Gordonova metóda: VYSKÚŠAJTE ju pri výchove

Redakcia | 20. január 2019
Gordonova metóda: VYSKÚŠAJTE ju pri výchove

Strácate niekedy pri výchove trpezlivosť? Opakujete veci stokrát a aj tak sa to veľmi nestretá s úspechom? Začnete kričať, dieťa plakať a vy máte výčitky svedomia. Tomuto všetkému môžete veľmi elegantným spôsobom predísť. Gordonova metóda ponúka riešenie, ako vykľučkovať z vypätej situácie.

Americký psychológ Thomas Gordon prišiel ešte v roku 1962 s návodom, ako by mohli rodičia so svojím dieťaťom komunikovať. Vychádza z toho, že výchova by sa nemala zakladať na trestoch, ale nemala by byť ani príliš liberálna. Podstatou je, že každá výmena názorov by nemala mať víťaza ani porazeného. Zásadou je tiež počúvanie toho druhého a vysvetlenie svojho postoja. 

Ako funguje Gordonova metóda v praxi? 

To, ako funguje Gordonova metóda výchovy, si môžeme ukázať na dvoch konkrétnych príkladoch.

Drobec sa rozhodol, že chce jesť sám

Je predsa jednoduchšie nakŕmiť ho, to si povie asi väčšina mám a snažia sa silou-mocou dieťatko nakŕmiť. To sa, samozrejme, nedá a tak nastáva boj – kto z koho. Podľa Gordonovej metódy by sme mali začať otázkami, ako napr. „Ty chceš jesť sám?“ „Chceš byť veľký chlapec?“ Tým mu dáme najavo záujem o jeho potreby, no nastavíme limity.

 „Páči sa mi, že sa snažíš o to byť veľký, ale rovnako sa mi páči aj to, že jedlo nebude roztrúsené všade navôkol. Skúsme to spolu, ja ti s tým pomôžem.“ 

Bije sa so svojím súrodencom

Neustále hádky a bitky medzi súrodencami nie sú ničím príjemným. V tomto prípade by ste do sporu nemali zasahovať, ale vašou úlohou je byť mediátorom (t. j. sprostredkovateľom, vyjednávačom – pozn. redakcie), ktorý vášne upokojí a vypočuje si obe strany. Je dôležité vysvetliť dieťaťu, ktoré je agresívne, že má právo sa na svojho súrodenca hnevať, ale vy sa nikdy nezmierite s tým, aby ho bil. 

Všetko je to o vysvetľovaní a, samozrejme, o stanovení hranice, kedy dieťa musí pochopiť, že nie všetky veci sú správne a v medziľudských vzťahoch prijateľné. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: