Geocaching: Tip na dobrodružné leto!

Marek Král | 29. jún 2016
Geocaching: Tip na dobrodružné leto!

Keď školský zvonec zajtra zazvoní poslednýkrát, brány školy sa dokorán otvoria prázdninám. Máme pre vás tip, zoberte deti za dobrodružstvom hľadania pokladov! Lebo letné prázdniny klopú na dvere!

Počuli ste už slovo „keška“? Venuje sa niekto z vašich známych geocachingu? Že vám to nič nehovorí? Pozývame vás na nevšedné dobrodružstvo, s ktorým sa z vás môžu stať lovci pokladov. Tejto vášni už podľahlo veľa ľudí najrôznejšieho veku, ale veľmi vďačnou skupinou sú práve rodiny s deťmi. Je len málo takých dobrých spôsobov, vďaka ktorým pri výlete nepočujeme „Bolia ma nožičky“, ale „Oci, pridaj“.

Čo presne geocaching je?

Geocaching je zábava i radosť z pohybu zároveň. Geo znamená zem a cache označuje skrýšu či schránku. Ide teda o umiestňovanie a hľadanie pokladov na rôznych zaujímavých miestach. A v tom je kúzlo geocachingu. Tisíce ľudí, ktorí sa navzájom vôbec nepoznajú, umiestňujú po svete poklady a dávajú si o nich vedieť uvedením informácie na web. Stačí sa tam pozrieť, nejakú „kešku“ (od slova geocache, al. cache – hovorovo „keš“, označujúcu skrýšu či schránku ukrývajúcu prekvapenie) si zvoliť, opísať si súradnice, vziať si GPS navigáciu a vydať sa hľadať ju. Ak budete úspešní, tak sa zapíšte ako nálezcovia a zasa ju uschovajte pre ďalších hľadačov.

Druhé kúzlo tejto zábavy spočíva v poznávaní neobvyklých miest. Geocache alebo aj geoskrýše či „kešky“  majú byť umiestňované predovšetkým na miesta, ktoré sú niečím zaujímavé, hoci nie sú súčasťou žiadneho oficiálneho sprievodcu pre turistov. Takže ak sa stanete cacherom – hľadačom, spoznáte rôzne pozoruhodnosti, o ktorých by ste sa inak nedozvedeli. To je hlavným zmyslom hry – precvičiť si dôvtip pri hľadaní a zároveň navštíviť zaujímavé miesta.

Najnutnejšie pravidlá

  • Neupozorniť na schránku niekoho nezasväteného.
  • Neprezradiť ani zasväteným, ako presne schránku nájsť.
  • Nedávať do schránky potraviny, cennosti ani nemravnosti, či predmety nevhodné pre deti.
  • Nebrať z kešky logbook (zošit), ceruzku, strúhadlo ani sprievodné informácie.
  • Všetko, čo si zo schránky odnesiete, nahraďte nemenej cennými darčekmi.
  • Poškodenie schránky nahláste jej zakladateľovi.
  • Užívajte si to!

(Špeciálny) poklad či keška?

Zaznelo i slovo poklad, no nie je to preto, že by v keškách boli nejaké cennosti. Ide o vodeodolnú schránku, kde je vždy zošit (logbook), do ktorého sa ako úspešní nálezcovia priloženou ceruzkou zapíšete. V schránke často bývajú drobné darčeky, ktoré si môžete vziať, pokiaľ ich nahradíte vlastnými, ktoré ste si za tým účelom priniesli. Tie by mali mať rovnakú alebo vyššiu hodnotu než tie, ktoré si beriete. To preto, aby potešili i budúcich hľadačov. Deti majú takéto výmeny veľmi rady.

Zvláštnosťou sú špeciálne poklady, ktoré si nechať nesmiete, ale užijete si s nimi dosť zábavy. Mali by totiž putovať do ďalšej schránky. Sú to drobné predmety (travelbug) označené štítkom s identifikačným číslom alebo geomince (geocoin). Často sú k nim pripojené inštrukcie, ako s nimi máte naložiť, veľakrát sú vtipné. Niektorá má napríklad postupne docestovať do Austrálie, iná má putovať len po schránkach, ktoré sú umiestnené v blízkosti vody. Takýto putovný predmet by ste však u seba nemali mať dlhšie ako dva týždne. Takže pokiaľ sa na ďalší lov chcete vydať až o dlhšiu dobu, nechajte radšej „pútnika“ čakať v schránke. Veď určite príde ďalší hľadač, ktorý ho rád premiestni.

3 kroky ako sa premeniť v hľadačov

1.    Aby ste mohli s deťmi stráviť nasledujúce roky poznávaním nových miest a lovením kešiek, vyhraďte si najskôr (i s rezervou) tak hodinu času na to, aby ste sa v kľude zaregistrovali na www.geocaching.com (alebo www.geocaching.sk) a zorientovali sa v zoznamoch skrýš a ich triedení podľa vami zadanej oblasti a ďalších preferencií a aby ste sa naučili poznať potrebné informácie o konkrétnej skrýši – súradnice, ale tiež ďalšie údaje od zakladateľa kešky a radšej i kontakt na neho.

2.    Vyberte si svoju prvú kešku na hľadanie. Pre úvodnú výpravu vám odporúčame zvoliť si takú, kde je pri položkách obtiažnosť (Difficulty) a terén (Terrain) len jedna či jeden a pol hviezdičky. To aby nebola keška veľmi zložito schovaná ani umiestnená v krajine, ktorú nezvládnete prejsť bez horolezeckých lán a mačety. Pri výbere sa vám ale bude hodiť i to, že má každá keška svoj identifikačný kód. Na www.geocaching.sk je k mnohým lokáciám aj bohatá diskusia, ktorá vám tiež môže čo-to napovedať.

3.    Posledné, čo potrebujete urobiť, je nájsť si na niektorej webovej mape miesto, kam GPS súradnice ukazujú. To aby ste vedeli, kde tak asi bude najbližšia zastávka vlaku alebo parkovisko pre auto. Potom už stačí vybrať s deťmi drobnosť, ktorú sú ochotné niekomu neznámemu v keške nechať. A môžete vyraziť. Veľa šťastia!

A pozor, prísne tajné!

Zásadnou podmienkou je neupozorniť na schránku nezúčastnených ľudí – čiže „mudlov“. Schránku je potrebné dobre zamaskovať a pri jej vybratí i vrátení ju schovať tak, aby si to nikto iný nevšimol. Aj to je nutné opatrenie pre to, aby schránka priniesla radosť ešte ďalším hľadačom. Nie každá schránka sa totiž nachádza niekde v hlbokom lese. Kešky sú v skutočnosti všade, i v skrýši v centre rušných miest. Za roky, čo geocaching existuje, sa rozvinuli i varianty ich podôb. Časté sú cesty, ktoré vás za keškou dovedú až cez niekoľko miest (stage), na ktorých sú iba inštrukcie, kam treba ísť ďalej. Takéto multikešky sú veľmi obľúbené.

Náročnejšie bývajú „mysterky“ (mystery cache alebo puzzle cache). V ich prípade mieria súradnice iba niekam do blízkosti kešky a presné miesto musíte vypátrať prostredníctvom hádanky. Tú si samozrejme prečítate už doma na webe, ale až na mieste by vám mala začať dávať zmysel.

Iné miesta sú zasa bez skutočnej schránky – takzvané virtuálne kešky ulovíte, ak na mieste zistíte informáciu, ktorú uviedol zakladateľ kešky (nápis na pomníčku, počet krízikov na rozcestí a podobne). Niekedy ide priamo o poznávanie a zdokumentovanie daného miesta (Earthcache).

Variantov kešiek je ešte oveľa viac a budú možno i pribúdať. Záleží to od toho, čo si zakladateľ (tzv. owner – majiteľ) vymyslí. Ak kešku nájdete, môžete sa „zalogovať“, teda zapísať si na svoj profil na webe, že ste danú kešku našli. Len čo sa na túto zábavu dáte, verte mi, len tak vás to neomrzí. Vždy môžete deťom ponúknuť niečo náročnejšie, záhadnejšie, nečakané.

Niektoré „pátracie akcie“ sú dokonca poňaté ako jednorazové akcie. Zatiaľ čo sa inokedy snažíte byť nepozorovaní, v tomto prípade sa vám to ťažko podarí, pretože sa, naopak, na dohovorených súradniciach v určený čas stretáva čo najviac hľadačov kešiek. Sú to vítané príležitosti ako si vymeniť skúsenosti a zážitky zo svojich lovov a treba si dať i tipy na keše, ktoré boli zaujímavé. Nesmie sa samozrejme prezradiť, ako kešku nájsť. To by kazilo hru. Špeciálnym typom akcií je Cache In Trash Out Event ciže skrátene CITO. Ide tiež o stretávanie sa, ale s jasným cieľom – nejaké pekné miesto s ostatnými hľadačmi upratať od všetkého, čo tam odhodili vandali. Na takúto akciu si teda nezabudnite vziať vrecia a rukavice. Čo by vás malo upokojiť – zakladateľ kešky nie je ten, kto úlohu vymyslel, ale i ten, kto vám v najväčšej núdzi môže poskytnúť nápovedu. A to vám môže prísť, najmä v prípade, že hľadáte s deťmi, veľmi vhod. Ješitný dospelácky pátrač o pomoc nezavolá, ale vám určite stojí za to ušetriť deti sklamania jednoducho tým, že si doma nezabudnete opísať kontakt na zakladateľa kešky. Ak vám bude musieť veľmi napovedať, možno vám nedovolí si nález „zalogovať“, ale hlavne menším deťom ide predsa o vylovenie  vytúženej schránky zo skrýše, no nie?

Čo ako hľadači potrebujete?

Prístup k internetu

Pred cestou je potrebné nájsť si na webe kešku, ktorá je v oblasti, do ktorej by sa vám páčilo vyraziť. Aby ste získali súradnice kešky, stačí sa zdarma zaregistrovať.

GPS

Bez GPS zariadenia sa neobídete. Hocikto má už dnes GPS ako súčasť svojho mobilu. Ale stále ešte prevažujú klasické samostatné prístroje. GPS vám poslúži i pri bežnej túre, aby ste nezablúdili. Prístroj vďaka kombinácii signálu z niekoľkých družíc vypočíta veľmi presne polohu, kde sa nachádzate. A naviac vie zobraziť i mapu a povedať vám, ktorým smerom leží miesto, kam sa chcete dostať. (Väčšinou je to smer cez najhustejšie tŕnie alebo cez rybník, takže priamo podľa šípky chodia iba hľadači „drsniaci“. My ostatní sa pozrieme na displej len občas a inak sa kocháme krajinou a kontrolujeme, kam šliapeme.) Neodporúčajú sa GPS navigácie pre automobily. Väčšinou sa vás snažia naviesť na najbližšiu cestu, čo skutočne nie je veľmi praktické ani romantické.

Mapu

Hoci turistické navigácie, vrátane tých celkom lacných, vedia zobraziť mapu, oplatí sa vám však mať so sebou i klasickú – papierovú. Keď sa vám vybijú batérie, radi sa podľa nej vrátite domov. Nehľadiac na to, že pri väčšej skupine ľudí sa vždy hodí, keď nemusíte podávať navigáciu z ruky do ruky, aby sa každý pozrel. A každopádne sa nad papierovou mapou môžete lepšie spoločne pobaviť, kadiaľ obísť prekážku skôr, než nad malým lesknúcim sa displejom.

Poklady

Vezmite so sebou na výmenu drobnosti, ktoré dáte do schránky namiesto tých nájdených. Alebo ich tam môžete dať, aj keby schránka pôvodne žiadne poklady nemala. Urobíte tým ďalším nálezcom radosť. Ideálne sú drobné hračky (plyšové prívesky, autíčka, detské šperky...). Do kešiek sa nesmú dávať cukrovinky či potraviny, aby neznehodnotili ostatný obsah schránky. A tiež aby neprivábili zver, ktorá by schránku zničila či odniesla. Snáď nie je ani potrebné dodávať, že sa sem nehodia ani predmety nevhodné pre deti, rovnako cigarety či alkohol.

Kde získate viac informácií?

www.geocaching.sk
www.geocaching.cz
www.geocaching.com


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: