyhnite sa pred termínom návštevy aj vetám ako „To nebolí“ alebo „Nemusíš mať vôbec strach“. V podvedomí malého dieťaťa sú totiž výrazy ako „bolieť“ a „strach“ hlboko zakorenené – často práve na základe spomenutia týchto slov prichádzajú na myšlienku strachu.

Ako to dieťaťu povedať

V prípade, že vaše dieťa už zubného lekára pozná, lebo bolo prítomné pri vašich prehliadkach, bude pravdepodobne stačiť, keď mu poviete, že je už dosť veľké na to, aby absolvovalo svoju vlastnú prehliadku. Ak bude chcieť vedieť viac, vysvetlite mu, čo sa bude v ordinácii diať: Pán doktor sa ti pozrie na zúbky a spočíta, či už všetky vyrástli a ktoré ešte chýbajú a určite ti ukáže aj to, ako si treba zúbky správne čistiť.“

Na oboznámenie sa s problematikou sú vhodné aj rôzne rolové hry, pri ktorých budete hrať zubného lekára. Týmto spôsobom si môže vaše dieťa návštevu u zubného lekára „nacvičiť“. Okrem toho v kníhkupectve dostať rôzne obrázkové knihy, ktoré názorne vysvetľujú, čo sa v zubnej ambulancii deje. Prezrite si knižku spolu s dieťaťom a objasnite mu všetko, na čo sa bude pýtať.

Žiadne odmeny

Napriek všetkým prípravám nestavajte termín u zubného lekára príliš vysoko, ale berte ho takým, akým vlastne je: niečím úplne samozrejmým.

Vety ako: Keď otvoríš pekne ústa, dostaneš darček nie sú adekvátne, lebo spôsobujú u detí nedôveru. V ich ušiach to znie ako „Bude to síce strašné, ale keď to vydržíš, dostaneš odmenu!“ Samozrejme, môžete po návšteve zubného lekára dopriať dieťaťu zmrzlinu – nemali by ste ju však dopredu avizovať ako odmenu.

Nebezpečný svet sladkostí
Prečítajte si tiež:

Nebezpečný svet sladkostí

Len kontrola

Dôležité sú prvé dojmy. Preto by mala byť premiéra u zubného lekára bezpodmienečne jednoduchou kontrolnou prehliadkou.

Vo veku dva a pol, najneskôr v troch rokoch je ten správny čas. Nenechajte to zájsť až tak ďaleko, že spojíte prvú návštevu zubného lekára s ošetrením kazu na zúbku alebo jeho vytrhnutím.

Za takýchto podmienok je totiž veľmi ťažké rozvíjať dôveryhodný vzťah k zubnému lekárovi.

Zostaňte pokojní

Nezabudnite zostať sami pokojní – najmä v ordinácii. Deti si rýchlo všimnú, keď majú rodičia obavy a potom samy dostanú rýchlo strach. Nehojdajte sa nervózne na stoličke, dýchajte zhlboka a hovorte pokojným hlasom.

Ak vaše dieťa nebude chcieť otvoriť ústa, nerobte naňho nátlak, ale nechajte to na zubného lekára. Ak i napriek jeho snahám dieťatko za živý svet ústa neotvorí, nemusí vám to byť vôbec trápne – aj to sa často stáva. Jednoducho sa objednáte na iný termín a potom to určite vyjde.

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: