Hry na rozvoj jemnej motoriky - 3. časť

redakcia | 21. január 2011

Nechajte sa inšpirovať cvičeniami na rozvoj jemnej motoriky u 4-5 ročných detí.

V prvej časti nášho miniseriálu ste sa dozvedeli, aké hry na rozvoj jemnej motoriky sú vhodné pre deti od 2 do 3 rokov. V druhej časti sme vám priblížili cvičenia vhodné pre deti staršie, 3-4 roky.

Dnes, v poslednej časti, sa pozrieme na cvičenia pre vekovú kategóriu 4 až 5 rokov.

Skôr, než sa pustíte do nasledujúcich cvičení, mali by ste sa presvedčiť, že dieťa zvládlo tie predchádzajúce. Vo veku štyroch až piatich rokoch dieťa kontroluje nasledujúce pohyby spojené s uchopením predmetov a manipuláciou s nimi: lepšie drží štetec a pracuje s väčšou presnosťou.

Pokúša sa kresliť postavy, zvieratá, budovy a postupne pripája detaily. Dokáže strihať nožnicami rovno, dokáže nakresliť kríž, uzatvorený kruh a približný štvorec, navliekať korálky, samo sa obliekať a zobliekať, zapínať pracky.

Cvičenia:

1.) Dieťa pred sebou dribluje s loptou, ktorá má obvod asi 40 cm, striedavo oboma rukami. Cvičenie opakuje a striedavo dribluje dvakrát ľavou a dvakrát pravou rukou. Pri ďalšom opakovaní robí cvičenie v chôdzi, v behu po priamke, a potom v behu „cik-cak“.

2.) Dieťa leží na brušku a posiela loptu smerom k vám. Tá musí prejsť popod stoličku.

3.) Dieťa vystreľuje guličky tak, že oprie prostredník o palec a cvrnkne.

4.) Dieťa vyťahuje zips na bundičke.

5.) Dieťa navlieka dvojito gumičku cez malú škatuľku. Obmotáva ju trikrát.

6.) Dieťa zaplieta tri kúsky vlnenej priadze.

7.) Dieťa vyrába náhrdelník z cestovín. Cvičenie opakuje s gombíkmi (striedavo navlieka malé a veľké) alebo so sponami na papier (kancelárskymi sponami).

8.) Dieťa navlieka kus vlnenej priadze do veľkej ihly a obšíva po obvode obrazec nakreslený na tenkom papieri.

9.) Neuvarenú ryžu, ktorú ste nasypali do misky, dieťa prenáša pomocou pinzety do hrnca.

10.) Dieťa navlieka niť (vlnenú priadzu) do ihly čo možno najrýchlejšie, potom zhora a zdola zapichuje do kusu látky.

11.) Dieťa vytvára slnko, dom atď. tak, že nalepuje pásiky z poštových známok na papier. Cvičenie opakuje so špilkami, kúskami vlnenej priadze atď.

12.) Dieťa rozstrihá stranu z časopisu na tri, štyri, päť alebo viac kúskov a skúsi ich poskladať dohromady ako skladačku.

13.) Dieťa vystrihuje z časopisu pekné obrázky a nalepuje ich zľava doprava na papier alebo do zošita. (Nechávajte dieťa vystrihovať pravidelne.)

14.) Dieťa kreslí jednoduché geometrické tvary (kruh, štvorec, trojuholník), a potom ich vystrihuje.

15.) Nechajte dieťa pravidelne pracovať s nožničkami, vodovými farbami, pastelkami. Môže kresliť a maľovať postavy, zvieratá, domy. Povzbudzujte ho, aby pripájalo detaily. Je vždy lepšie, keď dieťa kreslí a maľuje najskôr na zvislej ploche. Ak môžete, nechávajte vždy na stenách detskej izby (na nástenke) listy papiera.

16.) Dieťa sa učí kresliť vlnovky.

Rozvoj jemnej motoriky je dôležitý, pozitívne je, že aj trénovateľný. V závislosti od veku vášho dieťaťa viete formou hry túto jeho schopnosť rozširovať, rozvíjať i zdokonaľovať. Veríme, že aj s našimi radami sa vám to podarí.

Hry na rozvoj jemnej motoriky - 1. časť

Hry na rozvoj jemnej motoriky - 2. časť

 

Pripravila redakcia podľa knihy: LOUISE DOYON, HRY PRO VŠESTRANNÝ ROZVOJ DÍTĚTE, VYDAVATEĽSTVO PORTÁL

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: