Nebezpečenstvo nákazy: Čo hrozí deťom na verejných pieskoviskách?

Mgr. Marika Koscelníková | 20. júl 2018
Nebezpečenstvo nákazy: Čo hrozí deťom na verejných pieskoviskách?

Pred tým, ako dovolíte svojmu dieťaťu stavať hradby a piecť koláčiky, skontrolujte pieskovisko, či je bezpečné. Pozor najmä na tie, ktoré nie sú na ohradených detských ihriskách.

Už si ani nepamätáme, prečo bolo v detstve pre nás pieskovisko takým magnetom. Tunely, cestičky, koláčiky, alebo jednoducho len sypký piesok vie zabaviť aj dnešných maličkých. No nie sú to len deti, pre ktoré je piesok lákavý.

Rovnako, ak nie ešte viac, sa v ňom dobre cítia parazity a mikróby. Keď vlani hygienici kontrolovali verejné pieskoviská, každé desiate nevyhovovalo normám! Pred tým, ako dovolíte svojmu dieťaťu stavať hradby a piecť koláčiky, skontrolujte pieskovisko, či je bezpečné. Pozor najmä na tie, ktoré nie sú na ohradených detských ihriskách.

Piesok je liahňou parazitov

Najčastejším zdrojom infekcií sú exkrementy psov a mačiek. Zoznam ochorení, ktoré môžu spôsobiť, je rozsiahly: toxokaróza, toxoplazmóza, nákaza detskou pásomnicou, škrkavka detská, echinokokóza, enterobióza, ascaridóza, či hlísta detská. Z mikrobiálnych nákaz hrozí dokonca salmonelóza.

Aby sa minimalizovalo riziko nákazy, vyhláška Ministerstva zdravotníctva presne stanovuje, ako sa má prevádzkovateľ o piesok v pieskovisku starať. V sezóne od 1. marca do 30. novembra, keď je využitie pieskoviska najintenzívnejšie a nákaza sa šíri najjednoduchšie, musí správca najmenej raz za dva týždne piesok vyčistiť, prekopať, prehrabať a poliať pitnou vodou, alebo vodou, zodpovedajúcou požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie. O čistení a udržiavaní pieskoviska musí prevádzkovateľ viesť záznamy. Ako často je nevyhnutné celý piesok vymeniť, nie je z noriem jasné.

Povinnosť výmeny piesku nie je legislatívne stanovená, pretože výmena piesku nerieši situáciu, keďže aj po výmene piesku je riziko, že sa hneď na druhý deň exkrementami mačiek, prípadne psov prenesú do piesku zárodky parazitov.

Parazitárne a mikrobiálne riziká hry na pieskovisku

Toxokaróza

Pôvodcom ochorenia je larva škrkavky psej a mačacej – Toxocara cati a Toxocara canis. V prípade, že sa exkrementy infikovaného zvieraťa (psa alebo mačky) dostanú do pieskoviska, môžu sa dostať do priameho kontaktu s hrajúcim sa dieťaťom, ktoré si znečistenými rukami zavlečie infekciu priamo do úst.

Ochorenie sa prejavuje teplotami, nevoľnosťou, zvracaním, bolesťami brucha alebo hlavy, prípadne kožnými vyrážkami. Ak škrkavka prenikne do dýchacieho systému, môže zapríčiniť zápal priedušiek. Ochorenie sa lieči antiparazitárnymi prípravkami po dobu 10 až 14 dní.

Toxoplazmóza

Ochorenie je vyvolané parazitom Toxoplazma gondii, ktorého hlavným hostiteľom je mačka. Výkaly infikovaných mačiek obsahujú množstvo odolných vajíčok (oocysty), ktoré dlhý čas prežívajú vo vonkajšom prostredí a preto sú nebezpečné.

Ohrozené sú najmä deti s poruchami imunity, u ktorých môže dôjsť k manifestnému ochoreniu, ktoré sa prejaví zväčšením krčných lymfatických uzlín, únavnosťou, bolesťami hlavy a zvýšenou teplotou.

Veľkým rizikom je skutočnosť, že ak sa dievča v útlom veku nakazí toxoplazmou, infekcia môže prebehnúť nepoznaná a v dospelom veku spôsobiť ťažké poškodenie plodu počas tehotenstva (hrozí taktiež poškodenie očí, srdcového svalu, či mozgu). Ak sa ochorenie dokáže, lieči sa účinnými antibiotikami po dobu aspoň troch týždňov.

Hymenolepióza (infekcia pásomnicou detskou)

Vyvolávajúcou príčinou ochorenia je infekcia vajíčkami pásomnice, ktoré sa s výkalmi psov, resp. mačiek dostali do pieskoviska a následne do tráviaceho systému dieťaťa. Ochorenie sa prejavuje bolesťami brucha a hnačkami s prímesou krvi. Účinne sa lieči antiparazitikami.

Echinokokóza je jednou z foriem infekcie pásomnicou Echinococcus granulosus. Jej riziko spočíva v prenose parazita krvnou cestou po celom organizme a následnom  vytváraní cýst vo vnútorných orgánoch, ktoré sú  vysoko odolné voči liečbe. Klinické príznaky sú veľmi rôznorodé podľa toho, v akom orgáne sa cysty nachádzajú. Liečba antiparazitikami je zdĺhavá vzhľadom na vysokú odolnosť cýst.

Enterobióza

K najčastejšie sa vyskytujúcim parazitom, ktoré ohrozujú deti  pri hraní sa v pieskovisku patrí mrľa detská - Enterobius vermicularis. K infekcii dochádza po požití parazita znečistenými rukami dieťaťa.

Parazit prežíva v hrubom čreve a vychádza z tela buď stolicou, alebo aktívne cez konečník, pričom kladie vajíčka v jeho okolí. Typickým príznakom je úporné svrbenie v okolí konečníka. Infikované dieťa sa často sťažuje na bolesti brucha, u dievčatiek môže prienik parazita mimo tráviaceho systému spôsobiť gynekologické problémy - zápaly vnútorných pohlavných orgánov.

Tieto príznaky bývajú sprevádzané zvýšenou únavnosťou dieťaťa. Ochorenie sa diagnostikuje pomerne jednoducho perianálnym sterom s priamym dôkazom vajíčok mrle. Liečba antiparazitikami trvá cca 3-5 týždňov, dôraz treba klásť na preliečenie celej rodiny infikovaného dieťaťa, nakoľko ochorenie je vysoko nákazlivé.

Askaridóza 

Škrkavka detská (Ascaris lumbricoides)je pôvodcom pomerne ťažkého ochorenia s pestrým klinickým obrazom, ktorý sťažuje jeho diagnostiku. Na rozdiel od predchádzajúcich ochorení je pôvodcom tejto nákazy infikovaný človek, pričom vajíčkami z jeho fekálií, nachádzajúcich sa v pieskovisku, sa dieťa môže nakaziť. Z vajíčok sa v čreve vyvinú larvy, ktoré krvnou alebo lymfatickou cestou cestujú do pľúc, odkiaľ sú vykašľané, alebo prehltnuté.

Nákaza sa prejavuje  bolesťami brucha, nevoľnosťou, zvracaním, hnačkami. Pri masívnej infekcii môžu larvy celkom zaplniť črevo a spôsobiť jeho nepriechodnosť. Pri prítomnosti lariev v pľúcach sa ochorenie prejavuje kašľom, teplotami a zmenou v krvnom obraze. Diagnostika spočíva v náleze vajíčok v stolici. Ochorenie sa lieči antiparazitikami.

Trichurióza (hlísta detská)

Pôvodcom ochorenia je infikovaný človek, ktorý stolicou vylučuje vajíčka. Pri fekálne – orálnom prenose sa v čreve z vajíčok vyvinú dospelé červy, ktoré sa usídlia v sliznici hrubého čreva, pričom väčšina nákaz prebieha bezpríznakovo. Ak dôjde k masívnej infekcii, sú prítomné bolesti brucha a hnačky s prímesou hlienu a krvi. V liečbe sa používajú antiparazitiká po dobu 3 až 5 dní.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: