Bojí sa vaše dieťa? TAKTO odplašíte strašiakov

Redakcia | 22. november 2018
Bojí sa vaše dieťa? TAKTO odplašíte strašiakov

Toľko strachu pre nič, poviete si. Dieťa má však bujnú fantáziu, s ktorou sa ale dá pracovať. Bojí sa? Skúste naše rady...

Racionálne vysvetľovanie je len okrajovou záležitosťou - väčšina detí ho neprijme. Hlavnú úlohu pri prekonávaní strachu z noci a fantazijných postáv hrajú najmä rozprávky, príbehy, básničky.

Nočné mory a desy! AKO na ne?
Prečítajte si tiež:

Nočné mory a desy! AKO na ne?

Takto sa dieťa prestane báť 

1. Svetielko v tme

Niekedy pomáha nechať rozsvietenú lampičku alebo pootvorené dvere na chodbu, ktoré deťom pomôžu sa zorientovať, keď sa v noci zobudí. Svetielko dáva deťom pocit istoty.

2. Rituály

Niektoré deti sa odpútavajú od zážitkov uplynulého dňa len sťažka, je pre nich veľmi ťažké všetko nechať a ísť spať. Prechod medzi dňom plným udalostí a vzrušení a pokojom pred spánkom môžu predstavovať pravidelné rituály, ktoré tým, že sa opakujú, sprostredkovávajú istotu a bezpečie. 

3. Naučme sa, čo je v noci

Dieťaťu môžeme pomôcť prekonať strach z noci a zaspávania aj tak, že sa na spánok pripravujeme a nacvičujeme si to už v priebehu dňa. Pomocníkom môže byť aj príbeh, ktorý deťom rozprávame.

4. Osobný strážca

Keď sa dieťa bojí tmy alebo strašidiel, môžete mu pomôcť nájsť osobného strážcu. Spoločne s dieťaťom môžete uvažovať nad tým, ako by mal vyzerať. Potom ho spolu nakreslite na papier, vymaľujte a vystrihnite. Zaveste ho vedľa postieľky.

Ak vaše dieťa chce, môže mať miesto anjela nejakého superhrdinu, ktorého obdivuje, alebo medvedíka či iné plyšové zvieratko, ktoré si samo vyberie.

5. Usporiadajte halloween party

Pripravte spolu pozvanie - strašidelné, na ktoré napíšete, že každý pozvaný má prísť prezlečený za strašidlo. Masky i pozvánky, a vôbec všetko okolo toho by malo byť, samozrejme, skôr smiešne než naozaj strašidelné. Program party bude zameraný na výrobu strašidelných masiek, tanec, tieňohru s baterkami či nočnú prechádzku (stačí ísť baterkami po byte).

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: