Infekcie v ústnej dutine u malých detí

Redakcia | 24. máj 2018
infekcie v ústnej dutine, hepres, herpaangína, herpetické infekcie

Väčšina akútnych ochorení prejavujúcich sa v ústnej dutine je infekčného pôvodu, vyvolaná rôznymi vírusmi. Herpangína, herpes, kútiky.. každé z týchto ochorení dokážu deti potrápiť.

Spravidla ide o nezávažné ochorenia, kedy si organizmus vytvára špecifické protilátky proti týmto pôvodcom.

Syndróm ruka, noha, ústa
Prečítajte si tiež:

Syndróm ruka, noha, ústa

Herpangína 

Začína sa prudko, s vysokými horúčkami a patrí medzi najčastejšie vírusové ochorenie ústnej dutiny. Vyvolávateľom je coxakie vírus A, prípadne echovírus.

Ochorenie je infekčné, prenáša sa slinami, kontaminovanými predmetmi, rukami.

Herpangína je typickým ochorením detí vo veku 1 až 4 rokov. Objavuje sa v letných a jesenných mesiacoch, kedy sa môže vyskytovať sporadicky, endemicky až epidemicky.

Charakterizuje ju tvorba malých, červených pľuzgierikov s veľkosťou 1 – 2 mm, prípadne až tvorbou vriedkov na sliznici líc, podnebných oblúkoch, mandliach a uvule.

Ochorenie sa väčšinou začína prudko, s vysokou horúčkou až do 40 °C. Dieťa pre bolesť v ústach odmieta potravu. Má bolesti hlavy, je malátne, unavené, typické je zvýšené slinenie. Infekcia trvá 7 až 10 dní.

Liečba herpangíny je symptomatická, keďže vyvolávateľom je vírus, nie je indikovaná antibiotická liečba.

infekcie v ústnej dutine, hepres, herpaangína, herpetické infekcie

Aftózna stomatitída 

Patrí k herpetickým infekciám a zaraďuje sa medzi infekčné ochorenia. Je chorobou prevažne menších detí. Patrí k herpetickým infekciám, pretože vyvolávateľom je vírus herpes simplex.

Inkubačná doba je 3 až 14 dní.

Postihuje sliznicu ústnej dutiny, mäkkého podnebia a  jazyka. Infekcia sa šíri priamo slinami alebo kontaminovanými predmetmi (cumlíkmi, hračkami).

Na infekciu sú náchylnejšie deti s oslabenou imunitou, mierne prechladnuté, s nedoliečenými chorobami.

Ochorenie je veľmi bolestivé, na postihnutej sliznici ústnej dutiny, na mäkkom podnebí alebo na jazyku sa tvoria drobné pľuzgieriky s červeným lemom, ktoré rýchlo prechádzajú na belavé erózie, tzv. afty. Tie môžu mať veľkosť až do 0,5 cm.

Pľuzgieriky môžu praskať. Po prasknutí sa tvoria ploché defekty pokryté fibrínom nažltlej farby. Často býva prítomná aj horúčka. Uzliny na krku sú opuchnuté a bolestivé.

Dieťa je plačlivé, malátne, odmieta jesť a piť, je ubolené. Akútne štádium trvá asi 1 týždeň.

Anguli infectiosi alebo ústne kútiky

Anguli infectiosi je odborný názov pre infekčné ústne kútiky. Je to taktiež časté ochorenie detí.

V ústnych kútikoch môžu vznikať kožné a slizničné defekty s tvorbou červených bolestivých erózií s centrálnou ragádou, niekedy s belavým lemom.

Príčiny vzniku infekčných kútikov sú rôzne, okrem infekčného pôvodu vznikajú i na podklade mechanického dráždenia, zlozvykov, ale môžu signalizovať i nedostatok vitamínov a minerálov (železo, riboflavín, vitamín A, C či vitamíny B komplexu). Infekčné ústne kútiky sú prejavom zníženej odolnosti organizmu.

 Infekčná mononukleóza: príznaky, diagnostika, liečba

Liečba a prevencia infekcií ústnej dutiny

Ochorenia ústnej dutiny u detí sú prevažne infekčného pôvodu a vyvolávateľmi sú najčastejšie vírusy, preto je liečba prevažne symptomatická.

Len v prípadoch dokázanej bakteriálnej infekcie sú indikované antibiotiká.

Pri teplote a bolestiach je odporúčaná analgetická liečba, vhodné je striedať sirupy s paracetamolovými či ibuprofenovými látkami. Deťom sa nesmie podávať Acylpyrín.

Čo ešte pomôže pri liečbe ústnych infekcií?

  • Nemenej dôležitý je pitný režim. Vhodné je podávať studené nápoje, ktoré zmierňujú bolesť, mlieko či mliečne kokteily.
  • Nevhodné sú citrusové plody, citrusové šťavy, grepové šťavy, veľmi korenisté, solené jedlá, pretože zhoršujú bolesť.
  • Na zmiernenie bolesti sa odporúčajú aj lokálne gély s obsahom protizápalových, dezinfekčných i liečivých látok.
  • Odporúčané sú aj vyššie dávky vitamínov B a C.
  • Pri druhotnej bakteriálnej infekcii (sliznica dutiny ústnej je oslabená – narušená vírusovou infekciou, čo je ľahšia vstupná brána pre rozvoj bakteriálnej infekcie) je indikovaná antibiotická liečba.

Pri všetkých horeuvedených infekčných ochorenia je dôležitá prevencia prenosu ochorenia. Takto choré dieťa nepatrí do spoločného zariadenia medzi ostatné deti!

Treba vydezinfikovať predmety a hračky, s ktorými sa počas choroby dostalo do kontaktu.

Taktiež treba dbať na zvýšenú hygienu, umývať mu ruky pred a po každom jedle. V spoločných zariadenia si nevymieňať hračky, cumlíky, nepiť zo spoločných pohárov.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: