Bojovníci za zdravie: Hudobný virtuóz s poruchou sluchu

Redakcia | 3. apríl 2017
Bojovníci za zdravie: Hudobný virtuóz s poruchou sluchu

Každý hendikep obmedzuje, no nemusí hneď znamenať stopku na ceste ku splneniu si sna.

Príbeh 8-ročného Adamka je dôkazom toho, že všetko sa dá. Dokonca aj hrať na heligónke, i keď k dokonalému sluchu mu chýbalo niekoľko decibelov. Dnes vďaka Bojovníkom za zdravie počuje ako zdravý chlapec.

Adamko rád číta knižky o Harry Potterovi, skladá lego a spolu s rodičmi brázdi turistické chodníky, slovenské hrady či skanzeny. Teší sa z každého dňa, aj napriek tomu, že si ho nemohol naplno užiť kvôli takmer 50 % strate sluchu. S hendikepom sa už narodil a prvé načúvacie aparáty dostal ako päťročný.

Aparáty fungovali ako hodinky, kým...

V škole napriek sluchovej nevýhode v niektorých predmetoch prevýšil svojich spolužiakov. Problém nastal, keď postupom času prestali načúvacie aparáty „poslúchať“. Vtedy sa rodičia rozhodli konať. „Požiadali sme o príspevok na kúpu kompenzačnej pomôcky na Ústredí práce. No žiadosť nám zamietli,“ hovorí mamina Eva. Keď sa dopočuli o Bojovníkoch za zdravie, rozhodli sa podať žiadosť. Podarilo sa a grant získali. Dnes už Adamkove ušká vďaka kvalitným načúvacím aparátom počujú ako zdravé.


Zdroj foto: Dôvera

Hudobný sluch

Adam však nevyniká len v škole. Nech to znie akokoľvek neuveriteľne, takmer polovičná strata sluchu mu nebránila vytvoriť si silné puto k hudbe a naplno sa venovať hre na heligónke. „Je v podstate samouk, manžel mu napíše, ktoré gombíky stláčať, a ide podľa nich. No presne vie, kedy sa pomýli, a hľadá ten správny tón,“ teší sa z každého pokroku synčeka mamina. Okrem toho chodí aj na folklórne skúšky a ak práve nevyhráva alebo netancuje, nájdete ho, ako sa naháňa pri futbale, na bicykli, alebo na lyžiach.    

Získajte grant aj vy

Poistenci Dôvery, ak máte vy, vaše dieťa, rodič či priateľ zdravotný problém, no liečbu nie je možné zo zákona hradiť z verejného zdravotného poistenia, je tu riešenie, ktoré využil aj Adamko.

Stačí vyplniť elektronickú prihlášku na stránke www.bojovnicizazdravie.sk v čase od 2. apríla do 4. mája a máte možnosť získať peniaze na zaplatenie zákroku, špeciálnej liečby, rehabilitácie alebo zdravotnej pomôcky.

Musíte splniť len 2 podmienky:

  • Osoba, na ktorej liečbu budú financie použité, musí byť poistencom Dôvery,
  • Liečba alebo pomôcka nie je hradená (alebo len čiastočne) z verejného zdravotného poistenia.  

Projekt Bojovníci za zdravie, ktorý spustila Dôvera, pomohol už takmer 400 deťom a dospelým celkovou sumou približne 450 000 eur. Jedným z podporených bojovníkov bol aj Adamko, ktorý vďaka Bojovníkom za zdravie získal nové načúvacie aparáty v hodnote 500 eur.


Zdroj foto: Dôvera

Zdroj foto: Dôvera

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: